LİMONDA PAZARLARI KAYBETTİK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

LİMONDA PAZARLARI KAYBETTİK!


 

Pandemi sürecinde limona getirilen ihracat yasağı üreticinin zarar etmesine neden olurken yıllarca bin bir emekle kazanılan ihracat pazarlarının da kaybedilmesine neden oldu!

HEDİYE EROĞLU

Yeni tip korona virüs covid-19 ile mücadele kapsamında pandemi nedeniyle limona getirilen ihracat yasağı üreticiyi de ihracatçıyı da zora soktu!

Türk tarımının en büyük sorunu olan planlı üretimde yaşana sıkıntılar nedeniyle eldeki stokların tam olarak bilinmemesi sonucu yasak üreticinin zarar etmesine, ihracatçının da yıllarca bin bir emekle kazandığı ihracat pazarlarını kaybetmesine neden oldu!

“REKOLTE AZDI”

CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım ve Orman Komisyonu üyesi Cengiz Gökçel, konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, “Geçen yıl ve önceki yıllarda küresel iklim değişikliği, iklim şartlarının gerçekten çok olumsuz seyretmesi nedeniyle rekolte azaldı. Sadece biz de değil bizim gibi aynı çeşit limon çeşitlerini üreten ülkelerde de rekolte düşük oldu. Rekolte eksikti ama çiftçilerimiz hasat sonrası dönemde de ürünlerini pazarlayabilmek için geleneksel hale gelmiş yatak limon yaptılar. Doğal soğuk hava depolarında yatak tabir ettiğimiz şekilde depolanan bir miktar ünün stoklandı.

“DEPOLARDAKİ LİMON MİKTARI HESAPLANAMADI”

Pandemi dönemi geldi çattı ve ihtiyacın artması ile fiyatlar bir miktar yükseldi. Burada aslında iktidarın eksikliklerinden bir tanesi de bu, depolardaki limon miktarını hesaplayamadıklarından, önceden bunun bir envanterinin olmamasından dolayı en kolay çözümü seçti ve ihracatı yasakladı.

Ben sayın bakan ile telefonda görüştüm ve ısrarla stokla ilgili tekrardan çalışma yapmalarını, bizim tahminlerimize ve bu işle faaliyet gösterenlerle yaptığımız görüşmeler ışında iç piyasanın durumunu, ihtiyacı hesaplayarak bir miktar ürünün fazla olduğunu ilettim. Sayın bakana, ‘Bu kararınızı gözden geçirin, mağdur olacak kesim köylü, çiftçi, limon üreticisi’ dedim. Israrlarımıza rağmen bu kararlarından vazgeçmediler ve kış şartlarının da ağır geçmesinden dolayı depodaki limonlar çürümeye başladı, çünkü talep bitti. Hatta Ekrem İmamoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer ile görüşerek sembolik olarak 100 ton limonu satın olarak, İstanbul’da bedelsiz dağıttı. Amacımız konuya ilgi çekmekti. Arkadaşlarımıza da bu katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Daha sonra Ankara Büyükşehir Belediyemiz de aynısını yaptı” dedi.

“PAZARLARIMIZI KAYBETTİK”

Daha önce de patateste ve soğanda da hayata geçen benzer uygulamaların limonda da uygulanması ile üretici ve ihracatçının zora düştüğünü vurgulayan Gökçel, “Sonuçta ne oldu? Pazarlarımızı kaybettik. Biz diyoruz ki ihracatı arttıralım. Pazarı kazanmak çok kolay değil. Hep beraber Mersin ve Türkiye’de narenciye üreten bölgelerin üretici temsilcileri, ihracatçılar, bu işle ilgili insanlar yıllarca biz pazarlarda yer alalım diye oldukça fazla mücadele ettik. İhracatçılarımız o pazarları kazanmak için çok bedeller ödediler. Siz tuttunuz; dönen çarkı durdurdunuz, bu pazarları kaybetmemize neden oldunuz.

Israrla yasakçı bir zihniyetle hem patateste, hem soğanda, hem de limonda bunu uyguladılar. En fazla zararı da köylümüz, çiftçimiz, üreticimiz gördü. Maalesef işte AKP’nin zihniyeti yasakçı bir zihniyet. Her zaman söylüyorum; tarımda ihracatçı değil, yurtdışına satmak değil, tarımda ithalatçı olmak bunların zihniyeti” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA