COVİD 19’U ÖNLEMLER İLE YENEBİLİRİZ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

COVİD 19’U ÖNLEMLER İLE YENEBİLİRİZ


 

Salgın tehlikesine karşı vatandaşları uyaran Mersin İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, önlemlere uyulduğunda takdirde Covid-19 mücadelesinin kazanılacağını söyledi.

Haber Merkezi

Mersin İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı Covid-19 salgını ile ilgili ilimizde devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bahçacı; Mersin’de görev yapan filyasyon ekipleri, numune alım noktaları ve test çalışılan sağlık tesisleri hakkında ki açıklamasında “İlimizde Üniversite Hastanesi, Tarsus Devlet Hastanesi ve Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 2 laboratuarında testler çalışılıyor. Aydıncık ve Bozyazı Devlet Hastaneleri haricinde diğer kamu hastanelerinin tamamında numune alınıyor. İl genelinde 60 filyasyon ekibi oluşturduk ve bu ekiplerimizde toplam 294 personelimiz görev yapıyor. Temaslı kişilerin bulunması, muayenelerinin yapılması, gerek görülmesi durumunda numune alınması bu ekiplerimiz tarafından yapılıyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun hazırladığı yeni algoritma doğrultusunda PCR testi pozitif çıkan fakat belirti göstermeyen vakaların ilaçları reçete edilerek mümkün olduğunca ev ortamında İlçe Sağlık Müdürlüklerimiz ve aile hekimlerimiz tarafından takip ediliyor” dedi.

SOSYAL MESAFE, MASKE VE HİJYENE DİKKAT

Hastalığın bulaşmasını önlemede en etkin yöntemin sosyal mesafe, maske ve hijyen olduğunu bir kez daha dile getiren Bahçacı olası veya kesin COVID-19 vakalarının evde bakımı ile ilgili olarak “Hastalarımız izlem süresini evde geçirmeli. Eve ziyaretçi kabul edilmemeli. Hasta hekim tarafından önerilen ilaçlarını düzenli olarak kullanmalı. Hastanın dinlenmesini, bol miktarda sıvı almasını, düzenli beslenmesi sağlanmalı. Aile hekimi veya Sağlık Müdürlüğü tarafından arandığınızda telefona cevap verin ve arayanın sorduklarına cevap vererek yardımcı olun. Hastanın durumunda kötüleşme veya solunum güçlüğü olması durumunda 0 324 234 34 34 Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi aranmalı. Hasta, mümkünse diğer aile bireylerinden ayrı bir odada tutulmalı. Mümkün değilse iyi havalandırılan bir odada, diğer kişilerden en az 3-4 adım uzakta olmalı ve tıbbi maske takmalı. Maskenin nemlenmesi halinde yenisi ile değiştirin. Hastanın öksürme ve hapşırma sırasında ağzını ve burnunu tek kullanımlık mendille kapatmasını, mendil yoksa dirseğinin iç kısmını kullanmasını sağlayın.

SIK DOKUNAN YERLER DEZENFEKTE EDİLMELİ

Hastanın el hijyenine önem verin. Hasta ile aynı odada bulunurken tıbbi maske takın. Aynı odada iken maskeye veya yüzünüze dokunmayın. Odadan ayrıldıktan sonra maskeyi çöpe atın. Hastanın kaldığı evde, mümkünse 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı (hipertansiyon, diyabet, kronik akciğer hastalığı, kronik kalp hastalığı, kronik böbrek yetmezliği veya bağışıklık yetmezliği vb) olan bireylerin bulunmamasını sağlayın. Mümkün değil ise temas riskinin en aza indirilmesini sağlayın. Hastanın ev içindeki hareketini olabildiğince sınırlandırın. Hastanın sık olarak dokunduğu yerleri (masa, komodin, yatak başı, kapı kolu vb.) belirleyin ve bu yerleri günde en az bir kez önce sabun veya deterjanlı su ile temizleyin, sonrasında sulandırılmış çamaşır suyuyla dezenfekte edin. Temizlik esnasında eldiven ve tıbbi maske kullanın. Hastanın, varsa ayrı tuvalet ve banyo kullanmasını sağlayın. Hasta ortak tuvalet, banyoyu kullanıyorsa bu alanları iyi havalandırın. Hastanın kullandığı banyo ve tuvaletleri günde en az bir kez önce sabun veya deterjanlı su ile temizleyin, sonrasında sulandırılmış çamaşır suyuyla dezenfekte edin. Temizlik esnasında eldiven ve tıbbi maske kullanın. Hastanın tabak, bardak, mutfak gereçleri, kıyafet, havlu, çarşaf ve yatak örtülerini başkalarına kullanmayın.

“DENETİMLERE UYMAYANLARI BİLDİRİN”

Hastanın tabak, bardak, mutfak gereçlerini deterjan ve suyla yıkayın. Hastanın havlu, çarşaf, yatak örtüleri ve kıyafetlerini çamaşır makinesinde 60-90 derecede normal deterjan ile yıkayın. Özellikle; hasta veya çevresiyle temas sonrası, yemek hazırlanması öncesi ve sonrası, yemek yemeden önce ve tuvalet kullanımı sonrası olmak üzere, sık sık sabun ve suyla en az 20 saniye ellerinizi yıkayın veya alkol içeren dezenfektanlar ya da kolonya ile elinizi dezenfekte edin. Kendi sağlık durumunuzu takip edin. Ateş, öksürük veya solunum sıkıntınız olması durumunda sağlık kurumuna başvurun. Başvuru esnasında sağlık çalışanlarına evinizde COVID-19 olası/kesin vakası olduğunu bildirin” diye konuştu.

Bahçacı; alınan önlemlere uyulduğu takdirde bu mücadelenin kazanılacağını ifade ederek, İçişleri Bakanlığının genelgesi doğrultusunda İl Salgın Denetim Merkezinin faaliyete geçtiğini, yapılan denetimlere rağmen kurallara uymayanların 112 Acil Çağrı Merkezine bildirilmesi gerektiğini söyledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA