BÜYÜKŞEHİR’İN İHALELERİ BİR BİR İPTAL OLUYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BÜYÜKŞEHİR’İN İHALELERİ BİR BİR İPTAL OLUYOR!


 

31 Mart seçimlerinin üzerinden geçen 1,5 yılda Mersin büyük hizmetler beklerken Büyükşehir Belediyesi ile ona bağlı MESKİ’nin iptal edilen ihalelerinin sayısı dikkat çekiyor. Büyükşehir yönetimi topu bürokrasiye atsa da hatalar geri dönüşlerdeki en büyük neden olarak ortaya çıkıyor.

SERKAN TULTAK

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve ona bağlı kuruluşu MESKİ’nin 01 Temmuz 2020’den bugüne kadar geçen sürede çeşitli nedenlerle iptal edilen ihale sayısının fazlalığı dikkat çekti.

İhaleye çıkılan bazı işler için istekli firmaların yer almaması, mantık hataları gerekçesi bazı ihalelerin iptal edilmesi, yerel gazeteye ilan verilmesi gerekirken bunun yapılmaması ve teknik şartnameye uygunsuzluklar iptallerde yer buldu.  

Yaklaşık 2,5 aylık zaman diliminde 12 ihalesi iptal olan Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer, Kamu İhale Kurumundan yana dert yansa da, iptal gerekçeleri farklı bir tablo ortaya koydu.

İŞTE İPTAL EDİLEN İHALELER VE GEREKÇELERİ!

İptal edilen ihalelerin içinde metro ve otobüs ihaleleri yer almazken, iptal gerekçeleri incelediğinde ise şu nedenler öne çıktı:

“Bütün Tekliflerin Alıma Ayrılan Ödeneğin/ Yaklaşık Maliyetin Çok Üzerinde Olması Nedeniyle…”, “İhaleye Geçerli Teklif Veren İstekli Çıkmaması Nedeniyle…”

“İdarenin ihtiyaçları arttığı ve rekabet şartları sağlanamadığından harcama yetkilisi tarafından uygun görülmemiştir…”

Teknik Şartnamenin Uygun Olmaması Nedeniyle…”

“Yerel Gazetede ilan edilmediği gerekçesiyle…”

İptal olan ihaleler ve nedenleri ise şu şekilde sıralandı:

1- İhale adı: Kavşaklara Montaj, Malzeme ve Altyapı Yenileme Dahil Uzaktan Yönetim ve Kontrol Sistemi Kurulması Malzemesi Mal Alımı.

İptal nedeni: Şikayet üzerine idare tarafından iptal edildi.

2- İhale adı: Otağ Kubbeli Çadır Alım İşi

İptal nedeni: Bütün tekliflerin alıma ayrılan ödeneğin/ yaklaşık maliyetin çok üzerinde olması nedeniyle iptal edildi.

3- İhale adı: Okul Çantası ve Kırtasiye Seti

İptal Nedeni: İhaleye geçerli teklif veren istekli çıkmaması nedeniyle iptal edildi.

4- İhale Adı: Mersin Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı Bünyesinde 2020 Yılı Baskı Ve Tanıtım Materyalleri Basımı

İptal Nedeni: İdarenin ihtiyaçları arttığı ve rekabet şartları sağlanamadığından harcama yetkilisi tarafından uygun görülmedi.

5- İhale Adı: Muhtelif Çaplarda Fittings ve Hırdavat Malzemeleri Mal Alım İşi

İptal Nedeni: MESKİ Yönetim Kurulunun 11.09.2020 tarih ve 257 sayılı kararına istinaden 4734 sayılı K.İ.K.'nun "Temel İlkeler" başlıklı 5. maddesinde "İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur." hükmüne istinaden; Kamu kaynaklarının etkili, ekonomik verimli kullanılması ve kamu yararı göz önünde tutularak ihale iptal edildi.

6- İhale Adı: Mersin Büyükşehir Belediyesi, Zabıta Dairesi Başkanlığında görev yapan 657 ve 4857 sayılı yasa kapsamında görev yapan personellere ait 2020 yılı yazlık zabıta, motorize ve işçi kıyafeti alımı.

İptal Nedeni:  İhaleye geçerli teklif veren istekli çıkmaması nedeniyle iptal edildi.

7- İhale Adı: Otomasyon Sistemi Yedek Parça Alım İşi

İptal Nedeni: 4734 sayılı K.İ.K.'nun "Temel İlkeler" başlıklı 5.maddesinde "İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur." hükmüne istinaden; Üç kısımdan oluşan ihalenin yalnızca birinci kısmına geçerli tek teklifin verilmesi, belge eksikliği sebebiyle geçersiz sayılan teklif ile geçerli teklif arasında yüksek fiyat farkı olması, ihaleye katılan firma sayısının az olması nedeniyle yeterli rekabet ortamının oluşmaması, geçerli teklif gelmeyen ikinci ve üçüncü kısımların hasıl olan ihtiyacı karşılamak üzere yeniden ihaleye çıkılması durumu da göz önüne alındığında, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik verimli kullanılması ve kamu yararı göz önünde tutularak ihale iptal edildi.

8- İhale Adı: Mersin Büyükşehir Belediyesi Araç ve İş Makinelerinde Kullanılmak Üzere Filtre Malzemesi Alım İşi

İptal Nedeni: Bütün tekliflerin alıma ayrılan ödeneğin/ yaklaşık maliyetin çok üzerinde olması nedeniyle iptal edildi.

9- İhale Adı: 15 Adet Vidanjör ve 1 Adet Kanal Açma Aracı Kiralanması

İptal Nedeni:  Meski Yönetim Kurulunun 26.06.2020 tarih ve 172 sayılı kararı ile İhtiyaçların değişmesi gerekçesiyle ihale iptal edildi.

10- İhale Adı: Süt Soğutma Tankı Alım İşi

İptal Nedeni: Teknik şartnamenin uygun olmaması nedeniyle ihale iptal edildi.

11- İhale Adı: Muhtelif Ebatlarda Beton ve Betonarme Büz Boru İle Betonarme Box

İptal Nedeni: Yerel gazetede ilan edilmediği gerekçesiyle ihale iptal edildi.

12- İhale Adı: Mersin İli Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Erdemli, Gülnar, Mut, Silifke, İlçelerindeki İçme Suyu ve Atıksu Tesisleri için Motopomp, Mekanik ve Elektrik Ekipmanları Mal Alım, Demontaj, Montaj, Bakım ve Onarım İşi

İptal Nedeni:  29/07/2020 tarih 208 sayılı MESKİ Yönetim Kurulu Kararı ile, 4734 sayılı K.İ.K.'nun "Temel İlkeler" başlıklı 5. maddesinde "İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur." hükmüne istinaden; İhaleye geçerli teklif veren tek firmanın kalmasından dolayı ihalede gerekli rekabet şartlarının oluşmadığı görüldüğünden, ve yaşanan PANDEMİ sürecinden dolayı Tahsilatların azalması, gelir kaybı yaşanması nedeniyle Kamu kaynaklarının etkili, ekonomik verimli kullanılması ve kamu yararı göz önünde tutularak bu ihale iptal edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA