İNSAN İÇİN BASİT, DOĞA İÇİN BÜYÜK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İNSAN İÇİN BASİT, DOĞA İÇİN BÜYÜK!


 

Bu yıl önceki yıllara göre daha fazla yangın olduğunu vurgulayan ÇMO Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Can, alınacak basit önlemlerle büyük tahribatın önüne geçileceğini söyledi.

AYŞENUR ÖNAL

Yaz aylarının kuraklığından dolayı artan yangınlar vatandaşlara kaygı veriyor. Özellikle ormanlık arazilerde ve ulaşılması zor alanlarda çıkan yangınların söndürülmesi de zaman alıyor. Kısa süre içerisinde çok geniş alanlara sıçrayan alevler doğaya dönüşü zor tahribatlar bırakıyor.

Giderek aran orman yangınlarına dikkat çeken Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Can, “Ülkemiz genelinde son dönemde yaşanan afetlerin sayısının artması kamuoyunun gündemini ciddi düzeyde etkilemiş, konu ile ilgili tartışmaları beraberinde getirmiştir” dedi.

Yaz aylarında ülkenin her yanından yangın haberlerinin arttığını ve özellikle bu yıl önceki yıllara çok fazla tahribat olduğunu vurgulayan Can, önlemlerin alınmasıyla bunların önüne geçilebileceğini vurguladı. Doğal afetlerin yanı sıra kişisel çıkarları uğruna ormanları katledenlerin de az olmadığına değinen Can, “Özellikle ilimize yakın bölgede yer alan Adana-Kozan Mevkiinde gerçekleşen ve bölgedeki 6 köyde yaklaşık 800 haneyi boşaltmak durumunda kalınan 200 hektara yakın alanda yangın meydana gelmiştir. Yetkililer, yangının aynı anda birkaç farklı noktada başlaması nedeniyle kundaklama olabileceği şüphesi üzerinde durduklarını belirtirken, çıkış sebebinin söndürüldükten sonra tespit edilebileceği ifade edilmişti. Bu noktada doğal tahribat sonrası yetkililerin gerek yangının ortaya çıkma sebebi gerekse yangın vesilesiyle yok olan alanın hangi yöntemlerle rehabilite edileceği soruları son derece önem arz etmektedir” dedi.

‘İKLİM VE AFET YÖNETİM PLANI’

Çözüm konusunda kentlerin artık afetleri merkeze alan kent planlaması yapması gerektiğini söyleyen Can, “Kritik alt yapıların sürdürülebilirliğinin sağlanmasına, iklim risk yönetimlerine, bütünleşik afet planlarına bu kapsamda sel afet planlarına ve kent selleri yönetimine ihtiyaç duymaktadır. Sonuç olarak Mersin yerelinde iklim krizinin etkilerine ve afetlere daha az maruz kalmak ve kalkınmaya daha sürdürülebilir bir yaklaşım elde etmek üzere, birbirine paralel ve birbirlerini tamamlayan beş ana eylem hattı dikkate alınarak ‘iklim ve afet yönetim planı’ kurgulanabilir” diye açıkladı.

YANGINLARIN ÖNÜNE GEÇMEK MÜMKÜN!

‘iklim ve afet yönetim planı’ ile alınacak basit önlemlerin büyük tahribatın önüne geçileceğine değinen Can, şu önerileri sıraladı.

“Bölgesel tehlikeli alanların belirlenmesi, iklim değişikliği ve doğal afetlere karşı kritik alt yapının oluşturulması, daha güvenli inşaat sistemleri ve kentsel gelişme, kent güvenliği bağlamında bir koruma kültürü geliştirilmesi, temiz ve sürdürülebilir çevrenin oluşturulması ve iklim krizine ve afetlere karşı bilinç düzeyinin artırılması gerekmektedir.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA