‘DENEMEYEN TEK YOL BARIŞ’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘DENEMEYEN TEK YOL BARIŞ’


 

‘Denemeyen tek yol Barış’ diyen Mersinliler, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde “Barış için, insan hakları için mücadelede kararlıyız!” mesajı verdi.

AYŞENUR ÖNAL

Uluslararası Dünya Barış Günü, İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından Mersin’de de kutlandı. ‘Denenmeyen tek yol barış’ diyen İHD ve Emek ve Demokrasi Platformu, Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda “Gelin hep beraber barış güvercinlerinin kanatlarına güç olalım” mesajı verdiler.

Barış günü için konuşma yapan İHD Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir ile dernek yöneticisi Şerife Kılıç, günün önemine vurgu yapan konuşma yaptılar. İHD’nin programında yer alan sinevizyon gösterimi ve barış temalı müzik dinletisi valilik kararı ile son dakika iptal edilmesi hakkında açıklama yapanDemir, yapılan uygulamadan rahatsız olduklarını dile getirdi.

“İNSAN ONURU, EŞİTLİK, ÖZGÜRLÜK VE ADALETİ ASLA UNUTMAMAMIZ GEREKİR”

Günün anlam ve önemine vurgu yapan konuşmayı ortak yapan Demir ve Kılıç, Türkiye’nin temel sorununun insan hakları olduğunu vurguladılar. Demir ve Kılıç, “İHD bu temel sorununun en önemli halkasının da Kürt sorunu olduğu tespitinde bulunmuştur. Türkiye’nin insan hakları ve demokrasi sorununu çözebilmesi için barış sürecinin inşa edilmesi gereklidir. Kürt sorununun çözümsüzlüğünün yarattığı silahlı çatışma hali, hayatın tüm alanlarını etkilemektedir. Halen Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz, Kürt sorununda yaşanan bu çatışmalı ortam göz ardı edilerek açıklanamaz. Devletin silahlı çatışma ve savaş halini sürdürmek için ülke içinde ve ülke dışında (Suriye, Irak ve Libya) yürüttüğü askeri faaliyetlerin ekonomik maliyeti oldukça yüksektir. Türkiye çok uzun yıllardır silahlı çatışma ortamını yaşamaktadır. Türkiye’de barışın inşasına giden yolda, insan haklarının temeli olan insan onuru, eşitlik, özgürlük ve adaleti asla unutmamamız gerekir” sözlerine yer verdiler.

“KALICI BARIŞ İÇİN ÇÖZÜM ÇATIŞMALARIN ORTADAN KALKMASI”

Kalıcı barış için çatışma nedenlerinin ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Kılıç ve Demir, “Bunun için ilk yapılması gereken çatışmaların durması, diyalog yollarının açık tutulması, insan hakları ve demokrasi eksenli çözüm arayışlarına imkân sağlanmasıdır. Bunun için de barışın inşası için Abdullah Öcalan ve arkadaşlarının tutulduğu İmralı Hapishanesindeki tecridin kaldırılması ve CPT raporlarının gereğinin yerine getirilmesi, kayyım uygulamalarına son verilerek görevden alınan tüm belediye eş başkanlarının görevlerine iade edilmesi, infaz kanunundaki ayırımcı düzenlenmenin iptal edilerek siyasi mahpusların salıverilmesi gerekmektedir. Türkiye’nin yönetim sisteminin otoriterleştiği koşulların ortadan kaldırılarak demokrasi ve insan haklarına dayalı yeni bir toplum sözleşmesi yapması, barıştan ve barışı savunmaktan geçmektedir. Bunun için de ülkemizdeki demokrasi güçlerinin kararlı birlikteliği sürdürülebilir yeni bir barış sürecinin başlaması için en önemli güvence olacaktırİHD olarak, ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyada barışın egemen olduğu bir yaşam için insan hakları mücadelemizi sürdüreceğiz” mesajı verdiler.

Konuşmanın ardından ‘Barış’ için konuşmalar yapan kurumlar, şu ifadelere yer verdiler;

“BARIŞ ATAY YALNIZ DEĞİLDİR”

Tecavüzcü Musa Orhan’ın sosyal medya baskısı ile tutuklanıp sonra salıverildiğine değinen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin İl Örgütü adına konuşan Melike Elif Esiroğul, “İçişleri Bakanlığı tarafından tecavüzcülerin korunduğunu söyleyen Barış Atay, Süleyman soylu tarafından hedef gösterilmiş, üzerinden bir gün bile geçmeden organize bir şekilde saldırıya uğramıştır. Barış Atay yalnız değildir. Bu mafyavari saldırı sadece TİP’e karşı yapılmış bir saldırı değildir. Saray rejiminin oluşturmuş olduğu yoksulluğa, işsizliğe, geleceksizliğe, kadın cinayetlerine karşı sesini çıkartan, haksızlığa dur diyen toplumsal muhalefete yapılmış bir saldırıdır. Bu saldırılar boşunadır. Devrimcileri susturamayacaksınız. Onlar savaş dedikçe, biz inadına barış diyeceğiz. Bu karanlığı birlikte dağıtacağız” dendi.

“BUNUN YOLU EŞİTLİK, ÖZGÜRLÜK, LAİKLİK VE BARIŞ MÜCADELESİNDEN GEÇİYOR”

1 Eylül’ün Dünya Barış günü ilan edilmesinin üzerinden 81 yıl geçtiğini vurgulayan Mersin Emek ve Demokrasi Platformu ile KESK Şubeler Platformu adına konuşan Mustafa Özbay, “Hala iktidarlar çocuklarımıza barış içinde özgür bir ortamın müjdesini değil, savaş makinelerinin, sermayeye yeni kaynak oluşturacak kuyuların müjdelerini veriyorlar. Silah harcamaları sürekli artıyor. Nükleer silahların sınırlandırılması anlaşmaları bir bir iptal ediliyor. Tablo karamsar, ancak çaresiz değil. Bu gidişatı durdurabiliriz. Hepimizin barışın iyileştirici gücüne ihtiyacı var. Bunun yolu eşitlik, özgürlük, laiklik ve barış mücadelesinden geçiyor” dedi.

“EBRU TİMTİK’İN TALEPLERİNE SAHİP ÇIKARAK KENDİSİNİ DE ANIYORUZ”

Mersin Özgürlük İçin Hukukçular Derneği adına konuşan Özgür Çağlar ise, “Maalesef toplum olarak ülkemiz siyasal iktidarın yönetim krizinden barış ikliminden çok uzaktayız. Özgürlük, demokrasi, eşitlik gibi değerler maalesef ülkemizde ayaklar altına alınmış durumda. Ülke yoksullar ve adalete susamış insanlarla dolu. Her ne kadar bugün itibariyle barışa uzak bir durumda olsak da şunu söylemek gerekiyor: Zalimin olduğu her yerde doğruyu söyleyen de vardır. Bundan 5 gün önce yitirdiğimiz meslektaşımız Ebru Timtik’in taleplerine sahip çıkarak kendisini de anıyoruz.”

“İNADINA BARIŞ, İNADINA ÖZGÜRLÜK DİYORUZ”

Savaşların ölüm ve yıkım getirdiğini vurgulayan DİSK/Genel İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy da, “Bu savaşların bedeli de işçilerin, emekçilerin vergileri üzerinden yaşatıldığını da biliyoruz. Yetmiyor, yeni vergilerle ağır faturaların yine işçi ve emekçilere çıkarıldığını da biliyoruz. Tüm bunların dışında şunu d biliyoruz ki; Demokrasi ve barışın olmadığı bir yerde istikrar olmaz. İstikrarın olmadığı bir yerde de huzur olmaz. Bunun için biz işçi ve emekçiler olarak savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunmaya devam edeceğiz. İnadına barış, inadına özgürlük diyoruz” sözlerine yer verdi.

“MUTLAKA VE MUTLAKA DAHA FAZLA MÜCADELE EDECEĞİZ”

2. Dünya Savaşı’nda 52 milyon insanın öldüğüne vurgu yapan Mersin Tabip Odası Mehmet Antmen, “Bu ölümlerin 10 katı kadar insan da sakat kaldı, zarar gördü. Bu nedenle 2. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla adlandırılmasının çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Biz hem TTB hem de Tabip Odaları olarak bundan sonra barışı savunma cesaretini gösterme konusunda mutlaka ve mutlaka daha fazla mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“HALKLAR ARASINDA BARIŞI KURACAĞIZ”

Mersin Nükleer Karşıtı Platform dönem Sözcüsü Aycan Özcan ise; “Ülkemizin ve dünyanın bugün hiç olmadığı kadar daha çok barışa ihtiyacı var. Ve ne yazık ki hiçbir zaman olmadığı kadar barıştan uzağız. Pandeminin faturasını halka kestiler. Bizler nükleere hayır diyerek, çevre ve doğa katliamına karşı durarak halklar arasında barışı kuracağız. Yaşasın 1 Eylül Dünya Barış Günü” dedi.

“TÜM DÜNYADA KALICI BİR BARIŞIN SAĞLANMASI TEMENNİSİNDE BULUNUYORUZ”

1 Eylül’ü savaşların gölgesinde kutluyoruz diyen HDP Mersin İl Eş Başkanı Gülbahar Şöfer, “Tüm dünyada kalıcı bir barışın sağlanması temennisinde bulunuyoruz. Ülkemizde artık demokratik siyaset kanallarının açılması, çok kimlikli ve kültürlü, çok inançlı farklılıkların zenginlik olarak görüldüğü, barışın ve kardeşliğin hüküm sürdüğü, kadınların savaşların gölgesinde kalmadığı bir dünya için mücadele etmeye devam edeceğiz. Biz kadınlar savaşa karşı barışta ısrar edeceğiz. Tüm halklarımızın 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutluyoruz” sözlerine yer verdi.

“BİZ BU ÜLKEDE BARIŞI İNŞA EDENE KADAR, MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Toplumsal Özgürlük Partisi Mersin İl Örgütü adına konuşan Şilan Sürmeli de, “Partimiz adına öncelikle şunu belirtmek isterim. Saldırıya uğrayan Barış Atay’ın yanındayız. Demokrasi, eşitlik ve barış mücadelesi veren bir milletvekilimizin darp edilmesi bu ülkenin aslında nasıl bir gidişata girdiğinin de göstergesi. Ama şunu çok iyi biliyoruz: Biz bu ülkede faşizmi kurdurtmayacağız. Biz bu ülkede barışı inşa edene kadar, mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

“2021’İ YÜKSELEN UMUDUMUZLA SELAMLIYORUZ”

Mersin Halkevi adına konuşan Ali Deniz Karahan ise son olarak, “Öncelikle faşizmin karşısında Barış Atay’ın yanındayız. Barış, neoliberal saldırganlığın tüm canlı yaşamını yok etmekle karşı karşıya bıraktığı bu çağda bir anlaşma ya da uzlaşma olmaktan çıkmıştır. 2021 Eylül’ünü faşizmi baskıya, savaş politikalarını karanlığa ve salgın sürecini sermaye lehine işletenlerin varlığına rağmen yükselen umudumuzla selamlıyoruz.

Yapılan açıklamaların ardından dünyaya barış getirmesi ve barış uğruna yitirilen canları anmak için denize çiçek bırakıldı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA