SPATULA İLE BENZERSİZ RESİMLER | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SPATULA İLE BENZERSİZ RESİMLER


 

Spatula tekniği ile çizdiği 70’ten fazla resmi sergide Mersinli sanatseverlere sunan Ressam Derya Gogeer, “Standart bir insan değilim, olmayı da sevmem. Sanatçının standartlığın haricinde bir şey yaratması lazım” dedi.

AYŞENUR ÖNAL

Ressam Derya Googer, spatula tekniği ile çizdiği resimleri Mersinlilere sundu. ‘Maskesiz Yüzler’ adını koyduğu sergisini açan Googer, maskeli insanlara maskesiz portreler göstermeyi amaçladığını söyledi.

Sergi öncesi resimleri ve sanatı hakkında açıklamalarda bulunan Gogeer, “Bu sergiyi 30 Nisan’da açmayı düşünmüştük. Pandemi nedeniyle erteledik, bu yıl geçer 2021’de açarız diye düşündük. Neyse ki pandemi geçti ya da geçmedi fırsatı bulduk açtık. Adını ‘Maskesiz Yüzler’ koyduk. Pandemiden dolayı herkesin yüzünde maske var. Kimseyi göremiyoruz. Biz de ne koysak diye düşündük, kimse yüzünü göstermiyordu. Arkadaşım bana ‘Senin yaptığın resimler insanlara portrenin daha değerli olduğunu ortaya çıkarıyor’ dedi. O yüzden bu ismi koydum. Daha fazla insanın dikkatini çekti. Zaten Mersin’de ilk özel galeri olma özelliğini taşıyoruz. Kurumsal kimlikte olan sanat evleri kendine benzeyen insanlara yer veriyor. Kendilerine benzemeyen insanlara yer vermedikleri için bunlara başkaldırı niteliğinde oldu. Zaten yapmış olduğum resimler bir başkaldırı niteliğinde” dedi.

30 Nisan’da açmış olsaydı daha az tablo ile açacağını belirten Googer, “Pandemi girince araya daha çok resim yapma şansı buldum. Sosyal içerik eksiği vardı ve detaya daha çok yöneldim. Ben kendine sanatçı diyen herkesi öyle görmüyorum. Kendini değil resmini satacaksın. Sanatçı olmak istiyorsan önce resim, sonra kendin. İnsanlar resmin önüne çıkıyorlar hep. Önemli lan resmi ön plana çıkarmak olmalı” sözlerine yer verdi.

 

BÜTÜN ESERLER SPATULA İLE YAPILDI!

70’ten fazla resmin olduğunu belirten Googer, spatula tekniği hakkında şu ifadelere yer veri;

“Ben resimlerimde spatula tekniği kullanıyorum. Spatula tekniğini çok bilinen bir teknik değil.  Ben daha önce rölyef yaparken spatula kullanıyordum ve çok rahattım. Standart bir insan değilim, olmayı da sevmem. Sanatçının standartlığın haricinde bir şey yaratması lazım. Ne olabilir dedim ve kendimle yüzleştim. Bunu yapabiliyorsam resmi havada yaparım dedim, resim benim için basit olur dedim. Herkes bu tekniğe cesaret edemiyor. Çünkü yaparken bir de kas gücü olması gerekiyor, o yüzden insanlar çok yaklaşmıyor. Ama insanların daha cesaretli olması gerekiyor, yapamıyorum diye bir şey yok” dedi.

 

“İÇİNİZDEKİ ÇOCUĞU ÖLDÜRMÜŞSÜNÜZ SİZ”

Resim yapmayan insanlara da seslenen Googer, “Hiç resim yapmayanlar korkuyor, ‘Çöp adam bile çizemiyorum’ diyorlar bana. ‘Çizersiniz’ diyorum, içinizdeki çocuğu öldürmüşsünüz siz. 14 yaşında annenize özenip makyaj yapıyorsunuz. Anneniz gibi büyümek istiyorsunuz ve o çocuğu öldürüyorsunuz. Ama makyaj yaparken sürülen rimel sizin kontürünüzdür. Makyaj yapan insan resim de yapabilir. Birçok yer resim yapmayı öğretmiyor, insanları para makinesi olarak görüyor. Her ay alacakları para ile ilgileniyorlar. Sanatçının geleceğini engellemiş oluyorlar.

 

“6 AY SONRA BİLE ESERLER İZLENEBİLİR”

Sergide insanlara görsel olarak bir şeyler vermek benim hoşuma gidiyor. Sadece 2 gün açık tuttum ama burası her zaman açık, isteyen 6 ay sonra da gelip izleyebilir. Sanatın kapısını insanlara kapatmamalıyız. Biz kapatarak sanatı bitiriyoruz, her an insanın önünde sanat olmalı. Ayrıca sanat duyulara hitap edebilmeli, insanların sinir uçlarına dokunabilmeli. Buradan baktığın zaman bu resimlere duygu durumunu hemen insanlar canlandırıyor. Niye? Çünkü ressam kendi yaşamını ele alır. Doğu’da ki bir insan gider dağ çizer, koyun, ağaç çizer. Ben Mersin’deyim deniz çiziyorum, nü çiziyorum, Kiremithane çiziyorum. Çöp toplayan insanları yansıtmak gerekiyor. Bunları yapmazsak orta sınıf halkın sergiye gitme şansı olmaz. Niye? Çünkü soyut resim gördüğünde burada hiçbir şey yok diyecek ama buraya geldiğinde insanlar baktıkları zaman kendinde bir şey görüyor” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA