CİNAYET İHALESİNİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇTI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CİNAYET İHALESİNİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇTI


 

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Tarım ve Orman Bakanlığının 7. Bölge Müdürlüğü aracılığıyla Mersin bölgesinde 48 yaban keçisinin avlanmasına izin verdiği ihalelerin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Mersin Nöbetçi İdare Mahkemesine, 48 hayvanın zevke ve cinayete konu edilmesinin hukuka aykırı olduğu, hayvanların yaşam hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle dava açtı. Yeşilboğaz açıklamasında, “Kamu gücü, yaban hayvanlarının öldürülmesi için kullanılmaktadır. Bu yapılan soykırımdır, suçtur” dedi.

Haber Merkezi

Tarım ve Orman Bakanlığının, 7. Bölge Müdürlüğü aracılığıyla Mersin bölgesinde 48 yaban keçisinin avlattırılması için 16.07.2020 tarihinde Çamlıyayla Cehennem Deresi YHGS, Gülnar Azıtepe DA, Hopur-Topaşır YHGS, Kadıncık Vadisi YHGS, Mut Kesteldağı YHGS, Hisar Dağı-Gedik Dağı YHGS Silifke Cılbayır DA, Silifke Kırtıl DA Silifke Seyranlık (Ağıl Dere) DA, Su Gözü DA ihalelerini gerçekleştirmesi üzerine Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Mersin Barosu Hayvan Hakları Komisyonu ile birlikte ihalenin iptali için açmış olduğu dava dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“SOYKIRIMDIR, SUÇTUR”

“Yaban hayatının ve tüm habitatın yaşam hakkının teminatı olması gereken bir bakanlığın, yukarıda bahse konu edilen ihaleleri yaparak, 48 canı para karşılığında, bayağı zevke ve cinayete konu etmesi kabul edilebilir değildir. Söz konusu yaban keçilerinin avlanması gerek evrensel ilkelere, gerekse Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırıdır. 15 Ekim 1978'de Paris'te ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 1. maddesinde: ‘Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler’, 2. maddesinde ‘Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. İnsanlar bu hakkı çiğneyerek onları sömüremezler. Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidirler. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma ve korunma hakları vardır’, 3. maddesinde ‘Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, ona karşı acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır’, 4. maddesinde ‘Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üreme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır’, 11. maddesinde ‘Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur.’, 12. maddesinde ‘Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir soykırım, yani bir suçtur.’,  14.maddesinde ‘Hayvanları koruma ve savunma kuralları, hükûmet düzeyinde temsil olunmalıdır. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmaktadır.’ denilmektedir.

“KAMU GÜCÜ, YABAN HAYVANLARININ ÖLDÜRÜLMESİ İÇİN KULLANILMAKTADIR”

Sayın mahkemeye arz ettiğimiz bu maddelerden de anlaşılacağı üzere, kamu gücü kullanılarak gerçekleştirilecek bu avlar, hayvanların birden fazla hakkının ama en önemlisi de yaşama hakkının ihlaline sebep olmaktadır. Oysa yukarıda bahse konu ettiğimiz bildirgenin 14. maddesi erki ve kamu gücünü hayvanların yaşama hakkının teminatı olarak görmektedir. Ülkemizde ise bu erk ve kamu gücü yaban hayvanlarının öldürülmesi için kullanılmaktadır. Bu durum bile bir kamu kurumunun varoluş sebepleriyle çelişmektedir. Bu sebeplerle ihalelerin yürütmesinin durdurulmasına ve netice itibariyle bu ihalelerin iptaline karar verilmesini arz ve talep ederiz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA