MMO MERSİN ŞUBE SESSİZ, GENEL MERKEZ TEPKİLİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MMO MERSİN ŞUBE SESSİZ, GENEL MERKEZ TEPKİLİ!


 

Mersin Üniversitesi’nde eş, dost akraba atamaları tepki çekerken makina mühendisliği bölümüne ziraat fakültesi mezunu bir bölüm başkanı atanmasına MMO Mersin Şubesi sessiz kalırken, Genel Merkezi sessiz kalmadı!

HEDİYE EROĞLU

Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener, açıklanan üniversite yerleştirme sınav sonuçları ile ilgili olarak bir basın açıklaması yaptı. Yener, oda şubesinin sessiz kaldığı Mersin Üniversitesi’nde ki eş, dost akraba atamalarından makine mühendisliği bölümü kadrolarının doldurulmasını da eleştirdi.

“ÜNİVERSİTE YERLEŞTİRME SINAV SONUÇLARI AÇIKLANDI AMA…”

Odayı kapsayan makina, endüstri, işletme, uçak, havacılık ve uzay, mekatronik, enerji sistemleri, otomotiv, imalat, sanayi ve diğer mühendislik bölümlerini kazanan öğrencileri kutlayan Yunus Yener, “Sınavlarda başarı gösteren meslektaş adaylarımızı üniversite yerleştirme sınavlarından sonra da yoğun günler beklerken kendilerini ve kamuoyunu bazı konularda aydınlatmak istiyoruz.

Birçok habere de konu olduğu üzere mühendislik bölümleri dahil birçok bölüme öğrenci yerleştirmenin gerçekleşemediği bilinmektedir. Bu konularda TMMOB ve bağlı tüm Odalar, Mühendislik Eğitimi Sempozyumu dahil olmak üzere bir çok platform ve etkinlikte bu ve ilgili konularda görüşlerini ifade etmişlerdir.

Bugün eğitimdeki sorunların en ağır biçimlerinin yaşandığı alanlardan biri üniversitelerdir. Eğitim sistemindeki ciddi aksaklıklar, sınav sistemi ve bu sistemin sürekli hale getirilmiş değişikliklerle yap-boz tahtasına dönüştürülmesi öncelikle gençlerimizi mağdur etmekte, evrensel normlarda dezavantajlı konuma getirmektedir.

Üniversitelerde eğitime ayrılan kaynak yetersizliği, öğrenim ve barınma koşulları gibi ciddi ve yerleşik hale gelmiş sorunlar bulunmaktadır. Teori-pratik uyuşmazlığı, öğretim elemanı eksikliği, laboratuarların olmayışı, deneysel malzeme eksikliği, bilimsel bilginin geri plana atılması vb. bir dizi olgu mevcut eğitim-öğretimi tartışılır hale getirmiştir.

Oysa eğitim-öğretim, temel bilimlerden başlayarak teknik bilginin üretimine uzanan ve özgür düşüncenin hakim olması gereken akademik ortamlarda çeşitli tartışma ve üretim süreçlerinden geçerek üretilen bilginin toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılmasına hizmet etmelidir. Ancak 12 Eylül faşizmi ve YÖK ile başlayan ve AKP iktidarı döneminde zirveye çıkan gerici baskıcı politikalar düşünce ve ifade özgürlüğü ile üniversitelerin özerkliğini yok etmiştir. Tüm kurumlar üzerinde olduğu gibi üniversiteler üzerinde de totaliter bir vesayet oluşturulmuştur. Öğrenciler tarafından hazırlanan mühendislik, mimarlık projelerinde bile dayatılan bu totaliter uygulamaların izleri görülmektedir.

Her kente bir üniversite, her ilçeye bir meslek yüksek okulu yaklaşımı ile akademik kadrolar ve fiziksel koşulların yeterli olup olmadığı umursanmadan açılan üniversite/fakülte/bölümler ile yüksek öğretimin niteliğinde ciddi düşüşler olmuştur.

Ülkemizde üniversitelere ayrılan toplam kamu kaynağı artmadığına göre, yeni açılan uyduruk üniversitelere ayrılan kaynaklar, ülkenin köklü üniversitelerinden eksiltilmektedir. Hesapsız açılan üniversiteler/fakülteler/bölümler, ülkenin üniversite sisteminde toplam bir kalitesizleşmeye yol açmakta; nitelik niceliğe kurban edilmektedir.

Kamu kaynaklarından aldığı kaynakların azalması köklü üniversitelerde de dejenerasyona yol açmakta, üniversite-sanayi işbirliği başlığı altında öğretim üyeleri tüccarlığa sevk edilmektedir. Bilimsel çalışmalar ikinci plana itilmekte, sermayenin güncel ihtiyaçlarının karşılanması üniversitelerin birincil gündemi haline gelmektedir” dedi.

“MEÜ’DE MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜNE ZİRAAT FAKÜLTESİ MEZUNU BÖLÜM BAŞKANI ATANDI

Planlı bir istihdam politikasının bulunmadığı, sanayisizleşme ve fason üretimin günden güne etkisini daha fazla gösterdiği ülkemizde üniversitelerden mezun olan yüz binlerce gencin ya işsizlikle karşı karşıya kaldığını ya da meslekleri ile ilgisiz işlerde çalışmak zorunda bırakıldığını söyleyen Yener, “Mühendislik bölüm ve fakültelerinin gerçek bir gereksinime dayanmayan aşırı artışı işsiz mühendis sayısını artırmakta, çok düşük ücretler, güvencesiz çalışma ve meslek dışı alanlarda çalışmayı yaygınlaştırmaktadır. Bugün ülkemiz gençlerinin en yakıcı sorunu geleceksizliktir. Gençler eğitim sorunları başta olmak üzere, olumsuz istihdam ve çalışma koşullarından dolayı geleceğe umutla bakamaz hale gelmişlerdir.

Yine bu dönemde liyakat tamamıyle ortadan kalkmış, yıllardır akademik kadro açılması için bekletilen akademisyenler güvenlik soruşturmaları ile oyalanırken, iktidara ve çeşitli cemaat/tarikat ağlarına yakın olanlara kişiye özel açılan kadrolar ile üniversitelere yerleştirilmektedir. Akademik yeterliliğin hiçe sayılması ile kayırmacılık kol kola girmiş, örneğin Mersin Üniversitesinde makina mühendisliği bölümüne ziraat fakültesi mezunu bir bölüm başkanı atanmıştır.

Mesleğini halkımızın refahı ve mutluluğu için icra eden mühendisler olarak bu olumsuzluklara kayıtsız kalamayız. Yıllardır dile getirdiğimiz üzere;

Yeni bölümler açılırken kamusal bir planlama ile ülke ihtiyaçları dikkate alınmalı, ilgili meslek odaları bu süreçte aktif olarak yer almalıdır. Cafcaflı isimlerle temel mühendislik dışında lisans sonrası uzmanlık alanı olabilecek konularda yeni bölümler açılmamalı, mevcutlar da kapatılmalıdır.

Bilimsel üretimin söz konusu olduğu bir alanda, ülkede yok edilmek istenen laikliğin tekrar kazanılması, bilimin ve üretildiği kamusal alanların dogmatizmden kurtarılması elzemdir.

Eğitim-öğretim, sağlık ve barınma hizmetleri kamusallıştırılmalı, eğitim-öğretim her aşamada eşit, parasız, bilimsel, demokratik ve laik olmalıdır.

Akademi ve teknik eğitim üzerinde kurulan baskıcı hegemonyanın ortadan kaldırıldığı ve tüm bileşenlerin söz ve karar hakkı sahibi olduğu özerk bir üniversite ortamının yaratılması şarttır.

Üniversite, fakülte ve bölüm yönetimleri tüm üniversite bileşenlerinin katıldığı demokratik yöntemlerle belirlenmeli, akademik kadrolar atanırken parti üyelikleri veya cemaat ağlarına yakınlıkları değil akademik yeterlilikleri ve liyakat temel kriter olmalıdır.

Mevcut olumsuz koşullarda mühendislik öğretimine başlayan meslektaş adaylarımızın mesleki eğitimlerine katkı sunmak için Odamızın bütün olanaklarıyla yardımcı olacağını belirtir, daimi başarılar dileriz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA