AKDENİZ MECLİSİ’NDE ‘ŞEHİT’ GERİLİMİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKDENİZ MECLİSİ’NDE ‘ŞEHİT’ GERİLİMİ


 

Şehit Ramazan Bahşiş’in adının bir parka verilmesine rağmen yaşadığı mahalledeki Özgür Çocuk Parkı’na da verilmesi teklifi Akdeniz Belediye Meclisi gerdi! Teklif reddedilirken HDP hedef gösterilmeye ve red gerekçesinin anlatılmasına izin verilmemesine tepki gösterdi.

HDP önergeye çocukların psikolojilerinin olumsuz etkilenmesi nedeniyle karşı çıkarken Başkan Gültak, “Şehit ismini gören çocuklar ölümden, savaştan korkuyor’ diye bilimsel bir çalışma var ise önüme koyun ben de bu isimleri getirmeyeyim” çıkışı yaptı.

HEDİYE EROĞLU

Akdeniz Belediye Meclisi’nin Ekim ayı toplantısında gergin bir birleşime imza atıldı. Sandalye üstünlüğünün Cumhur İttifakı’nda olduğu mecliste HDP ve CHP’nin muhalefeti ile tansiyon yükseldi.

PARKA ŞEHİT İSMİ VERME TARTIŞMASI

Huzurkent Bahşiş Mahallesi’nde tadilat yapılarak yenilenen Özgür Çocuk Parkı’nın isminin Şehit Ramazan Bahşiş Parkı olarak değiştirilmesi önergesi meclisi geren ilk konu oldu. Önergenin gündeme alınması ile ilgili tartışmalı bir süreç yaşandı.

Ramazan Bahşiş adına zaten bir park olduğunu ancak şehidin mahallesi olmasından kaynaklı mahallelilerin talebi üzerine önergeyi verdiğini belirten Nenni’nin teklifine HDP’den itiraz geldi. HDP’li Bedriye Kuş, çocukların yaşam alanı olan bir bölgeye bu tür isimlerin verilmesinin olumsuz psikolojik etkilere neden olabileceğine dikkat çekti ve önergenin geri çekilmesini talep etti.

Şehidin isminin bir parka verilmesinin çok anlamlı olduğunu savunan Nenni, önergesini geri çekmemekte kararlı olduğunu söyledi. AKP’li Aysel Mavioğlu da Nenni’ye destek verirken, “Elbette çocuklar şehitlerini de, bu vatan toprağı için kan dökenleri de bilecek” dedi.

TEKLİF REDDEDİLDİ

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak önergenin komisyonlara sevk edilmesini gündeme getirirken, meclis çoğunluğu direk oylama yapılmasını istedi. Yapılan oylamada mecliste sandalye üstünlüğüne sahip olan Cumhur İttifakı üyelerinin çoğunluğunun bulunmaması nedeniyle Başkan Gültak’ın da kabul edenler arasında yer almasına rağmen teklif, CHP ve HDP’nin birlikte hareket etmesi sonucu oy çokluğuyla reddedildi.

BAŞKAN GÜLTAK’TAN “MECLİSİ BEN YÖNETİYORUM” TEPKİSİ

AKP’li Tufan Nenni’nin tepki göstererek red verenlere yönelik sert eleştirileri üzerine Başkan Gültak müdahale ederek, “Burada ben yönetiyorum, sen yönetmiyorsun” diyerek tepki gösterdi.

Başkran Gültak, “Şehit adının bir parka verilmesi oy çokluğuyla meclisimizde reddedilmiştir, konu bitmiştir, bu konuda söz vermiyorum. Söz verme hakkı bende” açıklaması üzerine ise HDP’liler tepki gösterdi.

Konunun başka yere çekildiğine itiraz eden Başkan Gültak ile CHP ve HDP’liler arasında gergin anlar yaşandı. HDP’li Bedriye Kuş, Başkan Gültak’ı şehit adının parka verilmemesi için red verenleri hedef göstermekle eleştirmesi üzerine tansiyon yükseldi. İkili arasında kısa süreli sözlü tartışma yaşandı. Gültak’ın itirazlara, “Teklifin komisyonlara sevkini isterdiniz ve tartışırdınız. Ama zaten niyetiniz belliydi. Eğer iyi niyetli olsanız teklifin komisyona sevkini isterdiniz. Ben meclis başkanıyım, ben yönetiyorum burayı. Yanlış anlaşılma filan yok, halk bunun kararını verir. Bu konuyla ilgili dilek ve temennilerde de söz vermeyeceğim” dedi.

“KENDİMİZİ İFADE ETME HAKKIMIZ OLMALI”

HDP’li Meclis Üyesi Özgür Çağlar ise daha önce söz hakkı istediğini ancak söz alamadığını belirterek, “Bizim de kendimizi ifade etme hakkımız olmalı. Algı yaratma üzerine siyaset yapmayalım. Biz şehit ile ilgili bir duruma karşı olduğumuzu için değil, mantıksız bulduğumuz için red verdik. Özgür, barış, demokrasi adlarının hepsini değiştirelim o zaman. Karşıymışız gibi bir algı yüklenmeye çalışılıyor. Bu doğru değil. Bu isimde zaten bir park var” dedi.

Başkan Gültak ise teklifin komisyona gitmesinin istenmediğini anımsatarak, kimseyi hedef göstermediğini belirtti. Özgür Çağlar, red gerekçesinin dile getirilmesine izin verilmediğini söylerken Başkan Gültak, “Bunu bir gerekçesi olmaz. Biz şehitlerimizi önemsiyoruz. Şehitlerimiz olmasa zaten özgür olamazdık zaten, cumhuriyetimiz olmazdı” savunması yaptı.

“ŞEHİT İSMİNİ GÖREN ÇOCUKLAR ÖLÜMDEN, SAVAŞTAN KORKUYOR’ DİYE BİLİMSEL BİR ÇALIŞMA VAR İSE ÖNÜME KOYUN”

CHP’li Muhittin Ertaş ise meclisin huzur ve barışını bozulmasına tepki göstererek, Bedriye Kuş’a destek verip, konunun pedagojik önemine dikkat çekti. Ertaş’ın, “Sanki ayarlanmış gibi. Siyasete oyuna gelmiş gibi hissediyorum kendimi. Bu şehidimizin bir parkta zaten ismi var” demesi üzerine Başkan Gültak, “Teklifi biz getirmedik ki, ayrıca ben öyle bir pedagojik düşünceye inanmıyorum. Bilimsel bir açıklaması yok, boş. Psikolog, pedagog değiliz. ‘Şehit ismini gören çocuklar ölümden, savaştan korkuyor’ diye bilimsel bir çalışma var ise önüme koyun, bundan sonra ben de getirmeyeyim bu isimleri. Ama herkes çıkıp psikolog, pedagog olur ise biz burayı yönetemeyiz” dedi.

Muhittin Ertaş’ın itirazları sürürken, Başkan Gültak, “Ben art niyetli olsam. 5 önerge önerildi biri sizden diğeri muhalefetten. Ama hepsini gündeme aldım. İstesem almazdım. Ne olursa olsun hoşuma gitmese de tüm önergelerin mecliste tartışılmasını, komisyonlara gitmesini ve meclisin karar vermesini istiyorum. Çünkü öbür türlü adil olmaz. Yönetmelik ise ‘önergeleri gündeme meclis başkanı alır’ diyor. Önergeleri gündeme alsam polemik olurdu. Ama burada alelacele oylama yapılmak istendi ben de oyladım” yanıtı verdi.

BAŞKANA BİLİMSEL RAPOR SUNULACAK

CHP’li Ertaş, “Biz Şehit üzerinden siyaset yapmıyoruz” derken, HDP’li Salih Akbaş, “İnsan olarak gözden geçirmemiz gereken konulardan biri yaşam hakkıdır. Gencecik insanlar neden ölsünler? Yaşamaları bizim için değerlidir. Ölüme giden insanın yaşamı bizim için değerlidir. Bilimsel bir talebiniz oldu. Bir sonraki meclise bu ölümlerin çocuklar üzerinde ne kadar büyük etki yarattığını bilimsel raporlarla size sunacağız.Ölümü kutsamak doğru değildir. İnsanların yaşamaya hakkı vardır, ölmeye değil” dedi.

Başkan Gültak da bu görüşlere katıldığını belirtti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA