ÇİFTÇİLER YİNE TBMM’DE | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇİFTÇİLER YİNE TBMM’DE


 

Borçlanmadan tohum dahi alamayan çiftçileri TBMM’de gündeme getiren MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, Ziraat Bankası tarafından çiftçilere kullandırılan kredi borçlarının faiz ve fer’ilerinin silinmesini için kanun teklifi sundu.

Haber Merkezi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, Tarım Kredi Kooperatifleri ile T.C. Ziraat Bankası tarafından çiftçilere kullandırılan kredi borçlarının faiz ve fer'ilerinin silinmesi ile kredi asıl borç miktarlarının yapılandırılmasına dair TBMM Başkanlığına kanun teklifi sundu.

Kılavuz kanun teklifinde, “Tarımsal üretimin günümüzde ciddi bir maddi boyutu bulunmaktadır. Mazot, tohum, gübre, sulama, elektrik gibi sayısız girdi maliyeti ülkemizin tarımsal üretiminin düşmesine neden olmakta; üreticilerimiz tarımsal etkinlik faaliyeti içinde mali olanaksızlıklarla uğraşmaktadır. Parçalanan araziler, fiyatlardaki dalgalanmalar, üretici ve tüketici arasında oluşan fiyat farkı ve kar marjı, arazilerin veriminin düşmesi, toprağın çoraklaşması, depolama, işleme ve ihracattan kaynaklı sorunların yanında üretim sürecinin maddi boyutu da tarımsal etkinliklerde çok önemli sorunlara yol açmakta; çiftçilerimiz girdi maliyetlerinin yanı sıra özellikle aldığı kredilerin geri ödemelerinde çok ciddi sorunlar yaşamaktadır” dedi.

Kılavuz’un TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinde ise, “Ülke ekonomisinin can damarı olan tarımın kalkındırılması, tarımsal üretimin devamının sağlanması ve sosyal devlet ilkesi gereğince üreticilerimize destek ve teşvik verilmesi hem ülkemiz hem de üreticilerimiz adına hayati önem taşımaktadır. Bu kapsamda çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Devlet bankalarından almış oldukları tarım kredilerinin geri ödemelerinde faizin ve tüm fer’i borçların silinmesi, geri ödemenin yalnızca anapara üzerinden yapılması ve borcun 36 eşit taksitte ödeneceği şeklinde yeniden yapılandırılması oldukça elzemdir. Vermiş olduğumuz bu kanun teklifi ile hem üreticilerimizi rahatlatacak, hem ülke ekonomisinin can damarı olan tarımsal üretimin devamlılığını sağlayacak hem de ülkemizin kalkınmasına katkı sunmuş olacağız” ifadelerine yer verdi.

MHP’li Kılavuz kanun teklifinin gerekçesini şu sözlerle açıkladı;

“Tarım; ülke ekonomisinin temel yapı taşlarından biridir. Ülkemiz yüzyıllardan bu yana üreticilerimizin yapmış olduğu tarımsal etkinlikle ciddi bir üretim ekonomisi kurmuş durumdadır. Coğrafyası ve içinde bulunduğu iklim şartları ile Türkiye tarımsal üretime elverişli bir konumda bulunmaktadır. Birçok tarımsal ürün ülkemiz sınırları içerisinde yetişmekte; sayısız insan tarımsal etkinlikle hayatını idame ettirmektedir. Böylesine devasa bir ekonomik sektörün devamlılığının sağlanması adına çalışmalar yapılması, ülke ekonomisinde tarımsal etkinliğin payının yüksek olduğu Türkiye gibi ülkelerde hayati bir önem taşımaktadır.

Tarımsal üretimin günümüzde ciddi bir maddi boyutu bulunmaktadır. Mazot, tohum, gübre, sulama, elektrik gibi sayısız girdi maliyeti ülkemizin tarımsal üretiminin düşmesine neden olmakta; üreticilerimiz tarımsal etkinlik faaliyeti içinde mali olanaksızlıklarla uğraşmaktadır. Parçalanan araziler, fiyatlardaki dalgalanmalar, üretici ve tüketici arasında oluşan fiyat farkı ve kar marjı, arazilerin veriminin düşmesi, toprağın çoraklaşması, depolama, işleme ve ihracattan kaynaklı sorunların yanında üretim sürecinin maddi boyutu da tarımsal etkinliklerde çok önemli sorunlara yol açmakta; çiftçilerimiz girdi maliyetlerinin yanı sıra özellikle aldığı kredilerin geri ödemelerinde çok ciddi sorunlar yaşamaktadır. Bu da tarımsal üretim yapan çiftçilerin toprağını terk etmesi, tarımsal etkinlik yapmaktan kaçınması gibi olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.

Ülke ekonomisinin can damarı olan tarımın kalkındırılması, tarımsal üretimin devamının sağlanması ve sosyal devlet ilkesi gereğince üreticilerimize destek ve teşvik verilmesi hem ülkemiz hem de üreticilerimiz adına hayati önem taşımaktadır. Bu kapsamda çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Devlet bankalarından almış oldukları tarım kredilerinin geri ödemelerinde faizin ve tüm fer’i borçların silinmesi, geri ödemenin yalnızca anapara üzerinden yapılması ve borcun 36 eşit taksitte ödeneceği şeklinde yeniden yapılandırılması oldukça elzemdir. Vermiş olduğumuz bu kanun teklifi ile hem üreticilerimizi rahatlatacak, hem ülke ekonomisinin can damarı olan tarımsal üretimin devamlılığını sağlayacak hem de ülkemizin kalkınmasına katkı sunmuş olacağız.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA