‘MADEN ARAMA’ ADI ALTINDA TALAN | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘MADEN ARAMA’ ADI ALTINDA TALAN


 

Mersin’de 30 araziye daha maden ruhsatı verilecek. CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, madene açılan yerlerin ormanlık alan olduğunu ifade ederek, “Yanan alanı belki 20 yılda tekrar orman haline getirebilirsiniz ama maden araması yapılan alanların geri dönüşü yok. Dağlarımız, ormanlarımız delik deşik edilmeden bu projeler iptal edilmeli” dedi.

Haber Merkezi

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) 68 ildeki 766 bölgede maden ruhsatı verilmesi için 24 Ağustos’ta ihale süreci başlatmasıyla ilgili CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel bir açıklama yaptı. Mersin’de de 8 Eylül tarihinde 10 farklı saha için ihaleye çıkıldığını belirten Gökçel, 7 Ekim tarihinde de 20 yeni saha için ihaleye çıkılacağını kaydetti. Gökçel, “Yapılan ihale adeta doğaya ihanettir. Çeşitli sivil toplum kuruluşları, sendikalar, vatandaşlar ve partimiz bu ihanetin durdurulması için çağrılarda bulunduk. Fakat geldiğimiz noktada uyarılarımızın dikkate alınmadığını görüyoruz” dedi.

 

“YAPILAN İHANETİN BEDELİ 300 YIL, BEDELİNİ ÇOCUKLARIMIZ ÖDEYECEK”

Daha önce 2018 yılının haziran ayında 616, 2019 yılının nisan ayında ise 417 sahayı ihaleye açıldığına dikkat çeken Gökçel, “Orman yangınları ile orman varlığımızı her geçen gün kaybediyoruz. İklim değişikliği sebebiyle orman yangınları artık daha yıkıcı boyutta. Son yıllarda önemli orman alanlarımızı bu şekilde yitirdik. Bununla birlikte bir de maden sahaları eliyle ormanlarımız kıyıma uğruyor. 2018 yılının haziran ayında 616, 2019 yılının nisan ayında ise 417 sahayı ihaleye açıldı. Bu sene 766 sahaya daha maden ruhsatı verilmek isteniyor. Bunlar çok tehlikeli işler.  Yanan alanı belki 20 yılda tekrar orman haline getirebilirsiniz ama maden araması yapılan alanların geri dönüşü yok. Geç olmadan bu yanlışa son verilmeli. Dağlarımız, ormanlarımız delik deşik edilmeden bu projeler iptal edilmeli.  Aksi halde geleceğimize yaşanmaz bir vatan bırakacağız” dedi.

 

“SULAR KİRLENECEK, TARIM YAPILAMAYACAK”

İhaleye açılan bölgelerde madenciliğin tehlikeli sonuçları olacağına değinen Gökçel, “ Mersin hem tarım hem turizm kenti. Çiftçilerimiz, köylülerimiz emeğini toprakla yoğurarak üretim yapmaya çalışıyor. Turizm tesislerimizle gelen misafirlerimize Mersin’in doğal güzelliklerini göstermeye çalışıyoruz, misafir ediyoruz. Bu maden projeleri hayata geçerse su kaynakları kirlenecek. Toprak tarım yapılamaz duruma gelecek. Geçmişte yapılan hatalardan ders almak gerekli. Kaz Dağlarında, Cerratepe’de ısrar edildi de ne oldu? Kim kazandı? Birkaç şirket para kazansın diye olan köylümüze, çocuklarımıza oldu. Şimdi orada tarım yapılır mı, hayvancılık yapılır mı? Burada da aynı sorunla karşılaşmayalım. Toprağı ekelim, hayvancılık yapalım. Pandemide herkes tarım çok önemliymiş, tarım olmadan biz hayatta kalamayız dedi. O zaman bunun gereğini yerine getirip tarım alanlarını korumak zorundayız” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA