MIP DEĞİL MERSİN KAZANACAK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MIP DEĞİL MERSİN KAZANACAK


 

Denizlerde gemilerin bıraktığı kirliliğin temizlenmesi hizmetinin MIP değil Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması ile milyonlarca liralık gelir elde edilecek!

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Eylül ayı olağan toplantı döneminin ikinci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Meclise Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in Mersin Limanı İşletici AŞ.’ye (MIP) tepki ve eleştirisi damga vurdu.

Toplantıda; kent genelindeki gemilerden kaynaklı atıkların alınması hizmetini yerine getirmek üzere Atık Kabul Tesisi’nin fizibilitesinin yapılması, kurulması, işletilmesi veya üçüncü şahıslar tarafından da işletilebilmesi için 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında ihale edilmesi işlemlerinin, Belediyemiz adına 12 yıl süre ile Büyükşehir Belediyesi Belediye Encümeni’ne yetki verilmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu, İşsizlikle Mücadele Komisyonu ile Temizlik Komisyonu’na müştereken havale edilen konu görüşüldü. Teklif oy birliği ile komisyonlarda kabul edildi.

TEMİZLİK TÜM KIYILARI KAPSAMALI

Toplantıda ilk olarak CHP’li Meclis Üyesi Murat Sakuçoğlu söz aldı. Atık işini MIP’in yaptığını söyleyen Sakuçoğlu, “Umarım bu karar ile çevre regülasyonuna uygun, açıkta demirleyen gemilerden Yenice ve Anamur’a kadar tüm kıyılarımızda Büyükşehir Belediyesi’nce süreç yönetilir. Çünkü bir sabah uyanıyoruz sahilde gemilerden boşaltılmış atıklar var. Ne kadar arıtım yaparsanız yapın açıktan geçen gemilerden atık bırakıldığında çevreye zarar veriliyor. Bunun karara bağlanması ve böyle bir iradenin ortaya konulması çevre açısından önemli bir karar” dedi.

CHP’li Meclis Üyesi Ali Uyan da, gemilerden atık toplama yetkisinin Büyükşehir’de olduğunu ancak bugüne kadar belediyenin bu hizmeti yapmaya talip olmadığını söyledi.

“Mersin Büyükşehir’in bu göreve talip olması gerekiyordu” diyen Uyan, geç kalınmış bir durum yaşandığını söyleyerek, sahil kenti olarak denizin kirlenmemesi için daha denetimli çalışmaların yapılması adına teklifin önemli olduğunu aktardı.

CHP’li Meclis Üyesi Bedri Dursun da, deniz kirliliğini Büyükşehir Belediyesi ile alakası olmadığını söyleyerek, “Neden açıktaki gemiler tarafından denize bırakılan atıklar. Geçen sene bende helikopter ile havadan bir kontrol yaptım ve denizlerdeki kirliliğe ben de şahit oldum. Büyükşehir bunu yaparak hem oraları kontrol altına almış olacak hem de kirletenler ile ilgili daha kolay cezai işlem uygulayacak. Bu aynı zamanda bir rant olayı. Bu yolla Büyükşehire önemli bir gelir geleceği kanaatindeyim” dedi.  

“ATIK TESİSİNİN YER SEÇİMİNDE HASSAS OLUNMALI”

AKP’li Meclis Üyesi Zafer Şahin Özturhan ise projenin önemine dikkat çekerek, atık tesisinin alanının belirlenmemiş olmadığına dikkat çekti. Turhan, “Alanın hala tespit edilmediğini, Büyükşehir’in alanı belirleme ile ilgili çalışmasını olduğu söylendi. Seçilecek yerin de çok hassas olması lazım” dedi.

“MERSİN’İN DENETİMLERİ CAN YAKMAYA VE DİKKAT ÇEKMEYE BAŞLADI”

MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara da, Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde konuyla ilgili yapılan çalışmaları anımsatarak, “Burum kuruldu, tekneler alındı. Şube müdürlüğü oluşturuldu, denetimler yapıldı ve büyük miktarda cezalar yazıldı. Türkiye’de Mersin’in denetimleri can yakmaya ve dikkat çekmeye başladı. Öyle olunca da bu bölgeye gelen gemiler hassas tutumdan dolayı kirletmeleri minimuma kadar indirdi. Bugün nedir durum? Büyükşehir Belediyesi bunu yapamadı. Bugün her tesis örneğin Kumkuyu Marina kendi imkanları ile bu tesisi kurmuş atıkları alıp temizliyor. MIP’te bu hizmeti veriyor ve 2023’e kadar da çalışma ruhsatı var” dedi. Topkara ile Seçer arasında MIP’in üstlendiği sorumluluğun yerine getirilip getirilmediği yönünde kısa süreli bir tartışma yaşanırken, Topkara; “Şuanda yerimiz yok. Yer olmadığı için ÇED raporu alamıyoruz. Fizibilite raporlarını çıkartamıyoruz. Ne kadar yatırım gerekiyor, ne tür bir teknik kullanılacak? Tüm bunlar ham. Ama biz şuan bunu başlatıyoruz ve ön açıyoruz. Mersin’i temizlemek istiyoruz” dedi.

SURİYE ÜZERİNDEN GELEN KİRLİLİĞE DİKKAT

Ayrıca Suriye üzerinden İskenderun Körfezi’nden dip dalgalarla gelen atıklara, kirliliğe de dikkat çeken Mehmet Topkara, “Mersin’e vuruyor ve Silifke’deki burna kadar gidiyor. Bizim akıntılardan dolayı da Suriyeli kaynaklı kirleniyor. Bunların da bi işin içine katılarak bakmamız, büyük düşünmemiz lazım. İhaleye çıkarken sadece gemi olarak değil tüm kıyalarımızı baz almalıyız. Teklif sadece gemi atıkları ile ilgili gibi görünse de ki biz Kıyı Şube Müdürlüğü’nü de kurduk, madem plajlarımıza önem veriyoruz bu konuyu daha da genişleterek ihaleyi yapmalıyız.  İnşallah 1-3 yıl sonra da bu konuda aynı bu şekilde meclis gelmez, takibinin yapılmasını istiyoruz” dedi.

ATIK BIRAKAN GEMİLERE 17 AYDA 39 MİLYON TL CEZA KESİLDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise “Biz tüm sahillerin temizliğine talibimiz, buraları kontrol altına almak istiyoruz” dedi.

Son 17 ayda 39 milyon TL ceza kestiklerini aktaran Seçer, “Bu tesis çok kolay bir tesis, çok para da gerekmiyor. Ama bu işte çok büyük nema var. MIP’e ‘bu işi bize bırakın ve bize yer verin’ dedik ancak yer vermediler, çünkü MIP’in aklı fikri ‘ne kadar çok ciro yaparım’da. Neticede Mersin’in kuruluşu değil, o dışarıya ne kadar çok para göndereceğine bakıyor. Mersin Limanı benim için değerli, limanı içindeki firma değil. En büyük kirayı getirsin devletime versin. 2023’e kadar lisansları var ve bunu işletmekte kararlı olduklarını söylediler. Bizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gittik, bize de 30 Ekim 2020 tarihine kadar yapılan işlemlerle ilgili bilgi ve belge istendi. Bu alacağımız kararla da bize yardımcı olacaklarını söylediler. MIP önemli bir gelir elde ediyor.  Tabi tatlı kazanç bırakmak istemiyorlar. Ama ben Büyükşehir belediyesi olarak bu işi disiplin altına almak istiyorum. Atıklar da ayrıştırılıyor bu tesislerde ve ayrıca kazanımlar da elde ediliyor. Bu işi Büyükşehir Belediyesi yapsın. Encümen’e 12 yıllık yetki alalım. Bunu 2023 tarihinde de tekrar gündeme getireceğim. Bizim orada yere ihtiyacımız var. MESBAŞ’la da görüşüyoruz. Bu tesisin gümrüklü sahalarda olması lazım. Bir şekilde yol bulacağız ya da yapacağız. Ayrıca denetim alanını genişlemesi için de çalışıyoruz. Mersin Limanı’na yılda 5 bin geliyor ama bunların ancak 3 bininin atıkları alınabiliyor. Gerekli işlemler bittikten sonra hemen tesisi kurup bir an önce işlemleri başlatmak istiyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi 2017’de 1,3 milyon, 2018’de 3.9 milyon toplamda 5 yıllık süre içerisinde 10.5 milyon TL ceza kesmiş. Yeni dönemle beraber 2019’da 24 milyon, şuanda içinde bulunduğumuz ağustos ayı itibariyle 14 milyon ceza kesilmiş. 2014’ten buyana 50 milyon TL ceza kesilmiş. Bunun 40 milyonu 17 ayda kesilmiş” dedi.

BÜYÜKŞEHİR PARAYA PARA DEMEYECEK

AKP’li Meclis Üyesi Mevlüt Ekmekçi ise “Kuyuyu bulduk o zaman paraya para demeyeceğiz, yetki de sizde makbuz da sizde” yorumu yaptı.

Başkan Vahap Seçer ise bakanlığın yeni bir çalışma yaptığını ve gelirin bir kısmına talip olduğunu söyleyerek. “Tüm doğu Akdeniz arağınız bize versinler biz de filomuzu genişletelim gelirimizi arttıralım. Ama aslında biz para istemiyoruz. Bin katı para gelse denizimiz elimizden gittikten sonra bir kıymeti yok” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA