Haber Merkezi
CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir Başarır, Mersin’deki Covid- 19 vaka sayılarının tehlikeli boyutlara ulaşması ile ilgili yazılı soru önergesi verdi.
Mersin genelinde Covid-19 vakaları aşırı derecede halk sağlığını tehdit ederken Mersin İl Pandemi Kurulu’nun 12 Nisan 2020 tarihinden bu zamana kadar toplanmaması anlaşılır gibi değildir diyen CHP’li Başarır, “Mersin’de önemli bir meslek kuruluşu olan Mersin Tabip Odası’nın, Covid-19 vakalarının hızla artış göstermesi ve gerekli önlemlerin alınması konusunda Mersin Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü’nden ısrarla talep ettikleri randevuların yanıtsız kalması kabul edilebilir değildir” dedi.
Mersin’deki tüm çalışan kesimlerden covid-19 vakalarıyla ilgili gerekli önlemlerin alınmadığı, test taleplerinin yerine getirilmediği konusunda şikâyet telefonları aldığını belirten Başarır, “Ne yazık ki imkânları olanlar testlerini yaptırma şansına sahip olurken, diğer yandan işçilerimizin, evinin geçimini zor sağlayan vatandaşlarımız ve ailelerinin test yaptıramaması sosyal devlet anlayışı ile bağdaşmamaktadır. Mersin Serbest bölgesinden tutun, PTT çalışanlarına kadar herkesin sağlığı güvence altına alınmalıdır.” dedi.
CHP’li Başarır, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yazılı olarak yanıtlaması ile ilgili vermiş olduğu önergesinde, “Sadece Mersin genelinde günlük vaka sayısı 300’ün üzerindeyken ülke genelindeki günlük vaka sayısının 1500-1600 arasında açıklanması ne kadar gerçekçidir?” sorusuna yanıt aradı.
Covid-19 ile mücadelede sadece ekonomik tedbirler almanın doğru olmayacağını söyleyen Ali Mahir Başarır, Mersin ve ülke genelinde bir an önce vaka sayılarının düşürülmesi konusunda ciddi önlemlerin alınması ve hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
“ÖLÜM ORANLARI HIZLA ARTIŞ GÖSTERMEYE BAŞLADI”
Başarır, yazılı soru önergesinde; “Ülke genelinde Covid-19 vaka sayıları ve buna bağlı olarak ölüm oranları hızla artış göstermeye başlamıştır.
Önlemlerin alındığı 11 Mart ve 11 Mayıs 2020 tarihleri arasında Mersin’deki toplam vaka sayısı 260 idi. Ne yazık ki toplumsal önlemlerin gevşetildiği bu süreçte seçim bölgem olan Mersin ilinde günlük vaka sayısı 300’ün üzerine çıkmış ve şehir genelindeki toplam vaka sayısı da 1200’ün üzerine ulaşmıştır. Yeni bir toplumsal önlemler alınmadığı takdirde bu rakamlar, hem Mersin ilinde hem de Türkiye genelinde daha korkutucu sayılara ulaşacağı açıktır. Test sonucu pozitif olup kliniği iyi olan hastaların, hastanelerdeki doluluktan dolayı evlerine gönderilmesi de vakaların artmasına sebep olmaktadır. Mersin Serbest Bölge çalışanlarından, PTT çalışanlarına kadar birçok kurumdaki görevlilerin iş yerlerinde vaka görülmesine rağmen test taleplerinin yerine getirilmediği bilinmektedir.
Mersin’de 12 Nisan 2020 tarihinden bu zamana kadar İl Pandemi Kurulunun hiç toplanmamış olması yine İl hıfzıssıhha Kurulunun da gerekli önlemlerin alınması adına toplanmaması konuya gösterilen önemin ne kadar az olduğunu gözler önüne sermektedir.
Mersin Tabip Odası’nın, Mersin ilindeki Covid-19 vakalarının hızla artış göstermesi ve gerekli önlemlerin alınması konusunda Mersin Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü’nden talep ettikleri randevuların yanıtsız kalması üzüntü vericidir.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü’nün, ‘Durumu kontrol altında görmüyorum. Önümüzdeki güz döneminde daha da artabileceğinden endişeliyim. Hem ağır vaka sayısı hem de can kaybı artıyor. Salgında kontrolü kaybediyor gibi duruyoruz…. Bilim Kurulu olarak biz karar alamıyoruz” sözleri ülke genelindeki tehlikeli durumu ortaya koymaktadır” açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi: “Mersin ilinde Covid-19 vakalarının korkutucu seviyede artmasına rağmen 12 Nisan 2020 tarihinden bu zamana kadar İl pandemi Kurulu ve İl hıfzıssıhha Kurullarının toplanmamasının gerekçeleri nelerdir?
Mersin ve ülke genelinde vaka sayılarının artmaması adına ne gibi önlemler alınacaktır?
Sadece Mersin ili genelinde günlük vaka sayısı 300’ün üzerindeyken ülke genelindeki günlük vaka sayısının 1500-1600 arasında açıklanması ne kadar gerçekçidir?
Mersin il ve ilçelerinde bulunan hastanelerde yatak ve yoğun bakım ünitesi sayısı ve doluluk oranı kaçtır?
Mersin il genelinde sağlık kurumlarında toplan kaç uzman doktor ve sağlık personeli bulunmaktadır? Covid-19 ile mücadele kapsamında sağlık personeli ve sağlık ekipmanı bakımından yetersizlik var mıdır?
Mersin ili genelinde son bir aydaki toplam vaka sayısı, ölüm sayısı ve iyileşen kişi sayısı kaçtır?
Covid-19 ile mücadelede karar alma noktasında, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinin görüşleri dikkate alınmakta mıdır?”