“YANGIN BÖLGESİNDE MADEN PROJESİ Mİ YAPILACAK?” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“YANGIN BÖLGESİNDE MADEN PROJESİ Mİ YAPILACAK?”


 

Hatay’da üç ayrı bölgede çıkan orman yangınları sonrası ‘maden ocağı projesi’nin gündeme gelmesi tepki çekti. MERÇED Başkanı Aslan, “Rantı talanı önlemeliyiz” çağrısı yaptı.

HEDİYE EROĞLU

Türkiye orman yangınları ile binlerce hektarını kaybederken, rant iddiaları tepki çekiyor! “Hatay'da yangından etkilenen bölgeye maden projesi mi yapılacak?” sorusunun gündeme gelmesi ile endişeler arttı!

Hatay’da geçen hafta başlayan ve evlere kadar sıçrayarak büyük panik ve korkuya neden olan 3 ayrı bölgedeki yangınlar, ancak dün kontrol altına alınabildi. Yangınlarla ile ilgili terör ve maden bölgesine yer açma gibi iddialara ilişkin araştırma sürürken, yangınla ilgili 4 şüpheli gözaltına alınmış 2'si serbest bırakılmıştı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2 yeni şüphelinin daha olduğu bilgisini verirken, Hatay Valiliği, sabotaj iddiası ile ilgili gözaltına alınanların olduğunu ancak kesin bir kanıta ulaşılamadığını duyurdu.

BUGÜN ÇED TOPLANTISI VARDI!

BirGün'de yer alan Serbay Mansuroğlu imzalı haberde, yerleşim yerlerini etkileyen yangının bulunduğu bölgede maden projesi yapılacağı iddia edildi.

Haber göre Hatay Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, köylere gönderdiği 30 Eylül tarihli resmi yazıda 12 Ekim tarihinde Arsuz ilçesine bağlı Hüyük Mahallesinde projeyle ilgili ÇED toplantısı yapılacağını duyurdu. Yöre halkına yönelik 12 Ekim Pazartesi günü saat 11.00’da Hüyük Mahallesi köy meydanında projeyle ilgili ÇED (Çevre Etki Değerlendirmesi) toplantısı yapılacağı iletildi.

Habere göre Hüyük Mahalle Muhtarı Rıdvan Ani, “Yaşam alanlarımız maden için yok ediliyor. Hatay’da iki hafta kadar önce güney yamaçları yakıldı. Şimdi kuzey yamaçları. Burada yaşamın yok edilmesini kabul etmiyoruz. Madenler; ormanlarımızı, bitki örtümüzü, içindeki canlılığı, sulama sularımızı, içme sularımızı tehdit ediyor. Krom madeni ağır bir madendir. Bu nedenle madenin çalışmasına karşıyız. Yaşam alanımızı yok eden bir çalışmaya karşı hepimiz birlikteyiz. Bölge halkı yaşam alanını savunmak iöin elinden geleni yapacaktır” diye konuştu.

“RANTI TALANI ÖNLEMELİYİZ”

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan da, maden sahasına yer açma iddiasını gündeme getirerek, konunun araştırılması ve üzerine gidilmesi için çağrı yaptı. Doğa talanının bugün insanlığı yok etme noktasına geldiğine dikkat çeken Aslan, “Bugün tüm dünyayı saran yeni tip korona virüsün insan eliyle yapılan doğa tahribatının eseri olduğu açıktır. Bu nedenle doğayla savaştan, doğayı rant için talandan acilen vazgeçmeli, bu tür iddiaların üzerine daha hızlı ve cesurca giderek, rantı, talanı önlemeliyiz” dedi.

DAÇE BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAK

Ayrıca Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri’nin (DAÇE) paydaşı olduklarını da anımsatan Aslan, özellikle bu bölgede artan küresel iklim değişikliği etkilerine karşı büyük bir çaba ile mücadele yürüttüklerini anımsatarak, “DAÇE olarak önümüzdeki günlerde Hatay’daki yangınlarla ilgili geniş kapsamlı bir açıklamayı da kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA