MERSİN İÇİN İTİRAZ EDİN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN İÇİN İTİRAZ EDİN!


 

Akkuyu Nükleer Santrali enerji nakil hatları için gerekli imar düzenlemesinin Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy çoğunluğu ile geçmesine tepki gösteren Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP), karardan dönülmesi için itiraz dilekçesi verdi ve tüm Mersin halkını dilekçe vermeye çağırdı.

AYŞENUR ÖNAL

Mersin Büyükşehir Belediye meclisinden oy çoğunluğu ile kabul edilen Akkuyu Nükleer Santrali enerji nakil hatları için gerekli imar düzenlemesine tepkiler artarak devam ediyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Vahap Seçer’in veto etme yetkisi olmasına rağmen kullanmadığı düzenleme ile ilgili karardan vazgeçilmesi için Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) öncülüğünde itiraz dilekçesi kampanyası başlatıldı.

Karardan vazgeçilmesi için belediyeye dilekçe veren Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP),bütün Akdeniz’in olumsuz etkileneceği nükleer santral inşaatından vazgeçilmesi için Mersin halkına çağrı yaptı. 15 gün boyunca verilebilecek olan itiraz dilekçesi için ilk imzaları yaklaşık 50 kişi ile atan NKP, karardan vazgeçilene kadar her şeyi yapacaklarını duyurdu.

“HALK KENDİ YAŞAM HAKKINI ELDE EDECEKTİR”

Dilekçe öncesi açıklama yapan NKP dönem sözcüsü Aycan Özcan, “Mersin kamuoyunun uzun yıllardır uğraştığı Akkuyu’da yapılmak istenen ve şu an inşaatı süren Nükleer Santral’e karşı yıllardır verdiğimiz mücadelenin yeni bir dönemine girdik. Ne yazık ki hala istediğimiz sonuçları elde edemedik. Ama şunu biliyoruz; halk kendi yaşam hakkını elde edecektir. Ve yerel yönetimlere çağrımızdır; gelin Mersin halkının size olan güvenini boşa çıkartmayın, Akkuyu’da telafisi ve geriye dönüşü mümkün olmayan o inşaatı durduralım. Hep birlikte yaşanılır bir Mersin, yaşanılır bir Akdeniz’e kavuşalım” dedi.

“MERSİN HALKININ VERDİĞİ OYLARA LAYIK OLUN”

Özcan konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Büyükşehir belediye meclis üyelerinin oy çoğunluğuyla aldığı bir karar var ve ne yazık ki o toplantıyı izledik, gerçekleri manipüle ederek bir karar aldılar. Bu karar muhalif olan meclis üyelerine teşekkür ederken, kabulü için oy veren meclis üyelerine çağrımızdır; sizde Mersin’de yaşıyorsunuz, bu kararınızı gözden geçirin ve Mersin halkının verdiği oylara layık olun.”

İTİRAZ DİLEKÇESİ!

Dilekçede şu ifadeler yer alıyor;

“Türkiye Elektrik İletim A.Ş Genel Müdürlüğü tarafından, 380 Kv Akkuyu NGS-Mersin 380 TM Enerji

İletim hattının Gülnar İlçesi Büyükeceli Mahallesi sınırları içine isabet eden kısımların imar planlarına

İşaretlenmesine ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği teklif edilmiştir, konu belediyeniz meclisinde görüşülerek 10.08.2020 tarihinde karara bağlanmıştır. Karar 26.08.2020 Tarihinde askıya çıkarılmış olup yasal süresi içinde aşağıdaki nedenlerden KARARA İTİRAZ etmekteyim.

Çünkü Karara bağlanan imar planı değişikliği Mersin ili, Gülnar İlçesi ,Akkuyu sahasında yapılmakta olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’ne hizmet edecektir.

Anayasamız madde 56:” çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevrenin kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşın ödevidir”, demektedir.

1986 yılındaki, Çernobil/Ukrayna, 2011 yılındaki Fukişima /Japonya nükleer kazaları göstermiştirki, güvenli santral yoktur ve bu kazaların çevreye ve onbinlerce insanlara verdiği zararların geri dönüşü yoktur. Yarattığı radyasyon ve çevre zararları yüzlerce yıl sonra bile etkisini göstermektedir. Nükleer Güç Santralleri’nin çevreye ve canlı yaşamına verebileceği zarar sadece olası bir felaket anı ile sınırlı değildir.

Yapımından, işletilmesine ve sökümüne kadar tüm aşamalarda eko sistemin geri dönüşü olmayan zararlar vereceğini yapılan tüm bilimsel araştırmalar hemfikirdir.

Araştırmalar göstermiştir ki, kazasız işletme halinde bile çevreye yayacağı radyasyon tüm ekosistemi bozacak olup; tüm canlıların doğal yaşamını, sağlığı,tarımı, turizmi, sosyal yaşamı tehdit edecek düzeyde etkileyecektir. Bölgemiz ve ülkemiz nükleer atık deposuna dönüşecektir. Sürekli bir radyasyon tehdidi altında yaşam sürdürülecektir. Tarım ürünlerinin ihracaatı kısıtlanacak, bölgemiz tarımı, turizmi ve Mersin ekonomisi kan kaybedecektir.

Ülkemizde halen enerji açığı yoktur. Enerji hatları altyapısı yenilendiğinde kayıp kaçak azalacak yüzde 20 tasarruf sağlanacaktır.

Ayrıca, Haziran 2017 tarihinde, Mersin Büyükşehir Kent Konseyi tarafından yaptırılan resmi ankette

Mersinlilerin %86 sının Akkuyu Nükleer santrali istemediği açıklanmıştır. Ayrıca Mart 2014 tarihinden önce, ilimizdeki İlçe Belediye Meclislerinde ve il genel idaresince alınan kararlarda Akkuyu Nükleer Santralinin yapımı kabul görmemiş, ret edilmiştir.

Yukarıda, açıklanan nedenlerle, Akkuyu nükleer santraline hizmet niteliğinde olan, 380 Kv Akkuyu NGSMersin 380 TM Enerji İletim hattının Gülnar İlçesi Büyükeceli Mahallesi sınırları içine isabet eden kısımların imar planlarına işaretlenmesine ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği teklifinin kabul edildiği 10.08.2020 tarihli 411 sayılı meclis kararına, T.C olarak imzaladığımız 1992 Rio Sözleşmesi ve Anayasamızın 56. Maddesinin yurttaşlara verdiği hak ve yetki nedeniyle İTİRAZ EDİYORUM.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA