KİRLİ YATIRIMA MERSİNLİ ‘DUR!’ DİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KİRLİ YATIRIMA MERSİNLİ ‘DUR!’ DİYOR


 

Tüm itirazlara rağmen yapılması için hala çalışmaların sürdürüldüğü Polipropilen Tesisi’ne karşı durmak için Mersinliler yeniden toplanarak, “Dur!” dedi.

AYŞENUR ÖNAL

Türkiye’nin en kirli havasına sahip kentleri arasında Mersin olmasına rağmen, kirli yatırımların hedefi olmaya devam ediyor.

Mersinli doğaseverlerin ısrarla yapılmaması için dirediği Tekfen Polipropilen Üretim Tesisi Yatırımı Projesinin hazırlıkları sürüyor. Temiz bir hava solumak, sağlıklı gıdalar yemek ve kaynak sularını verimli kullanmak isteyen Mersinliler, halihazırda yapılmış olan kirli yatırımlara yenisinin eklenmemesi için uğraşıyor.

Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’na birçok kurumun itiraz etmesine rağmen yapımının devam ettirilmesi yine gündeme getirildi. Sivil Toplum Kuruluşlarının düzenleyeceği geniş katılımlı toplantıların yasaklanmasının ardından CHP Mersin İl Temsilciliği tarafından Özgür Çocuk Parkı’nda düzenlenen basın açıklamasında tüm Mersinliler, “Polipropilen istemiyoruz!” dedi.

Açıklamanın ardından görüş bildiren Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, “Polipropilen Tesisi’ne biz karşıyız. Çünkü bu tesis her şeyden önce yaşam alanlarımızın merkezinde kuruluyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir tesisi yaşam alanlarının içinde kurulmuyor. Dolayısıyla kurulması gerekiyorsa özel bir bölgede kurulması gerekiyor. Çünkü bu tesisin çalışması sırasında atmosfere yayacağı zehirli gazların insan sağlığını tehdit edeceği açık. Bilim insanları da açıkladı, meslek odaları da açıkladı. Bunun yanında havayı, suyu ve toprağı da kirleteceği çok açık” dedi.

TARIM BİTECEK!

Yeraltı sularının tesisin soğutulmasında kullanılacağını belirten Aslan, “Projede yazılı, yani o bölgenin geçim kaynağı tarımdır. Siz yer altı sularını çektiğiniz takdirde çoraklaşma meydana geleceği açık. Çoraklaşma meydana gelince o bölgede sizin tarım yapmanız mümkün görünmüyor. Yani o bölge insanlarının yüzde 90’ı tarımla geçiniyor. Dolayısıyla geçim kaynaklarına ket vurulduğu takdir tarım bitecek. Ayrıca zehirli bir ortamda insanların yaşamayacağı açık. O bölge olduğu gibi insansızlaşmaya doğru gidecek, göç başlayacak. Yani bölge sadece Karaduvar değil; yakın olarak Kazanlı, Çay, Çilek, Özgürlük Mahalleleri var. Nüfusa baktığımızda ciddi bir nüfusun o bölgede yaşadığı ortada” sözlerine yer verdi.

“HAVA KİRLİLİĞİ İLE COVİD-19 DAHA ÖLDÜRÜCÜ OLACAK!”

Karaduvar ve Kazanlı Bölgesi’nde kirli yatırımların zaten mevcut olduğunu söyleyen Aslan, “Polipropilen tesisi, Akgübre’nin yanında kurulmak isteniyor. Zaten Akgübre şu anda havayı, suyu, toprağı çok ciddi kirletiyor. Kromsan çok yakın, Sodasan çok yakın, o bölge sanayi sitesi. Yani mevcut kirlilik varken bu kirliliğe ek yaratacak bir tesisin yapılması kabul edilemez. Dolayısıyla biz MERÇED olarak ÇED raporu iptali için dava açtık. Bu davanın da Cuma günü keşfi vardı. Fakat Covid-19’dan dolayı keşif ertelendi. Bilirkişinin birisi sanırım Covid-19’a yakalanmış. Yani bir de dünya konjonktürüne baktığımızda bu hava kirliliğinin Covid-19 vakalarını çok arttırdığı da ortada. Yani insanlar kirli havada yaşadıkları takdirde hem yakalanma riskleri hem de iyileşme süreleri çok uzun oluyor. Ciğeri tahrip eden bir virüsten bahsediyoruz, hava kirliliği ile beraber daha ölümcül vakalara sebebiyet veriyor. Dolayısıyla bu tesisin kurulmasını istemiyoruz” ifadelerine yer verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA