EĞİTİMDE SULAR DURULMUYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

EĞİTİMDE SULAR DURULMUYOR!


 

Yoğun eleştirilerle başlayan 2020-2021 eğitim-öğretim dönemi fiyaskoları devam ediyor. Sağlıkları ve haklarına göz dikildiğini söyleyen Eğitim-Sen Mersin Şubesi, “Haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz!” dedi.

AYŞENUR ÖNAL

Yoğun tartışmalarla başlatılan 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde eğitimcilerin ve velilerin sırtına kamçının vurulmasının yanı sıra, ek ders ücretlerinin de Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk tarafından verilmemesi ya da eksik verilmesinin gündeme getirilmesine eğitim emekçileri daha çok tepki gösterdi.

Daha önce de eğitimcilere ödenen maaşları yük olarak dile getiren Selçuk’a tepkiler gecikmedi. Aynı konu hakkında 4 kere açıklama değiştirmek zorunda kalan Selçuk’un açıklamaları eğitim emekçilerini tatmin etmedi. Ödeneklerin yanı sıra uzaktan ve yüz yüze eğitimde de çok fazla sorun yaşanmasından rahatsız olan eğitim emekçileri acilen çözüm istiyor. “Haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz” diyen Eğitim-Sen Mersin Şubesi, Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaptı.

YÜZ YÜZE VE UZAKTAN FİYASKO EĞİTİM!

2020-2021 eğitim-öğretim döneminin yoğun tartışmalar eşliğinde başladığını söyleyen Eğitim-Sen Mersin Şube Sekreteri Semih Gündoğdu, “Yeni eğitim öğretim yılına öğrencilerin çok büyük bir çoğunluğu uzaktan eğitimle başlamıştır. Mart ayından bu yana geçen süre içinde, uzaktan eğitimde yaşanan temel sorunlara çözüm üretilmemiştir. Eğitim Bilişim Ağı (EBA)’nın teknik altyapısı güçlendirilmemiş, uzaktan eğitime erişimde yaşanan eşitsizliklere çözüm üretilmemiştir. 22 Eylül 2020 sabah saatlerinden itibaren EBA’ya giriş yapılamamış, okul yöneticileri öğretmenleri farklı programları kullanmaya yönlendirmiştir. EBA’da yaşanan yoğunluk beklenmedik bir durum veya anlık bir sorun olmadığı gibi, uzaktan eğitim başladığında EBA’ya giriş problemi yaşanacağı bilinen bir durumdur. MEB’in bu duruma dair bir önlem almamasına rağmen, özel okullarda uzaktan eğitimin devam ediyor olması dikkat çekicidir. MEB açısından çocuk işçiliği, milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime erişiminin olmaması gibi konular temel sorun alanları olarak kabul edilmediği için gerekli adımlar da atılmamaktadır” dedi.

“YASAL HAKLARIMIZI KEYFİ UYGULAMALARLA SINIRLANDIRMAYA ÇALIŞMAKTADIR”

Yeni dönemin hak gaspları ile birlikte de açıldığını vurgulayan Gündoğdu, “Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından öğretmenlerin ek dersleri ile ilkokul ve ortaokullarda yapılacak canlı derslerle ilgili yayınlanan resmi yazılar üzerinden öğretmenlerin ek derslerine göz dikildiği, bir anlamda bir milyona yakın öğretmenin emeklerinden tasarruf yapılmak istendiği anlaşılmaktadır. MEB geçmişte defalarca yaptığı gibi yine emeğimizi yok saymakta, yasal haklarımızı keyfi uygulamalarla sınırlandırmaya çalışmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Gündoğdu açıklamasını şöyle sürdürdü;

“MEB öğretmenlerin ek derslerinde kesinti yapmak için adeta kılı kırk yarmış ve kendince öğretmenlere ödenmesi gereken ek derslerden tasarruf etmeye çalışmıştır. Gerçekten tasarruf edilmek isteniyorsa eğitim emekçilerinin alın terinden, emeğinden ve haklarından değil yersiz yapılan ihalelerden vazgeçilmeli, patronlara ve özel okullara verilen teşvikler son bulmalıdır. Ülkenin kaynakları ‘garanti ödemeleri’ üzerinden kullanmadığımız köprüler, otoyollar üzerinden müteahhitlere, büyük patronlara aktarılırken,  yıllardır büyük bir özveri ile çalışan öğretmenlerin emeklerinden tasarruf yapılmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Telafi döneminde yapılan tüm derslere karşılık olarak ek ders ücreti ödemesi yapılmalıdır. Uzaktan eğitimde derse hazırlık ve planlama ücreti artırımlı olarak ödenmelidir.”

EĞİTİM EMEKÇİLERİ TALEPLERİNİ HAYKIRDI

Gündoğdu, eğitim emekçileri adına taleplerini şu şekilde sıraladı; “MEB, acilen bütün tedbirleri alarak yüz yüze eğitime geçmelidir. Uzaktan eğitimle ilgili olarak yaşanan erişim sorunlarına acilen çözüm üretilmeli, öğrenci ve öğretmenlerin teknik ve donanım eksiklikleri derhal giderilmelidir. Öğretmenler, EBA dışında uzaktan eğitim için kullanılan canlı platformlara girmeye zorlanmamalıdır. Söz konusu canlı iletişim platformları ile bakanlık, il/ilçe milli eğitim müdürlükleri anlaşma imzalanmalı, öğretmenler ve öğrenciler ancak söz konusu anlaşmadan sonra bu platformları kullanmalıdır. MEB Personel Genel Müdürlüğü ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü yazıları en kısa sürede geri çekilmeli, uzaktan eğitimde öğretmenlerin canlı derse hazırlık için çok daha fazla emek ve zaman harcadığı düşünüldüğünde, derse hazırlık ücretleri arttırımlı olarak ödenmelidir. Rehber öğretmenler kendi görevlerinin gerektirdiği iş ve işlemleri uzaktan da yapabildiklerinden ek ders için okula gelmek zorunda bırakılmamalıdır. Uzaktan eğitimde bütün öğretmenlerin maaş karşılığı girmek zorunda oldukları ders sayısı düşürülmeli ve eşitlenmelidir. Öğretmenleri mesai saatleri dışında ve hafta tatillerinde ders yapmaya zorlayan her türlü uygulamadan vazgeçilmelidir.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA