MEÜ’DEKİ USULSÜZLÜKLERE SAYIŞTAY IŞIK TUTTU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MEÜ’DEKİ USULSÜZLÜKLERE SAYIŞTAY IŞIK TUTTU!


 

Mersin Üniversitesi’nde (MEÜ) ödemeler, görevlendirmeler, taşınmazların kullanımı ve gelirler ile TÜBİTAK fonlarına ve harcamalara dair usulsüzlükler yapıldığı ortaya çıktı.

HEDİYE EROĞLU

Sık sık skandallarla gündeme gelen Mersin Üniversitesi (MEÜ) şimdide usulsüzlük skandalı ile gündem oldu.

Sayıştay’ın 2019 denetim raporunda yer verilen verileri araştırmacı yazar Abdullah Ayan derledi. Ayan’ın derlediği bilgilere göre; bazı ek ders ödeme listelerinde öğretim elemanlarının büyük kısmının her hafta için ek ders beyanlarını en üst limitten bildirdikleri görüldü. Ek ders beyanlarının el ile doldurulduğu birimlerde derslerin fiilen yapıldığına dair kontrol sistemi gerektiği ifade edildi.

Ayrıca Mersin Üniversitesi’nde ara sınav dönemleri ve diğer eğitim öğretim döneminde öğretim elemanlarının ek dersi fiilen yapıp yapmadığı kontrol edilmeksizin, sistem üzerinden yapılan beyanların esas kabul edilerek ödeme yapıldığı anlaşıldı.

Mersin Üniversitesi 2019 denetiminde, ek ders ödemeleri hakkındaki incelemede ayrıca; ek ders ödemesinin hak edilmesi için gerekli olan dersin fiilen yapılması ve öğretim elemanlarının bizzat bulunması şartlarının yerine getirilip getirilmediğine dair kontrolün yapılmadığı belirlendi.

HARCIRAHLAR EKSİK BEYANLI!

Mersin Üniversitesi denetiminde, şehir dışındaki toplu görevlendirmelerde ise kişi başına hesaplanan harcırah tutarlarının avans olarak bir mutemede ödendiği ve görev sonunda kapatılırken harcamalara ilişkin belgelerin eksik beyan edildiği tespit edildi.

İŞLETME GELİRLERİ NE OLDU?

Son olarak Mersin Üniversitesi havuz, konukevi ve kantinlerden oluşan 27 adet taşınmazın kullanımında da usulsüzlükler bulundu. Devlet İhale Kanununa aykırı olarak ihalesiz ve bedelsiz bir şekilde verilmiş ve özel bütçeye gelir olması gerekirken sosyal tesis işletmesinin geliri olduğu görüldü.

İHALE YAPILMALI, GELİRDEN PAY ALINMALIYDI!

Mersin Üniversitesi’ne ait taşınmazların açık ve şeffaf bir şekilde ilgili kanun çerçevesinde ihalesinin yapılmasının yanı sıra, iktisadi işletmenin işlettiği yerlerden kira bedeli veya elde edilen gelirlerden pay alınması gerektiği de raporda yer aldı.

FONLAR NEREYE KULLANILDI?

Son olarak TÜBİTAK'ın proje karşılığı aktardığı fonlarda yer alan kurum payı kaydının yapılmadığı, sadece proje ile ilgili kira, elektrik, araştırma geliştirme harcamalarında kullanılması gereken fonun tam olarak hangi harcamalar için kullanıldığının bilinmediği belirlendi.

ALIMLARDA SIKINTILI!

Sayıştay’ın Mersin Üniversitesi raporunda ayrıca, üniversite tarafından 2019 yılı içinde gerçekleştirilen mal ve hizmet alımlarında Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü alınmadan, kanunun 21/f- 22/d maddelerine göre yapılabilecek alımlar için öngörülen yüzde 10 sınırının aşıldığı görüldü.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA