MERSİN SERBEST BÖLGE’DE BİR İLK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN SERBEST BÖLGE’DE BİR İLK!


 

Türkiye’nin ilk serbest bölgesi olan Mersin Serbest Bölge’ye bir ilk daha gerçekleştirilerek Aile Sağlığı Merkezi açıldı. 2018 yılından beri sağlık merkezi açılması için uğraştıklarını duyuran Dev Tekstil Çukurova Temsilciliği, pandemi ve iş hastalıkları için daha donanımlı sağlık hizmeti istediklerini belirttiler.

AYŞENUR ÖNAL

Türkiye’nin ilk Serbest Bölgesi olan Mersin Serbest Bölge’ye bir ilk gerçekleştirilerek Aile Sağlığı Merkezi açıldı.

Pandemi olmasının yanı sıra tehlikeli iş kollarının olduğu Serbest Bölge’de sağlık kurumunun olmaması yıllardır eleştiri nedeniydi. Defalarca kez sağlık kuruluşu isteklerini dile getirmenin yanı sıra Dev Tekstil Çukurova Temsilciliği tarafından 2018 yılı Nisan ayında imza kampanyası başlatılmıştı.

Dev Tekstil binlerce işçinin bir arada çalıştığı ve üretimde tekstil tozu, kimyasal maddelerin yanı sıra çalışma koşullarından kaynaklı da birçok sağlık sorunu yaşayan işçilerin hızlı bir sağlık kuruluşuna ulaşabilmesi için bu taleplerini dile getirmişlerdi.

“SAĞLIK HİZMETİ OLMADIĞI İÇİN ÖLDÜ!”

Aile Sağlığı Merkezi’nin açılmasının ardından açıklama yapan Dev Tekstil Çukurova Temsilciliği, “Ancak Mersin Serbest Bölge’de ölümlü, yaralanmalı ‘iş kazaları’ da yaşanabilmektedir. Son olarak Asteks’te çalışan bir arkadaşımız kolay ulaşılabilir, hızla müdahale edilebilir bir sağlık hizmetinin olmaması nedeniyle hayatını kaybetti. Ayrıca ‘meslek hastalığı’ diye tabir edilen sağlık sorunları bize kanıksatılmış durumdadır. Türkiye ekonomisi için oldukça önemli olan ve serbest bölge statüsünde kurulan ilk yer olan Mersin Serbest Bölge’de biz herhangi bir sağlık hizmetinden yoksunuz. İşyeri hekimleri haftada en fazla 2 defa gelmekte ancak bizim sağlık sorunlarımıza yeterli olmamaktadır. Zaten çoğunlukla kendilerini görememekteyiz. Hayli uzakta olan hastanelere gitmek için ise izin almak gerekiyor. Fakat çalıştığımız yerlerde işi aksatacağımız iddiasıyla bizlere izinde verilmemektedir” ifadelerine yer verdi.

“BASKIYA RAĞMEN BİNLERCE İMZA TOPLANDI”

Dev Tekstil Çukurova Temsilciliği açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

“Bir TIR garajının, kafeteryasının, PTT’sinin, çeşitli banka şubelerinin olduğu Mersin Serbest Bölge’de, en çok ihtiyaç duyduğumuz bir sağlık kuruluşunun olmaması büyük bir eksikliktir. Bu sebeplerden ötürü önemli bir eksikliğin giderilmesini ve Mersin Serbest Bölge’ye ihtiyaçlarımıza cevap verecek nitelikte bir sağlık kuruluşu istiyoruz.

Mersin Serbest Bölge işçileri tarafından yürütülen imza kampanyası ile patronların bütün baskılarına ve engellemelerine rağmen binin üzerinde işçiden imza toplanmış ve bu imzalar 19 Temmuz 2018’de Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’na iletilmişti.

TÜRKİYE’DE İLK VE ŞİMDİLİK TEK!

Netice itibariyle Mersin Serbest Bölge’de bir Aile Sağlık Merkezi’nin (ASM) faaliyete başladığı bildirildi. Türkiye’nin ilk serbest bölgesi olan Mersin Serbest Bölge’de açılan ve iki poliklinikli olduğu belirtilen bu sağlık merkezinin verdiğimiz mücadelenin bir sonucu olduğunu düşünüyor ve önemsiyoruz. Bu Aile Sağlık Merkezi, Türkiye’deki serbest bölgeler arasında açılan ilk ve şimdilik tek sağlık merkezidir. Bu nedenle umuyoruz ki kapasitesi ve teknik donanımı daha da artırılarak serbest bölgede işçilerin yaşamış olduğu sağlık ihtiyaçlarına bir cevap olabilir.

Tam da bu noktada önemle belirtmeliyiz ki bir ilk basamak tedavi hizmeti verecek olan bu sağlık kuruluşu bir sanayi bölgesinin ihtiyaçlarını karşılamak için maalesef şu haliyle yetersiz olacaktır. Çünkü Mersin Serbest Bölge’nin şu son bir iki yıllık süreci bile neden daha donanımlı bir sağlık hizmetine ihtiyaç olacağını göstermektedir. Ölümle de sonuçlanabilen ‘İş kazaları’ olağanlaşmış olarak sürmekte, ara ara firmalarda çeşitli yangınlar yaşanmakta, bir hafta önce olduğu gibi işçiler zehirlenebilmektedir. Ve elbette Covid-19 salgınının serbest bölgede işçilere verdiği zarar unutulmamalıdır.

“MAALESEF YETERSİZ”

Tüm bunlar ve çok daha fazlası Mersin Serbest Bölge’de faaliyete başladığı duyurulan Aile Sağlık Merkezi’nin kapasitesinin, tıbbi donanımının ve personel sayısının arttırılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu sağlık kuruluşunun önünde bir ambulansın hazır bulundurulması hayati derecede önemlidir. Ancak henüz böyle bir ambulans hizmeti yoktur. Bilinmektedir ki geciken her tedavi, acil müdahale insan hayatında ciddi bir risktir. Mersin Serbest Bölge oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Yani zaten dışarıdan, çok uzaktan gelecek bir ambulans için zaman kaybı olmakta iken, birde buna bölgenin kendi içinde ulaşım mesafesi eklenmektedir.

DAHA ÜST BİR SAĞLIK HİZMETİ ŞART!

Eğer korona salgını vesilesiyle talebimizi güncelleyecek olursak; sürekli Covid-19 vakalarının çıktığı Mersin Serbest Bölge’de ilk tespiti ve testleri yapacak, gerektiğinde daha üst bir sağlık hizmetinin verildiği hastaneye işçileri ulaştıracak donanımda ambulansa, il hıfzıssıhha ve sağlık ekiplerinin konuşlanabileceği bir sağlık kuruluşuna acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Keza onlarca firmada çeşitli semptomlar gösteren yüzlerce işçi kent içi ulaşım imkânlarını kullanarak ilgili sağlık merkezlerine gitmek zorunda kalmaktadır. Bu da tahmin edileceği gibi salgının bulaşım riskini arttırmaktadır. Donanımı arttırılmış bir sağlık hizmeti en çok da üretenler, işçiler için bir haktır. Bu hakkın çok görülmesi en temel insan hak ve özgürlüklerinin, sağlıklı yaşam hakkının da ihlali demektir.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA