HUZUR ARAYIŞI KABUSA DÖNMESİN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

HUZUR ARAYIŞI KABUSA DÖNMESİN!


 

Covid-19 pandemisinin de etkisiyle doğada zaman geçiren kişi sayısında yüksek bir artış olduğuna dikkat çeken AKUT Mersin Operasyon Birim Sorumlusu Şeyma Yılmaz, kayıp şahıs vakaları konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Haber Merkezi

Haziran ayında başlayan yeni normal dönem ile vatandaşlar, turistik, kültürel, sportif ve benzeri sebepler ile doğada daha çok zaman geçirmeye başladı. Bu faaliyetlerin yer seçimlerinde ise daha çok insan yoğunluğunun az olduğu sakin ve kırsal bölgeler tercih ediliyor. Bunun sonucu olarak Türkiye’de haziran ayından bu yana doğada kayıp şahıs vakalarında da belirgin bir artış var. AKUT Mersin Ekibi’nin yeni normalde yaptığı operasyonların yarısını ise kayıp şahıs vakaları oluşturuyor. Özellikle çocuk ve yaşlılarla ilgili aldıkları ihbar sayısında da artışlar olduğuna dikkat çeken AKUT Mersin Operasyon Bölüm Sorumlusu Şeyma Yılmaz, “Bölgeyi ne kadar iyi bilseler dahi, yaşlı ve çocukların gözetimden uzak tek başlarına doğada hareket etmesine izin verilmemelidir” diye uyardı.

 

“KAYBOLAN KİŞİ SON GÖRÜLDÜĞÜ YERDEN UZAKLAŞMAMALI”

Doğada kaybolma vakalarının rotadan çıkma ve kayıp şahıs olarak iki farklı şekilde değerlendirildiğini aktaran Şeyma Yılmaz, Yürüyüş grubu ile hareket eden şahısın kaybolduğu durumların rotadan çıkma olarak değerlendirildiğini belirtti. Rotadan çıkan kişinin yapması gereken en önemli noktanın bulunduğu bölgeyi terk etmemesi olduğunu dile getiren Yılmaz, “Arama kurtarma ekipleri her zaman kaybolan şahsın en son görüldüğü noktayı referans alarak arama faaliyetlerini başlatırlar. Kaybolan kişi, gece olmuşsa ve gelen kimse olmamışsa bulunduğu bölgeden uzaklaşmadan sığınacak bir yer bulmalıdır.  Şahıs hareket etmek zorunda kalacaksa da arkadan gelecek olan arama ekiplerine yardımcı olacak şekilde iz bırakmaları gerekir. Doğada yürüyüş yapacak kişilerin mutlaka donanımlı, yeterli bilgiye sahip olmaları ve doğru malzeme ile yola çıkmaları gerekmektedir. Doğaya çıkmadan önce doğru şekilde hazırlanmaya özen gösterilmelidir” dedi. 

 

“KAYIP KİŞİ TELEFONUNUN PİL GÜCÜNÜ İDARELİ KULLANMALI”

Kişinin yaşadığı ve gittiği bir bölgede belirli bir süre geçmesine rağmen haber alınamadığı olayların kayıp şahıs olarak değerlendirildiğini ifade eden Şeyma Yılmaz, şöyle devam etti: “Bu gibi durumlarda zamanın öneminden dolayı arama kurtarma ekipleri ivedi bir şekilde operasyona çıkar. Kayıp şahıs vakalarında, kişinin, herhangi bir sağlık problemi yok ise,  hızlı bir şekilde bulunması için birçok yöntem bulunmaktadır. Örneğin AKUT’un kişinin bulunduğu koordinatları paylaşabileceği “GÜVENDEYİM” uygulaması bu noktada yararlı olacaktır. Ayrıca bu süreçte özellikle cep telefonlarının hayati önemi olduğu unutulmamalı ve kaybolan kişiye yönelik gereksiz aramalardan kaçınılmalıdır. Kırsal alanlardaki altyapı yetersizliği nedeni ile cep telefonları çekmeyebilir. Telefonun pil gücü idareli kullanılmalıdır. Telefonun çektiği bölgelerde, 112, Jandarma ve AFAD ihbar hatlarına ulaşılmalı ve arama kurtarma ekipleri yönlendirilmelidir.”

 

“DOĞADA MİSAFİR OLDUĞUMUZU UNUTMAYALIM”

Yeni normalde doğa tahribatı oranlarında da belirgin bir artış olduğunu ifade eden Yılmaz, “Yaban hayatında bir misafir olduğumuzu unutmamalıyız ve ev sahibinin kurallarına uymalıyız. Bunun için ilk başta mevcut patikalar kullanılmalıdır. Yeni patikalar yaratıp bitki çeşitliğine zarar vermemeliyiz. Hiçbir sebeple ateş yakılmamalıdır. Ateşe ihtiyacımız olacak ise, yanımızda kamp ocağı bulundurmalıyız. Doğada çözülmesi uzun zaman alacak atıkları, yanımızda yeniden şehre getirmeliyiz. En önemli noktalardan biri de götürmüş olduğumuz besin maddelerini orada bırakıp, yaban hayatının beslenme alışkanlıklarında değişikliği neden olmamalıyız. Unutmamalıyız ki, doğada ayak izinde başka iz kalmamalıdır” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA