YANGIN YÖNETMELİĞİ RAFTA KALMAMALI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YANGIN YÖNETMELİĞİ RAFTA KALMAMALI!


 

Geçen hafta Tırmıl Sanayi Sitesi’nde çıkan yangın büyük korkuya neden olurken, uzmanlardan; görüşlerine önem vererek politikalar geliştirilmesi ve yangın yönetmeliğinin rafta kalmaması çağrısı geldi!

Haber Merkezi

Mersin’in merkez Akdeniz ilçesinde yer alan Tırmıl Sanayi Sitesi’nde 9 Ekim 2020 günü bir oto tamirci dükkanında başlayarak çevre dükkanlara sıçrayan yangın sonucu vatandaşlar yaralandı ve maddi kayıplar yaşandı.

Büyük panik ve korkuya neden olan yangın sonrası uzmanlar yapılması gerekenler için bir kez daha yetkililere seslendi.

“YAPILMASI GEREKEN TEK ŞEY; BİLİMİNM IŞINDA ÖNLEM ALMAK”

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı İbrahim Yücesoy, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, “Yangın Yönetmeliği rafta kalmasın” çağrısı yaptı.

Yangının, ne zaman ve nerede başlayacağı belli olmayan ve ne kadar süreceği de önceden kestirilemeyen bir felaket olduğuna vurgu yapan Yücesoy, “Yapılması gereken tek şey bilimin ve teknolojinin gerekliliklerini yerine getirerek, her türlü önlemi almak ve uygulamaktır” dedi.

Dünyada ve ülkemizde yangın felaketi nedeniyle ciddi oranlarda can ve mal kaybı yaşanırken, yangında can ve mal kaybını önlemenin, birinci koşulunun; yangının çıkmasını önlemek ve buna uygun tedbirleri almak olarak açıklayan Yücesoy, ikinci koşulun ise; yangın çıktığında erken müdahale ederek, yangının büyümesini ve yayılmasını önlemek olarak açıkladı.

“PROJELERİN UYGUNLUĞU DENETLENMELİ”

“Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” kapsamında uzman makina mühendislerinin, yangın ve yangın söndürme sistemlerinin projelendirilmesi alanında hizmet verdiğini anımsatan İbrahim Yücesoy, “Makina Mühendisleri Odası olarak bizler, uzman mühendisler tarafından çizilmesi gereken projelerin yönetmeliğe uygun olup olmadığını denetlenmesi gerektiğini belirtmek isteriz. Yangın projesinin sadece proje içerisinde bulunması yeterli değildir. Uygulama ve denetleme aşamasının da disiplinli bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir.

BAKIM VE İŞLETMEYİ İHMAL EDİYORUZ!

Ülkemizde meydana gelen birçok yangında, tasarım ve uygulama hatalarının yanında bakım ve işletme hatalarının daha fazla olduğu görülmektedir. Yangın koruma sistemleri, yangın olmadan kullanılmadığı için arızanın olup olmadığı, sistemin çalışıp çalışmadığı periyodik testler yapılmadan anlaşılamaz. Isıtma sistemi soğuk olduğunda, soğutma sistemi sıcak olduğunda çalışıp çalışmadığı anlaşılır ve arıza varsa giderilir. Fakat yangın koruma sistemlerinin arızası maalesef sadece yangın durumunda anlaşılır ve çoğu zaman iş işten geçmiş olur.

Binalarda kurulan yangın söndürme sistemleri, elektrik tesisatı, kaçış yolları aydınlatması, yangın algılama ve uyarı sistemleri, sürekli çalışır durumda tutulmalıdır. Testler; yangın tesisatının uygun çalışma durumunun doğrulanmasını sağlamak içindir. Sistemin özelliklerine göre, haftalık, aylık ve yıllık periyodik kontrolleri yapılmalıdır. Bir pompanın çalıştırılması test olarak değerlendirilmemeli, standartlara uygun testleri yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

“YÖNETMELİK UYGULANIRSA, YANGIN FELAKET OLMAKTAN ÇIKAR”

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak, söz konusu sistemlerin gerekli olan periyodik kontrollerinin takibinin, yetkili bağımsız kuruluşlar tarafından yapılarak yıllık denetimlere tabi tutulması gerektiğinin de altını çizen MMO Mersin Şube Başkanı İbrahim Yücesoy, “Sonuç olarak yangının çıkmasını önlemek, yangının söndürülmesini sağlamak ve yangın esnasında insanları güvenli bir şekilde yangın ortamından tahliye etmek için gerekli önlemleri almak, can ve mal güvenliğimiz için zorunlu bir durumdur. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik incelendiğinde ve harfiyen uygulandığında yangın, felaket olmaktan çıkmaktadır.  

Temennimiz odur ki; birçok yönetmelik gibi yangın yönetmeliği de raflarda kalmasın. Uygulansın, uygulattırılsın ve denetlensin. Kimsenin evine ve yüreğine ateş düşmesin” dedi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA