ÖRGÜTLÜLÜK İŞÇİLERE KAZANDIRDI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÖRGÜTLÜLÜK İŞÇİLERE KAZANDIRDI!


 

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın örgütlü mücadelesi sonucunda İmar İnşaat A. Ş. işçileri en az 3 bin 300 TL maaş alacak.

AYŞENUR ÖNAL

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nda örgütlü olan işçiler ile Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar İnşaat A. Ş. arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. Bin 187 işçiyi kapsayan sözleşmede, en düşük işçi maaşı 3 bin 300 olarak belirlendi.

Ayrıca yevmiyelere yapılacak zamların her yıl için ayrı ayrı belirlendiği sözleşmede, TÜFE farkı artı yüzde 2 oranında refah payının da maaşlara yansıtılması kararı verildi. Her işçiye 400 liralık gıda yardımı verilmesi, çocuğu üniversite kazanan işçilere çocuk başına ilk yıl 275 lira, ikinci yıl 300 lira verilmesi de sözleşmede yer aldı.

“BİRAZ GEÇ KALDI SÖZLEŞMEMİZ AMA DOĞRU BİR ZEMİNE OTURDU”

İşçilerin alkışları arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi öncesi konuşan Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, “Geç kaldı desinler ama geçmiş olsun demesinler. Biraz geç kaldı sözleşmemiz ama doğru bir zemine oturdu” dedi. 2017’de AKP iktidarı bize ‘Sizi kadroya alacağız’ dediğini vurgulayan Göksoy, “Bizi kadroya almadı, yılda 4+4 zama mahkum etti. Her şeye ortalama yüzde 40 zam geldi. Hükümet bize yüzde 4’ü reva gördü. Biz 2019 yılının 24 Ocak’ın da kitlesel bir açıklama yaptık. Biz o zaman Seçer’den bir rica da bulunduk, dedik ki, ‘Sizden önce biz İmar İnşaat A.Ş.’de örgütlüydük ve iktidar değiştikten sonra MHP iktidarın da hem sendikalı örgütlülüğümüz hem toplu iş sözleşmesi yetkilerimiz iptal edildi. Bizi bertaraf ettiler. Oysa işçilerin örgütlü olduğu sendika Genel-İş Sendikası’dır. Siz geldikten sonra da biz yine bu örgütlenmemizi sürdüreceğiz, yine bu örgütlenme üzerinden toplu iş sözleşmelerimiz yapacağız ancak bu emekten yana tavrınızı görmek istiyoruz.’ Seçer ‘Bunda hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Eşitlikçi, demokratik bir şekilde işçinin, emekçinin adresi Vahap Seçer’dir’ dedi” sözlerine yer verdi.

“PANDEMİ SÜRECİNDE EMEĞİMİZ PARAYLA PULLA ÖLÇÜLECEK DEĞİLDİR”

AKP iktidarının işçilere 2 bin 324 TL’yi reva gördüğünü söyleyen Göksoy, “Siz bu parayla geçinebilirsiniz dedi. Ama bu toplu iş sözleşmemizden sonra en düşük 3 bin 300 TL’den aşağı kimse maaş almayacak. Bu bizim kazanmış olduğumuz örgütlü, sendikal bir haktır. Emeği geçen herkesi kutluyoruz. Emeğimiz, ekmeğimiz önemlidir. Pandemi sürecinde emeğimiz parayla pulla ölçülecek değildir. Ancak Türkiye koşullarında geldiğimiz bu nokta, kötü bir nokta değil. İleri ki süreçlerde daha iyi sözleşmelere imza atacağımıza kuşkumuz yoktur. İnsanca yaşanır bir ücreti, insanca yaşanır bir çalışma koşullarını örgütlü bir şekilde hep birlikte kazanacağız” dedi.

“KAZANAN EMEKÇİ KARDEŞLERİMİZ OLDU”

İmar İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uyan ise, “Belki biraz geç oldu ama doğrusu oldu. Sizlerin adına doğru, haklı ne kadar karar varsa bunları birlikte konuştuk ve metin haline getirdik. Bunun sonunda kazanan emekçi kardeşlerimiz oldu” dedi.

Sözleşmeyle işçilerin ücretlerinde ve sosyal haklarında iyileştirmeler yapıldığını belirten Ali Uyan, haftalık çalışma saatinin 40 saate düşürüldüğünü, işçilere aylık 400 lira gıda yardımı yapılmasının, yılın belirli günlerinde ikramiye verilmesinin sözleşmede yer aldığını kaydetti. Uyan, “Üniversite kazanan çocuğu olan işçiye, her çocuk için ilk yıl 275 lira, ikinci yıl için de 300 lira ödeme yapılacak” dedi.

Uyan, “Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar İnşaat A.Ş.’yi alın teriyle, emeğiyle çalışan işçinin hakkının, hukukunun korunduğu, çalışma barışının olduğu, işçinin örgütlenme ve kendini geliştirme hakkının garanti altına alındığı, işçinin yasalardan gelen tüm haklarını istisnasız kullanabildiği bir kurum haline getirdik. Bu sözleşme ile bunu resmileştirdik” sözlerine yer verdi.

Konuşmaların ardından işçilerin alkışları eşliğinde sözleşme imzalandı. İmzanın ardından halay çekilerek kutlandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA