BACASIZ FABRİKA TORTEK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BACASIZ FABRİKA TORTEK


 

Toroslar’da istihdamda atak yapan ve adeta fabrika gibi çalışan TORTEK hakkında bilgi veren Usta Öğretici Bilgen Yeşilçay, 18 yaşını geçen ve eğitim almak isteyen herkesi kurs merkezlerine çağırdı.

AYŞENUR ÖNAL

Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları Merkezi (TORTEK) Usta Öğreticisi Bilgen Yeşilçay, Mercan TV’de yayınlanan gazeteci Hediye Eroğlu’nun hazırlayıp sunduğu Arka Plan Programına katılarak, TORTEK hakkında bilgiler verdi.

Kursların tamamen ücretsiz ve Toroslar’da yaşayan her vatandaşa hizmet etmek için kapısının açık olduğunu vurgulayan Yeşilçay, bazı kursiyerlerin önemli başarılar elde ederek üniversiteye yerleştiklerini, bazılarının ise yurtdışına dahi ürün gönderdiğini söyledi. 18 yaşını geçen herkesin eğitim alabileceğini söyleyen Yeşilçay, bütün Toroslar vatandaşlarını kurs merkezlerine davet etti.

SORU: TORTEK nedir? Neler yapmaktadır?

B. YEŞİLÇAY: TORTEK Toroslar Belediyesi’nin mesleki ve teknik eğitim kurslarıdır. 2007 yılında bir proje ile başladı. Amaç; tekstil tasarımda yaratıcılık gücünü arttırmak, geliştirmek ve yaygınlaştırarak, genç işsizlerimizin istihdama entegrasyonunu sağlamak. Toroslar tekstil anlamında çok iyi bir merkez ve ara, kalifiye elemanlar yetiştirmek için böyle bir proje ile önemli etki etti.

“EV EV SAHA ÇALIŞMASI YAPTIK”

SORU: 300 bin nüfusu olan bir yerden bahsediyoruz ama işsizliğin, özellikle mesleksizliğin, kadının istihdama katılımının az olduğu bir bölge. TORTEK bunu değiştirdi mi?

B. YEŞİLÇAY: Evet biz değiştirdik. TORTEK öncelikle kadınlarımızın hayatlarına dokunabilmek için projeler geliştirdi. Bu projeler kapsamında ev ev sağa alan çalışmaları yapıldı. Bir araya geldiğimiz kadınların, gençlerin problemleri irdelendi. Bunlarla ilgili çözümler ararken TORTEK bir gün ışığı oldu. Kadınlarımız üretmeye başladı. Üreten kadına bir özgüven geldi, ayakları yere basan, mutlu kişiler oldu. Her bir semtin sosyo kültürel yapısı farklı ve bu semtlere dokunabilmek ve o semtler içinde neler yapabileceğimiz şeklinde projeler geliştirmekti ve bunu da TORTEKler başardı. Evlerimize, kadınlarımıza ve gençlerimize dokunduk.

“14 FARKLI MAHALLEDE 28 DERSLİK İLE 41 FARKLI BRANŞTA EĞİTİM VERİYORUZ”              

SORU: Hangi branşlarda eğitimler veriyorsunuz?

B. YEŞİLÇAY: Öncelikle bugün gelinen noktada TORTEK 14 farklı mahallede 28 derslik ile 41 farklı branşta eğitim veriyor. Hem merkezlerimiz kurslarımız hem de bu verdiğimiz branşlar talepler doğrultusunda artıyor. Kurs başlıklarımızı genel anlamda söylemek gerekirse; giyim, üretim, el sanatları, kuyumcuk teknolojisi, güzellik ve kuaförlük, sanat ve tasarım, cam ve seramik vs. Bunların dışında 41 alt başlığımız var.

Belediye başkanımızın desteği ile de daha kaliteli, farklı projeler gelmeye başladı.

SORU: Katılımcılar sertifika alıyor sanırım, bu nasıl oluyor?

B. YEŞİLÇAY: Öncelikle biz hayat boyu öğrenme modülünü kullanıyoruz ve bununla ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız protokol kapsamında sertifikalarımız var. Bir de Belediye Başkanımız Atsız Afşın Yılmaz’ın verdiği katılım belgemiz var. Yani katılımcılar 2 belge alıyor. Birini iş bulmada, bir diğerini de başarmış olmanın sevinci ile alıyorlar. Başkanımız ayrıca kursiyerlerimizi sıklıkla ziyaret ediyor. Sergilerde onlarla birlikte oluyor, kadının hayattaki ekonomik yerine her zaman vurgu yapıyor. ‘Mutlu kadın, mutlu çocuk ve mutlu aile demektir’ diyor ve bununla ilgili çalışmalarını TORTEK adına bizler de sürdürüyoruz. O yüzden her kadına, her eve dokunmaya çalışıyoruz.

“PANDEMİ DÖNEMİNDE DESTEK OLMUŞ OLDUK”

SORU: 14 mahallede hizmet veriyor ama pandemi döneminde neler yaptınız?

B. YEŞİLÇAY: Torosların en güzel özelliklerinden birisi yaylalar ve oralardaki yeşil hayat. Orada yaşayan vatandaşlarımızın bu pandemi sürecinde hepimizin de yaşadığı zor süreçler, psikolojik sıkıntılar ve moralsizliğin önüne geçmek için yayla kurslarımız açıldı. Maske ve sosyal mesafe kurallarına tam olarak uyularak belediyemizin merkezlerinde 7 farklı branşta verildi. Bazen taleplere yetişilemedi. Bazı kurslar yarım günlere alındı, bazıları da diğer kurs öğretmenlerimizce verildi. Oradan aldığımız izlenimler son derece olumlu. Pandemi döneminde destek olmuş olduk.

SORU: Pandemi döneminde neler ürettiniz?

B. YEŞİLÇAY: Maske, koruyucu tulum üretimi yaptık. Yani sosyal belediyecilikde de üreten belediye olduk. TORTEK’te çok ilk var. Bu ilklerden bir tanesi şu anda kurs merkezlerimizin atölyelerinde müdürlüklerimizin yani Toroslar Belediyesi personellerinin üniformalarının dikiliyor olması. Zabıta ekiplerinin, fen işleri müdürlüğünün, temizlik işlerinin üniformaları da burada dikiliyor. Bunlar dışarıdan alınan şeylerdi ama TORTEK’lerimiz bunları üretiyor. Böylelikle hem ekonomik anlamda, hem üreten belediyecilik anlamında katkı sağlıyoruz. Bunların yanı sıra kursiyerimiz merkezlerimize geliyor, dertlerini, sevinçlerini anlatabiliyorlar. Bir noktada kurs merkezlerimiz hayata dokunma, iletişime geçme noktalarımız.

18 YAŞINI DOLDURMAK YETERLİ

SORU: TORTEK’ler ücretli mi, herkes yararlana biliyor mu, şartları neler?

B. YEŞİLÇAY: 18 yaşını doldurmuş olmak yeterli bir kriter. Kurslarımız tamamen ücretsiz. Vatandaşlarımız hiçbir ücret ödemeden tamamen faydalanabiliyorlar. Bir eğitimi, özellikle mesleki bir eğitimi ücretsiz alabiliyorlar. Ben kuyumculuk branşı öğretmeniyim, yakın civarda bile çok ciddi rakamlar var. Teknik ve mesleki eğitim verirken aynı zamanda bizler daha derinde de amaçlar güdüyoruz. Örneğin ölmeye yüz tutmuş meslekleri yaşatıyoruz. 

SORU: Eğitimcilerden de bahseder misiniz?

B. YEŞİLÇAY: Eğitimcilerimiz kendi meslek ve branşında son derece gelişkin, ömrünü buraya adamış insanlar. Biz TORTEK ailesiyiz diyoruz kendimize, çünkü çok uzun zamandır eğitimci olarak varız. Bu aile içerisinde hocalarımızın da aldığı olduğu eğitimler var. Diksiyon, sınıf yönetimi, öfke kontrolü, stresle baş etme gibi eğitimler alıyorlar. Her sosyo kültürden insan geliyor kurslarımıza, hepsine hitap edebilmek, aynı çatı altında hepsini birden kucaklayabilmek için doğru davranışlar sergilemek lazım. Öğrencilerimizin farklı alanlarda sosyalleşmesini, seminerlerden faydalanmasını sağlarken meslek edindirmenin yanı sıra bizler de aynı eğitimlerden geçerek, aynı bakış açısı ile birbirimize bakmaya çalışıyoruz.

Psikolojik olarak rahatlamak, boş zamanını hobi olarak ve kaliteli bir şekilde değerlendirmek, stres atmak için gelen mahalle sakinlerimiz de var. Bizlerin hoş görülü, kucaklayıcı olması gerekir ki onları kazanalım. Hem kendi yaşamları içerisinde ayakları üzerinde duran mutlu bireylere dönüşmelerini sağlamak ve hem de doğru rol model olan anneleri arttırabilmek amacımız. O rol model de olan, çalışan, üreten bir kadın; mutlu bir aile demektir. Ayrıca kalıcı ve gezici kreşler ile gündüz çocuk ve bakım evlerimiz var. Tabi ki gelen annelerimizin daha rahat eğitim alabilmesi, sosyalleşebilmesi, mutlu olması için çocuklarımızın da bakım hizmeti alması gerekiyor. Başkanımız bu düşüncelerle kreşlerimizi kurdu ve böylelikle biz ve anneler daha rahat eğitim aldık.

SORU: Kurslarımızın başka sağladığı yararlar var mı?

B. YEŞİLÇAY: Başkanımız Atsız Afşın Yılmaz, kadın emeği, kadının ekonomide ki yeri ve iş bulmak noktasında erkeklerle aynı fırsata sahip olması gerektiğini her zaman vurgulamaktadır. Bununla ilgili de TORTEK’te üretilen ürünlerin pazarlanması için değerli katkıları var. Bunun için e ticaret ve Hanım Eli Çarşısı projesi ile kursiyerlerimizi yaptıkları ürünleri çok rahat pazarlayabilecekler. Hanımeli Çarşısı da sürekli bir çarşı olacağı için orada satış imkanları olacak. Şu ana kadar yıl içerisinde çeşitli sergilerde, uluslar arası fuarlarda bulunduk. Kursiyerlerimiz fuarlarda ürün yelpazesini görüyor, kendi ürünün özgünlüğünü, kalitesini, işçiliğini anlayabiliyor.

Aynı zamanda piyasadaki yerini, kaça satabileceğini tartabiliyor orada, yeni modellerle ilgili arayışlara girebiliyor. Tüm bu pazarlama tekniklerini burada kavrayabiliyor.

Öte yandan almış olduğu eğitim sonunda iş yeri açmak isteyen kursiyerlerimize farklı eğitimler veriyoruz. Girişimcilik, finansal okur-yazarlık eğitimleri gibi eğitimler veriyoruz. İş yerlerini rahatlıkla açabilmeleri için verildi bu eğitimler. Nasıl satacağını, nasıl pazarlayacağını bilmiyorsa burada destek almaya ihtiyacı var demektir. Biz de bu eğitimi vermeye devam edeceğiz. Örneğin güzellik ve saç bakımı kursumuzun 4 tane kursiyeri Toroslar’ın çeşitli yerlerinde jendi iş yerlerini açtılar ve bunlar tabi eğitim döneminde çeşitli desteklerini de aldılar. Şimdi ayakları üzerinde duran 4 kadınımız daha oldu.

Sergilerimiz de ve fuarlarımızda çok önemli bir kriterde oluyor. Çünkü buralarda birebir aldıkları siparişi üretebilmek için müşterilerle anlaşma yapıyorlar. Sipariş almayı öğreniyorlar.

Oluşabilecek sıkıntıları önceden ön görerek onları da düzelterek ilerletiyoruz. İş yeri açma, iş kurma bunların muhteşem sonuçları ve dönüşleri var. Bir de psikolojik destek verdiğimiz kursiyerlerimiz var. Almış olduğu eğitimlerin ardından ürettiği ürünleri Belçika’ya gönderiyor. Aynı zamanda Filiz Apaydın var, kas ve iskelet sisteminde yaşamış olduğu fiziksel rahatsızlıkları var. Kursumuzla birlikte moral ve motivasyonu arttı, psikolojimken yenilendi ve yapmış olduğu uğraşlar sonucu kas ve iskelet sisteminin yeniden iyileşmesi ile kursiyerimiz hem fiziksel anlamda hem ruhsal anlamda TORTEK’lerin kendine çok iyi geldiğini söylüyor. Üretmenin de yanı sıra buraya çok önem veriyoruz. Sorunlara sıkıntılara değmiş ve bunları değiştirmiş olmak yeterli oluyor. Böylelikle belediyemizden nasıl faydalanabileceğini öğrenip, bilinçleniyorlar.

“6 ÖĞRENCİMİZ MERSİN ÜNİVERSİTESİNE YERLEŞTİ”

SORU: Bunların yanı sıra üniversite hayatına hazırlanan gençlere de eğitimler veriyorsunuz. Bundan da bahseder misiniz?

B. YEŞİLÇAY: Biz 2019-2020 eğitim-öğretim yılı içerisinde özellikle Alsancak TORTEK’imizde o bölgedeki kadınlarımız ve gençlerimiz için neler yapabiliriz dedik ve orada bir proje geliştirdik. Çocuklarımızı Mersin Üniversitesi Takı Teknolojileri ve Tasarım Yüksekokulu 4 yıllık programa hazırlamak üzere yola çıktık. Öğrencilerimize tek tek ulaşabilmek için evlerimizi ziyaret ettik ama daha fazla çocuğa birebir ulaşmak, bu kurslardan nasıl faydalanacağını, ücretsiz olduğunu ve tamamen geldikleri süre boyunca aletlere varana kadar her şeyi kursumuzun karşılayacağını ve hayatla ilgili b planları olması gerektiğini anlatıyoruz. Bazılarının okuduğu bir alan oluyor zaten meslek liseleri için söylüyorum. Kimileri o bölümü zaten hiç tercih etmemiş, kimileri bambaşka işler yapacak ama daha çok ümitsizlik var çocuklarda. Ben bunu başarabilirim, yapabilirim duygusu yerine baştan kaybetmiş duygusu var. onlara belediyemizin katkıları ile b planı sunduk. TYT’yi geçen 6 öğrencimiz Mersin Üniversitesi’ne başvurdu ve 6’sı da başarı sağladı. 1 ve 2’nciler bizden ve Alsancak’tan çıktı. Alsancak Mahallesi’ndeki bir genç kızımız birincilik ile Mersin Üniversitesi’ne yerleşti.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA