Durum vahim! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Durum vahim!


 

Pandemi sürecinde az vaka sayısı ile örnek il olan Mersin’in artık bu özelliğini kaybettiğini, kentte günlük virüslü hasta sayısının bini aştığını açıklayan Mimar ve Mühendisler, yöneticileri önlemleri arttırmaya, halkı da önlemlere uymaya çağırdı.

Haber Merkezi

Bünyesinde 18 oda şube ve temsilciliği bulunan Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu (SKK), koronavirüs ile ilgili yazlı bir açıklama yaparak,  Mersin’de artan vakalara dikkat çekerek, yetkililere önlemleri arttırma çağrısı yaptı.

“NORMALLEŞME VAKALARI ARTTIRDI”

TMMOB İKK İl Sekreteri Seyfettin Atar adına yapılan açıklamada, COVID-19 Pandemisinin ülkemizde ilk vakasının 11 Mart’ta görüldüğü anımsatılarak, “11 Mart’tan sonra T.C. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu stratejileri doğrultusunda halk sağlığı önlemleri alınmıştır. Evde kal günleri dahil olmak üzere fizyolojik, psikolojik ve ekonomik anlamda birçok zorlu dönem geçirilmiştir. Bu zorlu günlerdeki önlemlerin hepsi vaka görülme hızının düşürülmesi ve salgın eğrisindeki yükselişin yavaşlatılması, kademeli olarak salgının zararlarının azaltılması, salgının sınırlandırılması ve baskı altına alınması amacıyla yapılmıştır.

Bu dönemlerde il koronavirüs verileri incelenmiş, Mersin ilimizdeki vaka sayılarının diğer kentlere örnek gösterilecek kadar az olduğu görülmüştü.

Ancak, normalleşme sürecine girdiğimizden buyana vaka sayılarındaki olması gereken düşüş beklendiği şekilde olmamaktadır.

Alışveriş merkezleri, berber-kuaför, ardından cafe, restoran ve kahvehanelerin açılması, iş yerlerine dönüş, seyahat yasağının kalkması gibi adımlar, deniz ve yazlık sezonunun açılması toplumdaki hareketliliği artırmıştır. Sağlık bakanlığının bildirdiği veriler ile bölgesel veriler uyuşmamaktadır ve bazı kentlerde COVID-19 vakaları hızla tırmanışa geçmiştir” dedi.

“MERSİN’DE VİRÜSLÜ HASTA SAYISI 1000’İ AŞTI”

Bu kentlerden birinin de Mersin olduğuna dikkat çeken Atar, ilk vaka sayısının açıklanmasından bugüne, artık örnek il olmaktan çıkarak yukarı yönde ivme kazandığını aktardı. Başkan Atar, “Mersin Tabip Odası’nın bu ay yapmış olduğu basın açıklamasından da anlaşılacağı üzere, özellikle yazlık amaçlı cazibesi olan kentimize şehir dışından gelen yazlıkçıların vaka sayısını artırdığı belirtilmiştir.

Son iki haftadır günlük pozitif vaka sayısının ortalama 100 civarında olduğunu açıklayan Mersin Tabip Odası, geçtiğimiz hafta içerisinde eve gönderilen pozitif vakalar ile Mersin genelinde korona virüslü hasta sayısının 1000’i aştığını belirtmiştir.

“GÜNLÜK ORTALAMA VAKA SAYISI 5 BİN CİVARI OLMALI”

Tabip Odası açıklamasının devamında, kentimizdeki bu durumun ülke geneline yansıtıldığında günlük ortalama vaka sayısının 5 bin civarı olması gerektiği, bin civarı açıklanan sayıların istatistik bilimine aykırı olduğu, birçok ilde valilik ve sağlık müdürlüğü açıklamalarının da bu tezi doğruladığı belirtilmiştir.

Mart ayından bugüne yeni vaka sayıları incelendiğinde, en yüksek vaka sayısının görüldüğü Nisan ayından içinde bulunduğumuz Ağustos ayına kadar düzensiz de olsa aşağı yönde seyrettiği görülmektedir. Ancak ağustos ayında vaka sayıları yukarı yönde seyretmektedir.

Normalleşme sürecinden önce uzaktan duyduğumuz vakalar artık çok daha fazla ve yakınlarımızdan duyulmaya başlanmış, yanı başımızdaki doktorumuzda, mühendisimizde, mimarımızda, emekçimizde, halkımızın her kesiminde katlanarak COVID pozitif vaka görülmeye başlanmıştır.

Mersin’de Devlet Hastanesinde çalışan bir doktorumuz Covid Pozitif Teşhisi ile tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiştir. Şehir hastanelerinde çalışan Sağlık personellerimize, Belediyelerde ve özel sektörde çalışan teknik personellerimize, mimarımıza mühendisimize covid pozitif teşhisleri konulmaya devam etmektedir. Kentimizde koronavirüs tespit edilen okul sayısı 6’ya yükselmiştir. Yakın temaslı sayısı günden güne artış göstermiştir” diye konuştu.

“BELİRSİZLİK ORTADAN KALDIRILMALI”

Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak Mersin Valiliği ve İl Pandemi Kurulundan ve Mersin halkına çağrıda da bulunan Seyfettin Atar, açıklamasını şöyle sürdürdü; “COVID-19 ile ilgili bölgesel verilerin ve ilimize özel vaka sayılarının halkımızla paylaşıp, belirsizliğin ve bu belirsizliğe bağlı kaygıların ortadan kalkması gerekmektedir.

Sağlık Bakanlığı yönergeleri doğrultusunda alınan covid-19 önlemlerine halkın uyumunu sağlamaya yönelik denetimlerin ivedilikle artırılması ve halkımızın da iklimsel koşullara yenik düşmeyip bu önlemlere uyması gerekmektedir.

Covid testi pozitif olup semptomları hafif olan vakaların evlerine gönderilmesinden ziyade belirlenmiş alanlarda izolasyonu sağlanmalıdır.

“TAKİP SÜRECİ DENETLENMELİ”

Covid testi pozitif vakaların yakın temaslılarının takiplerinin sağlık yönergesine göre takip sürecinin denetlenmesi gerekmektedir.

Covid test sonuçları pozitif olan hafif semptomlu vatandaşlarımızın tedavi süreçleri boyunca kendilerini izolasyona almaları, toplum içerisine girmemeleri, ortak alan, işyerleri, alışveriş merkezleri, berber-kuaför, cafe, restoran ve benzeri yerlerde bulunmamaları konusunda duyarlı olmalarını beklemekteyiz.

VALİLİĞE; “SALGIN HALA SÜRÜYOR” HATIRLATMASI

Mersin Valiliğine, İl Pandemi Kuruluna ve Mersin halkımıza pandeminin halen sürdüğünü hatırlatmak görevimizdir. Her ilde ve bölgede farklı dinamiklerle ve sayılarla seyreden salgında kısıtlamaların tüm ülkede serbestleştirilmesi kaygı uyandırmaktadır. Henüz ilk dalga atlatılamadan geçilen ve "normalleştirme" olarak tanımlanan hızlı açılma sürecinden, elde olan veriler neticesinde oldukça kaygı duymaktayız.

Sevdiklerimizden ayrı geçirdiğimiz günleri, kaybettiğimiz canları, fizyolojik, psikolojik ve ekonomik anlamdaki zorlu dönemleri hatırlayalım.

Önlemlere uyalım, tedbirleri denetleyelim, salgın eğrisindeki yükselişi yavaşlatalım ve salgını sınırlandıralım. Unutmayalım, tedbir ve denetim azaldıkça, tehdit artacaktır”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA