SERALARA KIYI ENGELİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SERALARA KIYI ENGELİ!


 

Dünyada pandemi ile tarımın stratejik önemi bir kez daha anlaşılırken Anamur’un geleceğini tarımda değil turizmde aramak isteyen Belediye Başkanı MHP’li Hidayet Kılınç, kıyılarda sera kullanımına tanınan iznin iptali için harekete geçti!

HEDİYE EROĞLU

Kıyılarda sera alanları kurulabilmesinin önünü açan Danıştay düzenlemesine tepki gösteren Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç, bu durumun engellenerek ilçenin geleceğini turizmde araması için belediye eliyle ilçeye özgü bir yönetmelik çıkartmak için harekete geçti.

İlgili yönetmeliğe karşı Danıştay’a davada açan Kılınç, 15 gün içerisinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuranların kıyılarda sera kurma izin alabilecek olması ve bunun da emsal oluşturma riskine karşı bir düzenleme hazırladı. 10 maddelik düzenleme Anamur Meclisi’ne kabul edilerek Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’ne getirildi.

TARTIŞMALI TEKLİF

Anamur Belediye Meclisi’nin 02.06.2020 tarih ve 31 sayılı kararı İle görüşülen, Muvakkat Yapı Kapsamında İnşaat Ve Yapı Kullanma İzni Verilecek Seraların Yapılmasında Uygulanacak Usul ve Esasların Belirlenmesine Yönelik İlave Edilen Uygulama İmar Planı Plan Notları ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’na müştereken havale edilen konunun görüşülmesinde, uygulamanın acilen çıkarılması ve il geneline yayılması tartışmaları yaşandı.

KOMİSYONLARDAN OY BİRLİĞİYLE TEKLİFİ İDAREYE İADE ETME KARARI ÇIKTI

Komisyonlar teklifin oy birliğiyle Anamur Belediyesi’ne iade edilmesine karar verirken, Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç’ten karara tepki geldi,

Geçmişte seraların ruhsata tali olup olmadığı ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na görüş sorduklarını belirten Kılınç, ‘12.2.2014’de aldıkları yanıtta çekme mesafesi belirlenmesi şartıyla izin verilebilir’ yanıtı aldıklarını aktardı. Yine 08.12.2017’de meclis kararıyla ruhsat harcı uygulamasını devreye aldıklarını anımsatan Kılınç, öte yandan imarlı alanlarda tarım yapılmaz noktasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görüşü ile seralara izin verildiğini aktardı.

DENİZE SIFIR SERA OLMASIN!

Ancak Resmi Gazete’de yayınlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin ek maddesi ile ilgili imar planında bulunan alanların sera yapılmasına dair muakkafat yapı kapsamında izin verilebileceği hükmü getirildiğini söyleyen Başkan Kılınç, “Bizde buna istinaden 06.02.2020 tarihinde 16 maddelik bir meclis kararı alarak, bu seraların hangi şart ve hususlarda yapılabileceği ile ilgili. Mahmut Tat, ‘anayasa yapmışsınız’ diyor ama biz anayasa yapmadık. Esas ve usul ile ilgili neler yapılabileceğinin belirlenmesi gerekir çünkü şuan kıyılarda sera kurmak için müracaatlar var. Bu müracaatlara olumsuz görüş verdik, ruhsat vermedik. Ama Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne müracaat edenler 30 gün içinde ruhsat alabilir. Yani Çevre ve Denizcilik il Müdürlüğü’nce denize sıfır tercihli turizm veya imarlı alanlarda yada ticari alanlarda eğer sera yapılır ise bunun geriye dönülemez neticeleri olacak.

ANAMUR TARIMA DOYMUŞ!

Anamur, artık tarım noktasında doyum noktasına gelmiştir. Anamur’un tarımı muzdur ve Türkiye’de tüketilen muzun yüzde 80’inin üretimi ülke içinde yapılabilmektedir. Muzculuk sadece Anamur ve civarında değil Hatay’dan İzmir’e kadar muz ekilmeye başlanmıştır. 5 sene sonrasına ilişkin muz üreticileri noktasında ciddi sıkıntı var. Bu konuyla alakalı bizde diyoruz ki; Anamur’un bundan sonra alternatif bir alana kayması lazım, bu da turizmidir.

“TURİZMCİ GELMEZ!”

Yarın izin verip deniz kenarlarını seralarla kapattığımızda bu insanların burayı biz ne kadar turizmde tercihli alan yapsak bile biz bu alana otel veya buna benzer bir şey yapabilecek miyiz? Yapamayacağız.

Ayrıca bu durum emsal gösterilerek yarın davalar açılacak. Verilmeyen izinler verilecek. Tabiî ki arkadaşlarımız 5 binlik ve binlik planların bir an önce yapılması şartını koşup, bunu gündeme getiriyorlar ama dediğimiz gibi; ben buna hayır diyorum ama bu teklifi en azından bir sonraki toplantıya yetiştirmeyi rica ediyorum. Bu Anamur’da kanayan bir yara, Anamur’da ciddi bir sıkıntı. Bekleyen birden fazla kişi var. Nerelere neyin yapılabileceğini hem üretici, hem belediye olarak netleştirilmesini istiyoruz” dedi.

“KISITLAYICI TEDBİRLER VAR, KANUNLARA UYGUN MU DİYE BAKMAK LAZIM”

MHP’li Meclis Üyesi Mahmut Tat ise konunun komisyonda görüşüldüğünü söyleyerek, “Teklif belli hükümler getirmekte. Ancak bu konulan maddeler yönetmelik şeklinde hazırlanmış gibi. Burada bazı kısıtlayıcı tedbirler var. Bunların yönetmelik ve kanunlara uygunlunun bakılması, araştırılması ve bölgede yapılan 1/5 binlik planlarda yapılarak, tüm bölgede uygulanması için belediyesine iade edilmesi kararı aldık. Ancak sayın başkanın çabuk hareket edilmesi için talebi var. Hazırlıklarımızı kanuna uygun hale getirip, uygun şekliyle önümüzdeki meclise kavuşturalım diyorum” dedi.

“DÜZENLEME TÜM KENTE YAYILSIN”

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer,  uygulamanın tüm kente yayılması ile ilgili düzenlemenin mümkün olup olmadığını sorması üzerine, Mahmut Tat, “Sera yapılımı ile ilgili Anamur’da olan uygulama Bozyazı’da da geçerli olabilir. Ama tabi konuyu ilçe bazında da değerlendirebiliriz” dedi.

Başkan Seçer ise her ilçenin kendine münhasır özellikleri olduğunu belirterek, teklif edilen düzenlenenin 1/5 binlik plana da uygun olması gerektiğini belirtti.

TEKLİF KOMİSYONA İADE EDİLDİ

CHP’li Meclis üyesi Zekeriya Özgür ise, “Bu konu imar planı yönetmelik değişikliği teklifidir. Her imar planının kendine has yönetmeliğe de uymayan maddeleri olabilir. Bu Anamur’a özgü bir şeydir biz bunu 1/5 binlik planlarla gelecek ve plan notu olarak inceleyeceğiz bunu. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü 15 gün içinde izin veremez.

İlgili yönetmeliği değiştirdiler. Ben iptali için Danıştay’a dava açtım çünkü bu kararlar emsal oluşturabilir” dedi.  

Teklifin idareye iade edilmesi için oylama yapılırken, komisyonda bekletilmesi istendi ve yeniden oylama yapıldı. Teklif komisyona iade edildi. Başkan Kılınç ise tepki göstererek teklifin komisyona iade edilmesi kararına red oyu verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA