MEZARLIK SORUNUNUN ÇÖZÜM ADRESİ BÜYÜKŞEHİR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MEZARLIK SORUNUNUN ÇÖZÜM ADRESİ BÜYÜKŞEHİR!


 

Huzurkent’in bir türlü çözülmeyen mezarlık sorunu Akdeniz’i germeye devam ediyor! Belirlenen mezarlık alanına dair yargı sürecinin devam etmesi nedeniyle ölen yakınlarını uzak ve farklı mezarlıklara gömmek zorunda kalan yöre halkının yaşadığı mağduriyetin giderilmesi isteniyor. Ancak Mezarlığın sürekli Akdeniz Belediye Meclisi’nde tartışma konusu olmasına tepki gösteren Başkan Gültak, çözüm adresinin Büyükşehir Belediyesi olduğunu işaret etti.

AYŞENUR ÖNAL

Huzurkent Mahallesi’ne yaşanılan mezarlık sorunu bir kez daha Akdeniz Belediye Meclisi’nde gündeme geldi.

Huzurkent’te bulunan ve imar planlarında hal olarak işaretlenen yerin mezarlığa dönüştürülmesi önergesi, 2015 yılında açılan mahkeme süreci henüz tamamlanmadığı için tamamlandıktan sonra değerlendirilmesi kararı oy birliği ile kabul edildi.

“1/5 BİNLİKLER YAPILIRKEN BİR YER MEZARLIK OLARAK İŞARETLENSİN”

Yaklaşık 1 yıldır bu konunun çözümü için çalışma başlatılmasını isteyen MHP’li meclis üyesi Tufan Nenni, mecliste yine söz aldı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in ve Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın bu süreç için adım attığını belirten Nenni, “Ama bu sürecin beklenmesi uzun sürecek. Hazır 1/5000’lik planlar yapılırken bir yeri mezarlık olarak işaretleyip istimlak etmesi gibi yetkisi yok mu? İstemiş olsa yapabilir. En az 1 yıllık meseleden bahsediyoruz ve orada yer kalmadı. Bizim ısrarla söylediğimiz şey şu, ‘Gariban insanlar haftada 1-2 defa gidip annesine, babasına Yasin okuyor. Uzak bir yer olursa burada sıkıntı yaşayacak, herkesin gidebilme durumu yok.’ Evet, şu bahsedilen arsa veya 95 dönümlük yer Huzurkent halkının malıdır. Siz bir öncülük yaptınız, ‘Büyükşehir ile anlaşırsak yapalım’ dediniz. Ama bu hukuksal süreç uzun olacak en az 1 yıl sürecek ve şimdi yer kalmadı. Büyükşehir’den rica etsek, 1/5000’likler hazırlanırken belediyenin 50 metre sağında solunda yakınında bir yeri istimlak etse iyi olur. Çok da büyük bir olay değil.” dedi.

 

“4,5 KM YAKINDA MEZARLIK ZATEN VAR”

Nenni’nin hassasiyetine kendinin de katıldığını vurgulayan CHP’li meclis üyesi Muhittin Ertaş, “Meclise gelmeden önce araştırma yapıyorum bu konuyla ilgili. Şu an Huzurkent’te defin yapılan yere en yakın 4,5 km mesafede Kösederli Mezarlığı var. Buraya defin yapmakta sorun olmadığından bahsediyorlar. Çözüm değil evet, fakat mezarlık yeri bulmak, bir yeri mezarlık alanı olarak ilan etmek de bizim burada alacağımız bir kararla mümkün olmuyor. Bunun birçok bürokratik engelleri var. Özellikle Hıfzıssıhha Müdürlüğü’nden, Tarım Bakanlığı’ndan, Çevre İl Müdürlüğü’nden, hatta halkın onayından geçmesi gereken hassas bir konu. Her ne kadar Yargıtay kararında sunduğumuz bir yer olsa da beklide bu alan mezarlık alanı olarak ilan edilmeyecekti” dedi.

“VATANDAŞ BİR ZAHMET YAKINDAKİ MEZARA GİTSİN”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı’nın da konunun üzerinde durduğunu söyleyen Ertaş, “Ayrıca kentlerde mahalle mezarlıklarından asil mezarlıklara dönüşüm gibi bir eğilim de var. Bence kafa olarak da, zihin olarak da böyle mezarlıkları benimsemeye hazırlıklı olmamız gerektiğini düşünüyorum. Yani artık bir mahalle bir köşesinde 50 tane, diğer köşesinde 100 tane mezarlık olsun değil de, bir kentin 100 yıllık ihtiyacını görecek asli ve modern mezarlıklar yapılsın gibi bir çalışma da var. Şu an Tarsus Sucular Mahallesi’nde yaklaşık 300 dönüm bir mezarlık yapılıyor. Bu çalışma bugünün sorunları çözer mi? Aksama olabilir, ama bir zahmet halkımızda 4 km uzaklıktaki mezarlığa defin yapma konusunda birazcık hoş görülü olmalı. Bütün bunlara rağmen mevcut mezarlığın yanında bir mezarlık genişlemesi yapılmasına ilişkin bir çalışmanın yapılmaya çalışıldığını da biliyorum” sözlerine yer verdi.

 

“2015’DE AÇILMIŞ BİR DAVA, 5 SENE DAHA SÜRER”

Son olarak konu hakkında açıklama yapan Gültak ise, “Dava devam edecek gibi duruyor. Yerel mahkemenin davası uzun sürüyor. Biz kazansak da, büyükşehir kazansa da bu dava istinafa gidecek, sonra tekrar Yargıtay’a gidecek. 2015 de açılmış bir dava, 5 sene daha sürer. Buradan bir şey çıkmaz ben size söyleyeyim. Burada yapılması gereken Büyükşehir Belediye Başkanımız ve bürokratları Huzurkent’in insanlarının hassasiyetini göz önünde bulundurarak bu konuyu çözmesidir. Bizim zaten görev ve sorumluluklarımız arasında değil, sadece tavsiye için gündeme aldık” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA