MERSİN BAROSU, ERTELEME KARARININ İPTALİ İÇİN DAVA AÇTI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN BAROSU, ERTELEME KARARININ İPTALİ İÇİN DAVA AÇTI


 

Haber Merkezi

 

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, İçişleri Bakanlığı genelgesi ile baroların olağan genel kurul ve seçimlerinin corona virüs tedbirleri gerekçesiyle 01.12.2020 tarihine kadar ertelenmesi kararının iptali için Mersin İdare Mahkemesine dava açarak, yürütmenin durdurulmasını talep etti.

Başkan Yeşilboğaz, baro seçimlerinin ertelenme kararının iptali için açmış olduğu dava dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Avukatlık Kanunu’nun 82. Maddesi ile baroların olağan genel kurullarının ne zaman ve ne şekilde toplanacağı kanun ile düzenlenmiştir. Buna mukabil İçişleri Bakanlığının tavsiye niteliğinde çıkardığı genelge dayanak yapılarak, Mersin Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile kanuni düzenlemenin ortadan kaldırılması sonucu doğuracak şekilde ve normlar hiyerarşisine aykırı biçimde, hukuki öngörülebilirliği de ortadan kaldırır nitelikteki kararın öncelikle yürütmesinin durdurulması ve iptalini talep etme zorunluluğu hasıl olmuştur.  Öte yandan İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 89780865-153-16230 Sayılı Korana virüs ek tedbirler konulu genelgesinde baroların genel kurulları ifadesi yer almamasına rağmen Mersin Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu kararında barolar ifadesine yer verilmiş olması da bu düzenlemenin hukuka aykırı ve öngörülebilir bir işlem olmadığını ortaya koymaktadır.

 

“KARARIN KAMU YARARINI AMAÇLAMADIĞI AÇIKTIR”

Öte taraftan İçişleri Bakanlığının genelgesinde, ‘düzenlenecek olan etkinliklerin ertelenmesi gerektiği değerlendirilmiştir’ denilmiş olmasına rağmen, baro genel kurulları kanunla belirlenmiş kurumlar olduğundan bu kavram etkinlik kavramı içine alınamaz. Kaldı ki yapılacak seçimin yapılıp yapılmayacağı hususu valiliğin değil, seçim kurullarının yetkisindedir. Açıkça yetki yönünden sakat bir idari işlemdir. Yapılacak baro seçimleri neticesinde Aralık ayında yapılacak olan Barolar Birliği seçimlerinin yapılması da mümkün olmayacaktır. İlgili kararın içeriğinde siyasi partilerce yapılacak seçimlerin yer almamış olması, toplu ulaşımın hala devam etmesi karşısında verilen kararın kamu yararını amaçlamadığı açıktır. Yukarıda arz ve izah edilen ve resen başkanlığınızca tespit edilecek nedenlerle, Mersin Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 02/10/2020 tarihli ve 93 nolu kararın Mersin Barosu yönünden seçime sadece bir gün kalmış olması nedeni ile ivedilikle incelemeye alınarak, öncelikle yürütmenin durdurulmasına ve iptaline karar verilmesini talep ederiz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA