YANDAŞLARA BÜTÇEDEN FAZLA İHALE! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YANDAŞLARA BÜTÇEDEN FAZLA İHALE!


 

CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır "Makyol, Kalyon, Cengiz İnşaat, Limak ve Kolin’in devletten aldığı ihalelerin toplam bedeli 150 milyar dolar" dedi.

Haber Merkezi

 

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, AKP’ye yakınlıklarıyla bilinen Cengiz İnşaat, Kalyon, Limak, Kolin ve Makyol’un bu zamana kadar devletten aldığı kamu ihale bedellerinin, 2020 bütçe giderinden fazla olduğunu söyledi.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren CHP’li Başarır, Oktay’a “Bu 5 firmanın sürekli devletten kamu ihalelerini almalarının altında AKP iktidarına olan yakınlığı mı yatmaktadır?” sorusunu yöneltti.

En son Karayolları Genel Müdürlüğü’nün “Trabzon – Aşkale Yolu Zigana Tüneli Bağlantı Yolları İkmal İnşaatı” ihalesinin de Cengiz İnşaat tarafından alındığını hatırlatan CHP’li Başarır, önergesinde, “söz konusu 5 firmanın 2002'den bu zamana kadar devletten, hangi kamu ihalelerini kaç TL karşılığında almıştır?” sorusuna da yanıt aradı.

 

"TÜM DÜNYADA DEVLETTEN EN ÇOK İHALE ALAN ŞİRKETLER"

CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir Başarır önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Karayolları Genel Müdürlüğü’nün, “Trabzon – Aşkale Yolu Zigana Tüneli Bağlantı Yolları İkmal İnşaatı” ihalesinin, Mehmet Cengiz’e ait daha öncede birçok kamu ihalesi alan Cengiz İnşaat’a 953 milyon 203 bin TL bedelle verildiği yazılı ve görsel basında yer almıştır.

AKP iktidarı döneminde, büyük kamu ihalelerinin büyük bir çoğunluğunun Cengiz İnşaat, Kalyon, Limak, Kolin ve Makyol firmalarına verildiği tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir.

“Kamu ihale kanununda 2002'de gidilen değişikliğin ardından, kamu özel iş birliği projeleri başta olmak üzere, kamu ihalelerinden önemli pay alan inşaat şirketleri olan Makyol, Kalyon, Cengiz İnşaat, Limak ve Kolin, Dünya Bankası’nın 1990-2017 tüm dünyada devletten en çok ihale alan şirketler sıralamasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Bu 5 firmanın, devletten aldıkları ihalelerin toplam bedellerinin yaklaşık 150 milyar dolar civarında olduğu basın yayın organlarında yer almıştır. Bu rakam, bugünkü Dolar kuru üzerinden TL olarak hesaplandığında 1 trilyon 117 milyar 500 milyon TL etmektedir.

“2020 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’na göre toplam gider 1 trilyon 95 milyar 500 milyon TL olarak kabul edilmiştir. Yani bu 5 şirketin aldıkları ihalelerin toplamı, içerisinde tüm vatandaşlarımızın payı olan 2020 bütçe giderlerinden fazladır”.

 

“BU SORULAR YANIT BEKLİYOR”

Açıklamaların ardından Başarır şu sorulara yanıt aradı: “Ayrı ayrı belirtmek üzere, söz konusu 5 firmanın 2002 yılından bu zamana kadar devletten, hangi kamu ihalelerini kaç TL karşılığında almıştır?

AKP İktidarı döneminde Cengiz İnşaat, Limak, Kalyon, Kolin ve Makyol firmalarının sıklıkla devletten kamu ihalelerini almaları tesadüf müdür?

Söz konusu bu 5 firmanın sürekli devletten kamu ihalelerini almalarının altında AKP iktidarına olan yakınlığı mı yatmaktadır?

Bu 5 firmanın aldıkları kamu ihale bedellerinin, ülkemizde yaşayan bütün vatandaşlarımızın payı olduğu 2020 yılı bütçe giderlerinden fazla olmasını neyle açıklıyorsunuz?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA