“YANLIŞ TARIM POLİTİKASI ÇİFTÇİYİ İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“YANLIŞ TARIM POLİTİKASI ÇİFTÇİYİ İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR


 

Niğde’nin Derinkuyu ilçesinde borcunu yapılandıramayan bir çiftçi Ziraat Bankası önünde kendini yakma girişiminde bulundu. Yaşanan olayın ardından açıklamalarda bulunan CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, tarımda ithalata dayalı bir politika izlendiğini ve çiftçinin artık çaresiz kaldığını belirtti.

Haber Merkezi

TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Gökçel, tarımda bir trajedi yaşandığını vurguladı. Yanlış tarım politikaları sonucunda çiftçinin bırakın üretim yapacak birikim elde etmeyi, borcunu dahi ödeyemez durumda olduğunu kaydetti. Gökçel, “AKP iktidarı sistemli bir şekilde tarımda ithalatı önceleyen bir tutum sergiledi. Çiftçimiz bırakın borcunu ödemeyi, geçimini sağlamayı, çocuklarının okul masraflarını karşılamayı, ürettiği ürünü ancak maliyetine satabiliyor. Maliyeti 40 kuruş olan salçalık domatesi çiftçimizin yine 40 kuruştan sattığına şahit oluyoruz. Türk çiftçisini ikinci plana atan politikaların sonucunu görüyoruz bugün” diye konuştu.

 

“İHRACATI ENGELLEMEK ÇİFTÇİYİ BORCA İTMEK DEMEKTİR”

İhracatın engellenmesinin büyük bir hata olduğunun altını çizen Gökçel, “Süt üreticisinden, soğan üreticisine tarım ve hayvancılıkla uğraşan her bir çiftçimiz borç batağı içerisinde. Özellikle 2 yıldır çiftçilerimizin ürettiği ürünlerin ihracatı engelleniyor. İhracatın engellenmesi iç piyasada tarım ürünlerinin fiyatlarının düşmesine sebep oldu. Girdi maliyetleri hali hazırda zaten oldukça yüksek, çiftçi ürettiğini değerinden pazarlayamıyor. Mersinli narenciye üreticisi de, Niğde’de yaşayan patates üreticisi de, Konya’da buğday yetiştiren çiftçi de aynı sıkıntıyı yaşıyor. Yanlış tarım politikaları sebebiyle kredilerle ayakta durmaya çalışan çiftçilerimiz kredilerini ödeyemeyince son çare olarak intihar etmeyi düşünüyor. 2002 yılında 5 milyar TL olan çiftçi borçları 2019 yılına gelindiğinde 168 milyar TL’ye yükseldi. İktidarın tarım politikasının özeti budur. Korkarım ortaya koyduğumuz önlemler alınmazsa, önerdiğimiz tarım politikaları uygulanmazsa çiftçinin borcu artarak devam edecek ve üzülerek söylüyorum ki intihar girişimleri artacaktır. Maalesef iktidar çiftçimizi bu hale düşürdü” dedi.

Hasat döneminde ürününü satamadığı için tarlada bırakan çiftçileri hatırlatan Gökçel, “ Biz geçtiğimiz yıl da, bu senenin başında da uyarılarımızı yaptık. İhracat yerine ithalatı önceleyen bir politika izlerseniz çiftçi tarlasını yok pahasına satar, elma dalında kalır, karpuz yollara dökülür dedik. Keşke yanılsaydık ama şuan söylediklerimizi yaşıyoruz. Üreticiye bilerek zarar ettirir; sonra da ‘ithalat zorunlu’ diye çiftçimizin hakkını yabancılara ve ithalat baronlarına yedirirseniz üretim yapacak çiftçi bulamazsınız” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA