TOROSLAR’IN BAŞI 18 UYGULAMASI İLE DERTTE! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TOROSLAR’IN BAŞI 18 UYGULAMASI İLE DERTTE!


 

Halk arasında hisseli arazi olarak da bilinen 18 uygulaması Toroslar’da yıllardır vatandaşı mağdur ederken, yeni imar planlarının hazırlanması sürecinde belediyenin de büyükzorluklar yaşamasına neden oluyor!

HEDİYE EROĞLU

Mersin’in kuzey doğu bölümünü oluştan ve yüzölçümü en büyük olan merkez ilçe konumundaki Toroslar’ın başı plansızlık ile dertte.

Güneyinde kuzeyde sınırları Konya’ya denk uzanan Toroslar’da 1980’li yıllardan günümüze uzanan imar planı soru, 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planları’nın devamı olarak hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının hazırlanmasında büyük sıkıntılara neden oluyor.

Vatandaşın büyük mağduriyet yaşamasına neden imar durumundaki plansızlık, Toroslar Belediyesi’ni de zorluyor.

İlçede yol paylarının yeniden hesaplanarak vatandaşlara haklarının geri verilmesi beklenirken, durumdan yararlanmaya çalışan fırsatçılara da izin verilmemesi isteniyor.

“18 UYGULAMASINA ÇÖZÜM BULMALIYIZ”

Konu son olarak belediyenin Ekim ayı belediye meclis toplantısında gündeme geldi. Yunus Emre Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda konuyla ilgili ilk söz alan CHP’li Hasan Özalp Önal, imar planları ile ilgili komisyonlarda tartışmalı görüşmelerin yapıldığını söyleyerek, “Toroslar’da bizim ‘18 uygulaması’ gibi bir belamız var. Yeni imar planları 18 uygulamasına çözüm arayışının etkeni olmalı. Vatandaş şuanda yerini rahat rahat satamıyor, veremiyor. Hisseler çok dağınık. Buna çözüm bulmalıyız.

“PLANMALAR ADA BAZLI YAPILMALI”

Ayrıca iki katlı binanın yıkılıp yerine 3 katlı binan yapılması gibi bir anlayış kabul edilmemeli. Daha ada bazlı, ferah, yeşil alanı, çocuk parkı, spor tesisi, otoparkı olan yerler yapılmalı. Yeni planlarla ilgili bir ön çalışma izledik ama çok değişen bir şey olmadığını gördük. Yeşil alanda, oyun alanlarda bir artış yok. Böyle olunca da çalışmanın hiçbir anlamı olmuyor. Bunlar dikkate alınırsa plan yapılırken ileride daha güzel bir Toroslar’da yaşamak imkanı doğacaktır hepimiz için” diye konuştu.

“VATANDAŞI SÜRECE ORTAK ETMELİYİZ”

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz da, CHP’li Önal’a destek vererek, kentin geleceğini şekillendiren imar planlarının ortak akılla oluşturulmasına önem verdiklerini, bunun için de herkesin elini taşın altına sokması gerektiğini söyledi.

Başkan Yılmaz, “Gülümsedim çünkü aklın yolu bir. Taşın altına elini sokma meselesi en önemli konulardan biri. Hali hazırda ki durum muhafaza edilebilir ama kentimizin, ilçemizin geleceğine yön verecek plan yalpak gerekiyor. Plan yapma amacımızı da bu zaten. Ada bazlı çalışma noktasında ben de sizinle aynı kanaatteyim. Önemli olan bu süreci mümkün olduğunca tabana yaymak, vatandaşımıza da bunu anlatmak ve karar ortak etmek. Bunun da üzerinde duruyoruz.

“İLK GÜNDEN BUYANA 18 UYGULAMASINA ÇÖZÜM ARIYORUZ”

18 uygulaması ile ilgili olarak da gerçekten kronikleşmiş bir sıkıntı. Göreve geldikten sonra ilk yaptığımız toplantılardan birinde özellikle hem belediyemiz içerisinde hem  de tapu kadastro müdürlüğümüz içerisinde bu sorunu kökten nasıl çözebileceğimizi tartıştık. Uygulamanın üzerinden yıllar geçmiş. Alışverişler olmuş, binalar yapılmış. Yakın parsellerde komşuların birbiri ile uyumlu hale getirilmesi önem arz ediyor. Dağınık yapılmış olması sıkıntı. Bir de planları uygulama noktasında açılan davalar da süreci tıkıyor. Bir parselin dünkü ve bugünkü sahipleri arasında farklılıklar oluyor. Biz de bu noktada çözüm arıyoruz. Burada da tamamen uygulayı ortadan kaldırmak mümkün değil ama vatandaş bir proje yapacakken kendi parseline ortak olan kişi araması, bulamaması gibi konularda işini kolaylaştırmak adına katkılarımız olabilir. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Böyle düşünmenize sevindim.

4, 5 ve 6. etap 1/1000 ölçekli imar planlarımızı meclis gündemimize getirdik. 1, 2 ve 3. etap ile ilgili çalışmalarımız ise devam ediyor. Bu çalışmayı ortak akılla hep beraber yürütüyoruz. Bu nedenle planları tüm komisyonlarımıza sevk ettik" diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA