İLAÇ BORCU NE OLACAK? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İLAÇ BORCU NE OLACAK?


 

Kamu hastanelerinin borçları nedeniyle ilaç temininde sıkıntı yaşamasını meclise taşıyan Milletvekili Rıdvan Turan, hastaların ilaçsız kalma riskine karşı hangi tedbirlerin alındığını sordu!

Haber Merkezi

Borçları nedeniyle ilaç tedarik etmekte zorlanan kamu hastaneleri TBMM’ye taşındı. HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Türkiye’deki devlet hastanelerinin yabancı ilaç şirketlerine olan borcunu meclis gündemine taşıdı.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması için soru önergesi veren Turan, “ABD`nin Ankara Büyükelçisi David M. Satterfield, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ile ABD Ticaret Odası tarafından düzenlenen 38’inci Amerikan-Türk Konferansı’nda Türkiye'deki devlet hastanelerinin yabancı ilaç şirketlerine borcunun bir yıl içinde 230 milyon dolardan 2,3 milyar dolara çıktığını söyledi. Bundan ötürü Türkiye'nin ABD'li ilaç şirketlerine borcunu ödememesi durumunda şirketlerin Türkiye'ye ilaç satmayı durdurabileceğini açıkladı. Bunun yanında geçtiğimiz yıl ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile görüşmesinde bu sorunun çözüleceğine dair söz verildiğini aktaran Satterfield, Türkiye'nin ilaç şirketlerini bazı alacaklarından vazgeçmeye ikna etmeye çalıştığını söyledi. Bir yıl sonra ABD’li şirketlerden borç indirimi talep edildiğini söyleyen Satterfield, borçların ödenmemesinin ya da ödemelerin eksik yapılmasının sonuçları olacağını kaydetti. Uluslararası sağlık kuruluşlarının, Türkiye’deki hastanelerin kendilerine borçlu olduğunu ve 2,3 milyar dolarlık borcu geri almak için görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Satterfield, ‘Şirketler Türkiye piyasasından ayrılmayı ya da Türkiye riskini azaltmayı değerlendirecek’ dedi.

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

Rıdvan Turan, önergesinde şu sorulara yanıt istedi: “Türkiye'deki devlet hastanelerinin hem ABD’li şirketlere hem de diğer yabancı ülkelerin ilaç şirketlerine toplamda ne kadar borcu vardır?

Son bir yıl içinde Türkiye’nin yabancı şirketlere ilaç borçları hangi oranda artmıştır?

İlaç alımları nasıl yapılmaktadır?

İlaçların mahiyetine göre vade tarihi nasıl belirlenmektedir?

Türkiye, ABD Ankara Büyükelçisi David M. Satterfield’ın iddia ettiği borçları ödeme konusunda nasıl bir çözüm aramaktadır?

Türkiye, bahsi geçen borçlar ödenmediği taktirde ve şirketlerin pandemi sürecinde piyasadan çekilmesi durumunda; hastaların ilaçsız kalma riskine karşı hangi tedbirleri almayı düşünmektedir?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA