“PANDEMİDE, YOKSUL İNSANLAR ÖLÜYOR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“PANDEMİDE, YOKSUL İNSANLAR ÖLÜYOR”


 

Pandemi gerçeklerini kamuoyuyla paylaşan hekimler, “Pandemide yoksul insanlar ölmekte” diyerek, hükümeti Türk Tabipler Birliği’ne saldırmak yerine gerekli önlemleri almaya çağırdı.

AYŞENUR ÖNAL

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü il olduğu anlaşılan Mersin‘de, salgının yarattığı yıkım sürerken, Mersin Tabip Odası kentteki COVİD-19 gerçekleri konusunda bir basın açıklaması yaparak, yetkilileri göreve çağırdı.

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM ÇÖKÜŞ GETİRDİ!

Odada yapılan açıklamayı Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Ayşe Jini Güneş Keskin, okudu. Sağlık emekçilerinin destek verdiği açıklamada Keskin, Mersin Tabip Odası’nın, 30 Eylül 2020 tarihinde online olarak birinci, ikinci ve üçüncü basamaktan konuşmacıların ve 60'a yakın meslektaşının katkıları ile "Mersin'de COVİD-19 Sorunlar-Öneriler" başlıklı bir toplantı düzenlediğini anımsattı.

“Kaynağın ve etkenin belirlenmesine yönelik çalışma yapılması ve/veya temaslılar dahil  herkes için koruma ve kontrol önlemlerinin alınması olan filyasyonun başarılı olmasının anahtarı birinci basamakta bütüncül bir ekip çalışmasıdır” diyen Keskin, “2003 yılından bu yana uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programının kötü sonuçlarından ikisi:  Türkiye'de birinci basamakta bölge tabanlı uygulamadan, bireysel temelli yapıya dönülmesi ve yönetimsel sorunlar yaratmasıdır. 

Sağlıkta dönüşüm programının yarattığı bu iki sorunun neden olduğu olumsuz sonuçlardan salgında açığa çıkan beş tanesi: Sosyal durumları nedeniyle ev izolasyonu uygun olmayan Covid pozitif kişiler için uygun karantina ortamları sağlanamaması, il bazında epidemiyolojik bir değerlendirme yapılamaması, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları arasında koordinasyon sağlanamaması, il ve İlçe Hıfzıssıhha Kurullarının yerel sorunları çözücü kararlar alamaması, İl Pandemi Kurulu'nun toplanmaması, İçişleri Bakanlığı genelgesine göre filyasyon ekiplerinin yararı olmayan ilaçları vermesidir.

Kısaca; Salgın filyasyon ile mağlup edilir; bunun anahtarı da bölge tabanlı sağlık hizmeti sunumudur” dedi.

“AKLIMIZLA ALAY EDİLİYOR”

Oysa Türkiye gerçeğinin bu olmadığını söyleyen Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Ayşe Jini Güneş Keskin, “COVİD-19'a hiçbir bilimsel değeri olmayan tedavileri uygulamaya çalışan,  ‘her vaka hasta değildir’ diyerek aklımızla alay eden, vaka sayılarını az gösterdiğini pandeminin başlamasından yedi ay sonra itiraf etmek zorunda kalan, sağlık çalışanlarını pandemiden korumak için hiçbir etkin önlem almayan, ödemeler başlayınca gerçek olmadığı gün yüzüne çıkan sözde “tavandan ek ödemeler” ile sağlık çalışanlarını aldatmaya çalışan, okulların açılıp açılmayacağı konusunda her ay fikir değiştiren ve açılırken de öğrencilerin, öğretmenlerin sağlığına yönelik önlemleri almayan ve her şeyden önemlisi COVİD-19'a karşı mücadeleyi Şehir Hastaneleri ile kazanacağını zanneden bir hükümetimiz var ne yazık ki. Maalesef mevsimsel grip vakalarına karşı özellikle riskli gruplara yönelik uygulanması gereken grip aşısının temini de henüz yapılmamıştır.

“ŞEHİR HASTANELERİ PARA KAZANMA DERDİNDE”

Oysa öve öve bitiremedikleri Şehir Hastaneleri için Sayıştay'ın raporları ortada: 2019 Sayıştay Denetim Raporu'nda, ‘Mersin Şehir Hastanesi sözleşmesinde görevli şirket tarafından ticari faaliyetlerin yürütülmesi için bin metrekarelik ticari alan öngörüldüğü ve söz konusu ticari alanlar için şirketin idareye kira ödeme yükümlülüğünün bulunduğu ancak şu ana kadar bunun ödenmediğinin tespit edildiği’ belirtildi. Hükümetin sağlık hizmetlerine bakış açısı para kazanmaya yönelik olunca iş yaptığı şirketlerin de daha fazla para kazanmak için her yolu makbul gördükleri aşikar.

“PANDEMİDE YOKSUL İNSANLAR ÖLMEKTE”

COVİD-19 mücadelesi bu ekonomik tartışmaları kaldıracak denli hafife alınmamalıdır. Zira bu pandemide yoksul insanlar ölmektedir. İşçi ve emekçiler daha fazla virüse yakalanmakta ve daha fazla zarar görmektedir. Bunun en somut örneği Mersin Serbest Bölge ve Organize Sanayi Bölgesi'ndeki durumdur. Burada örgütlü Dev-Tekstil sendikasından aldığımız bilgilere göre bugüne dek 11 Tekstil firması Pandemi nedeniyle çeşitli tarihlerde kapanmak durumunda kalmış, önlemlerin yetersiz alınması nedeniyle iki işçi yaşamını yitirmiş ve çok sayıda işçi virüse yakalanarak ciddi tehlike atlatmışlardır. Buralarda alınması gereken en önemli iki önlem; Sendikalar ve Sağlık Meslek Örgütlerinin de içerisinde olduğu bir kurulun bu işyerlerini denetlemeleri ve şüpheli olgularda işçilere ücretli izin verilerek izolasyonlarının sağlanmasıdır.

OKULLARDA DURUM VAHİM!

Okullarda yüz yüze eğitimin genişletilerek yapılacağının açıklandığı günümüzde de özellikle sınıflarda öğrenci sayılarının ayarlanması, öğretmen ve öğrencilere yönelik Covid-19 eğitimlerinin, maske kullanımı eğitimi ile beraber verilmesi, öğrencilere günlük en az 2 maske temini ve okullarda maske atık kutuları temini gereklidir. Okulların fiziki donanım ve alt yapısı uzun süredir yetersiz ve önemli bir bölümünde de yaşanan temizlik sorunları çözülmemiş durumdadır. Dezenfektan, sabun, yüzey temizleyicisi vb. hijyen malzemesi yeterince olmadığı gibi; okullarda yıllardır yeterli kadrolu personel olmaması ve İş-kur ve okul-aile birliği üzerinden kadrosuz, güvencesiz çalıştırılan hizmetliler de henüz işe alınmadığından temizlik yapacak personel sıkıntısı had safhadadır.

ÖNLEM ALINMIYOR, TBB’YE SALDIRILIYOR

Aslında Pandeminin başından bu yana TTB olarak neyi savunduysak ve hangi tehlikelerle karşı karşıya olduğumuzu belirttiysek hepsi teker teker gerçekleşiyor. Buna karşılık hükümet TTB ile ortak hareket etme yerine TTB'ye saldırmayı, TTB Merkez Konseyini düşman ilan etmeyi yeğliyor.

“KARANLIĞIN ÜZERİNE TÜM KARARLILIĞIMIZLA YÜRÜYECEĞİZ”

Mersin Tabip Odası olarak şunu çok iyi biliyoruz ki, TTB'ye yapılan bu saldırıların ardında TTB'nin hekimden yana, sağlık çalışanından yana, halkın sağlık hakkından yana, emekten ve demokrasiden yana olan tutumu vardır. Bizler var olduğumuz sürece bu tutumu sürdürmeye kararlı olduğumuzu TTB'yi savunmak için hiçbir fedakarlıktan çekinmeyeceğimizi, Genel Kurul seçimlerini kaybeden bazı kesimlerin, hükümetin bu tavrına verdikleri desteğin tarihin sayfalarında yerini aldığını ve bu tavrı affetmeyeceğimizi kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz.

COVİD-19'a karşı nasıl bilimsel tutumu rehber edindiysek ve salgın tarihi hep bizi doğruladı ise, bundan sonraki mücadelemizde de bilimin ışığından ayrılmayacağız, karanlığın üzerine tüm kararlılığımızla yürüyeceğiz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA