TİS DİRENİŞİ SÜRÜYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TİS DİRENİŞİ SÜRÜYOR!


 

Haftalardır Toplu İş Sözleşmesinden (TİS) sonuç alamayan Soda Sanayi, Kromsan ve Tuz İşletmeleri A.Ş işçileri; patronun dayattığı şartları kabul etmeyerek, direnişi sürdürüyor.

AYŞENUR ÖNAL

Mersin'de bulunan Soda Sanayi, Kromsan ve Tuz İşletmeleri A.Ş fabrikalarında çalışan Petrol İş Sendikası üyesi işçiler ile patron arasındaki Toplu İş Sözleşmesinde (TİS) anlaşma sağlanamadı.

Şişecam Kimyasallar Grubu ile işçiler arasında 2 yılda bir gerçekleşen TİS için 7-8 Ekim’de patronlar ile görüşmek isteyen Petrol-İş Sendikası, patronların pazarlıktan kaçındığını ve 550 işçinin ücretsiz izne çıkarıldığını açıkladı. Çalışan 550 işçi grev kararı almansın ardından Cumhurbaşkanlığı tarafından ‘milli güvenliği ve genel sağlığı bozduğu’ gerekçesi ile 60 gün ertelenmişti.

GÖRÜŞME SONUÇSUZ KALDI

Erteleme kararı ardından patronun talebi üzerine 16 Ekim’de Petrol-İş Sendikası işçiler adına sözleşme üzerine görüştü. Saat 14.00’da başlayan görüşme saat 22.30’a kadar sürdü. Patron;2 yılda bir yapılan TİS’in süresini 3 yıla çıkarmayı ve birinci yıl için 800 TL, ikinci yıl için enflasyon + 1, üçüncü yıl için ise enflasyon + 2 teklifinde bulundu. 8 saat süren görüşmenin ardından TİS sonuçsuz kaldı.

İşçiler adına TİS görüşmelerine katılan Petrol-İş Sendikası ise, TİS süresinin 2 yılda kalması, birinci yıl için 1200 TL, ikinci yıl içinse Enflasyon + 5 zam oranını talep etti. 8 buçuk saat süren görüşmeden sonuç alınamayınca görüşme sonraki güne ertelenmesine rağmen yine de anlaşmaya varılamadı.

“İŞÇİDEN HUZUR İSTENİYORSA, İŞÇİNİN TALEPLERİ KARŞILANMALI”

Patronun grev erteleme kararından dolayı her halükarda hakem heyetine gidileceği için TİS’i ertelemeye çalıştığını vurgulayan Petrol-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Erçin Çulcu, “Sözleşmede bir ücret artışı sağlanıyor ama kabul edemeyeceğimiz bir ücret olduğunu biliyor. Biz teklifimizi revize ettik, bunun üzerine işveren ‘Biz iyi niyetliyiz’ diyor ama sözleşmede iyi niyete götüren bir durum göremiyoruz. Hafta tatilini 2 günden 1 güne düşürmek istiyor. Bu sayede vardiyalar artacak ve 90’a yakın arkadaşımız işsiz kalacak. Bizlere hakem heyeti ile baskı yapmaya çalışıyor” dedi.

SODA SANAYİ FABRİKAYI YENİDEN DEVREYE SOKAMIYOR

İşçilerin grev kararına rağmen Soda Sanayi’nin fabrikayı yeniden devreye sokmayı istediğini belirten Çulcu, “Arkadaşlarımız çalışmak istemediği için devreye alınmadı, alınamadı. Bu TİS’i Petrol-İş imzalamalı. İşçiden huzur isteniyorsa, işçinin talepleri karşılanmalı” çağrısı yaptı.

İŞÇİLERİN FABRİKA ÖNÜNDE DİRENİŞİ SÜRÜYOR!

Anlaşmaya varılamayan ve patronun dayattığı TİS’e karşı olan işçilerin fabrika önündeki direnişi devam ediyor. TİS görüşmeleri sırasında fabrika önünde bekleyen yüzlerce işçi, “Toplu Sözleşme Hakkımız Engellenemez”, “Direne Direne Kazanacağız” sloganları atarak fabrika önünden ayrıldı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA