BU SES’E KULAK VERİN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BU SES’E KULAK VERİN!


 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, birer birer yaşamını yitiren sağlık emekçileri için daha çok kadro, test ve tedbir çağrısı yaptı. Sendika ayrıca, Covid-19 hastalığının, bütün sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilmesini istedi.

Kent yönetimine de sorular yönelten SES Şube Eşbaşkanı Boğan, “Mersin’de günde kaç test yapılmakta? Pozitif vaka sayısı ne kadardır? Kaç tanesi hastanelerde yatmakta, kaç tanesi evde izlenmektedir? Temaslı olduğu düşünülen kişilere test yapılıyor mu?” dedi. 

GİZEM EKİCİ

Corona virüs salgınında Mersin'de artan vakalara bakanlıkça dikkat çekilirken son duruma dair Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi’nden uyarı ve tedbir çağrısı geldi.

Sendika binasında yapılan basın açıklamasında konuşan Sendika Şube Eş Başkanı Zeki Sinan Doğan, 1 Haziran itibariyle geçilen normalleşme kapsamında, Covid-19 için alınan tedbirlerin bir çoğunun kaldırıldığını anımsattı.

Bugün gelinen noktada, Sağlık Bakanlığı’nın da, vaka sayısında ciddi artışların olduğunu, hatta salgının bir anlamda kontrolden çıktığını belirttiğini işaret eden Doğan, “Covid-19 salgınının geldiği noktada, sağlık emek ve meslek örgütleri tarafından açıklanan vaka sayıları da, sağlık emekçilerinin ve hizmet alanların her gün her dakika yaşadığı ve aktardığı sorunlar da salgının artık kontrol edilemediğine işaret etmektedir. Test-temaslı-tedavi algoritmalarının bilimsel yaklaşımlarla uyuşmayacak şekilde değiştirilmesi, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini korumaktan fersah fersah uzaktır. Salgın kontrolü için alınması gereken önlemlerin ısrarla hayata geçirilmemesi salgının sonraki süreçleri için kaygılarımızı çok daha artırmaktadır” dedi.

“ÖNLEM ALINMIYOR, SAĞLIK EMEKÇİLERİ ÖLÜYOR”

Covid-19 salgınının, alınmayan önlemler nedeniyle sağlık çalışanlarının birer birer yaşamına mal olduğunu ifade eden Zeki Sinan Doğan, “Sağlık emekçilerini kaybettiğimize yönelik aldığımız her haber acımızı, öfkemizi, isyanımızı artırıyor. Salgın başladığından bu yana 66 sağlık emekçisi arkadaşımızı kaybettik. En son Mersin Şehir Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Turgut Erkut’lu arkadaşımızı kaybettik.  Acımız büyük,  ailesinin, sevenlerinin acısını paylaşıyoruz. Unutmayacağız, affetmeyeceğiz. Sağlık emekçilerinin korunması için daha çok mücadele edeceğiz.

Normalleşme sürecine geçen hastanelerde Covid- 19 salgını sağlık emekçileri içerisinde de hızla yayıldı. Vaka artışlarından kaynaklanan pandemi servislerinin artması yanı sıra devam eden normal sağlık hizmetlerini, hastanelerde birleştirilmiş servislerle sürdürülmesi nedeniyle bakılan hasta sayısı artırırken sağlık çalışanların sayısı azalmıştır. Biz biliyoruz ki artan iş yükü hata riskini  ve Covid-19’un bulaşma riskini de  artırır.

“SAĞLIK EMEKÇİ SAYISINI ARTTIRILMALI”

Sağlık emekçi sayısını yeterli oranda artırmamak demek:  Sağlık emekçilerini uzun saatler, arka arkaya, yorgun şekilde çalıştırmak, salgın döneminin gereksinimi olan dinlenme olanaklarının artırılması, mesai saatlerinin kısaltılması, 24 saat çalışmanın kaldırılması gibi önlemleri uygulanamaz hale getirilmesi demektir. Yıllık izinlerinin kaldırılması demektir.

SAĞLIKÇILARA TEST YAPILMALI

Sağlık emekçilerine az test yapılması demektir. Enfekte sağlık emekçilerinin hastalığının az tespit edilmesi demektir. Temaslı sağlık emekçilerinin, hatta pozitif sağlık emekçilerinin çalıştırılması demektir. İdari izinli sayılması gereken, risk gurubu sağlık emekçilerinin yaşamları riske atılarak çalıştırılması demektir. Hamile olup enfekte olan sağlık emekçisinin yerine yine bir hamile sağlık emekçisi koymak demektir. Sağlık emekçileri açık kapatmak için bir gün oraya, bir gün buraya güvensiz şekilde görevlendirilmesi, salgının yayılımı demektir. Yani, ne olursan ol, yeter ki çalış denmektedir. Bu nedenledir ki ; sağlık çalışanları arasında, enfekte sağlık çalışanı oranı %10-12 ile dünyada ilk sıralarda yer almaktadır” diye konuştu.

“BU TALEPLERE SES VERİN”

Acilen sağlık çalışanı sayısının artırılması gerektiğini belirten SES Şube Eş Başkanı Zeki Sinan Doğan, taleplerini şöyle sıraladı; “Yaygın şekilde esnek ve kısa çalışma uygulanmasına geçilmelidir. Atama bekleyen sağlıkçılar derhal atanmalıdır. KHK’lar ile hukukuz görevine son verilen sağlık emekçileri görevlerine iade edilmelidir. Covid-19 hastalığı, bütün sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. Düzenleme geriye dönük olarak da geçerli olmalıdır. Batman’da üç sağlık emekçisi göreve gitmeden önce ekipman istedikleri için, sürgün edilmişlerdi. Şimdi de İzmir 9 Eylül Üniversitesinde sendikamızın İşyeri temsilcisi Günseli Uğur, halk sağlığına ve sağlık emekçilerine haklarına sahip çıkan açıklamalarından dolayı sürgün edilmiştir. Baskılar bizi yıldırmayacak, gerçekleri halkla paylaşılırken, sağlık emekçilerin hakları için mücadeleyi yükselteceğiz. Arkadaşımız Günseli Uğur derhal görev yerine iade edilmelidir. Sürgünlere ve sağlık çalışanlarına mobing uygulamasına derhal son verilmelidir”.

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

Kent yönetimine sorular da yönelten Boğan, “Mersin il pandemi kuruluna soruyoruz; Mersin’de günde kaç tane test yapılmaktadır? Mersin’de günde kaç tane Covid pozitif vaka tespit edilmektedir? Mersin’de yapılan testlerin kaç tanesi yurt dışına çıkanlara yapılan zorunlu testler kapsamındadır? Mersin’de de ayrıcalıklı kişilere şikayeti olmadığı halde test yapılıyor mu? Sağlık çalışanlarına rutin test yapılmasına ne zaman başlanacaktır? Mersin’de Covid-19 pozitif vaka sayısı ne kadardır? Kaç tanesi hastanelerde yatmakta, kaç tanesi evde izlenmektedir? Ve bu vakaların ilçelere göre dağılımı nedir? Temaslı olduğu düşünülen kişilere test yapılıyor mu? Daha önce sağlık çalışanlarına ve halka yapılan testler yaklaşık 24 saatte çıkarken, şimdi yapılan testler neden 4-5 gün de çıkıyor? Sürenin uzaması ayını zamanda hasta ve sağlık çalışanlarının yakınlarına Covid-19’un bulaşma riskini arttırmıyor mu? Covid-19 Vaka sayısı hızla artarken, önümüzdeki süreçte kronik hastalığı olan ve sağlık hizmeti almakta zorlanan hastaların, tanı ve tedavileri hangi hastanelerde, nasıl yapılacağı planı var mıdır? SES olarak kamu adına basın aracılığı ile yetkilerden yanıt bekliyor ve konunun takipçisi olacağımızı bilinmesini istiyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA