“TEK BİR MADDEDEN BİLE VAZGEÇMİYORUZ!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“TEK BİR MADDEDEN BİLE VAZGEÇMİYORUZ!”


 

İstanbul Sözleşmesi tartışmalarına “Tek bir maddeden bile vazgeçmiyoruz!” diye yanıt veren Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), 5 acil taleplerini dile getirdi.

Haber Merkezi

İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırılara Türkiye’nin her yanından kadınlar sokaklara çıkarak tepki göstermeye devam ediyor. Sözleşmenin tek bir maddesinde bile değişiklik yapılmasına tahammülü olmayan kadınlar, iptalinin konusunun dahi açılmamasını ve etkin uygulanmasını istiyor.

312 kadın ve LGBTİ+ örgütünün bir araya geldiği, 150’den fazla kurum ve kuruluşun destek sunduğu Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin yapılan açıklamalara, hazırlanan ‘yol haritalarına’, sürdürülen tartışmalara ilişkin ortak sözünü bir kez daha haykırdı.

EŞİK İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırılara karşı 5 talepte bulunu. Talepler şu şekilde;

“Talebimiz; yalnızca İstanbul Sözleşmesi’ne dokunulmaması değil, Sözleşmenin tüm gereklerinin acilen yerine getirilmesi için eylem planı açıklanmasıdır.

Hükümetten ivedilikle yerine getirilmesini istediğimiz 5 acil talebimizi tüm kamuoyunun, siyasi partilerin, karar mercilerinin, demokratik bir hukuk devletinde yaşamak isteyen herkesin bilgisine sunuyoruz.

1. EŞİT YURTTAŞLIK HAKKIMIZI AŞINDIRMAKTAN VAZGEÇİN

Demokrasinin öncelikli kriterlerinden biri eşit yurttaşlık hakkıdır. Eşit yurttaşlık hakkının reddedildiği veya aşındırıldığı; kadınların erkeklerin baskı ve şiddeti altında yaşamaya mahkum edildiği, farklılıkların ayrımcılığa gerekçe yapıldığı toplumların bugününde huzur; geleceğine dair herhangi bir umut yoktur. Kadınlarla erkeklerin eşit olduğu, kimseye ayrımcılık yapılamayacağı fikrini kabul edin. Kadınların hayatın her alanında eşit temsilini sağlamak, eşitliği hayata geçirmek için somut adımlar atın.

2. KAZANILMIŞ HAKLARIMIZI TEHDİT EDEN SÖYLEM VE GİRİŞİMLERE SON VERİN

İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın çekilmesi, 6284 sayılı Şiddet Yasası’nın değiştirilmesi, çocuk istismarcılarına af getirilmesi, boşanan kadının nafaka hakkının 2-3 yıl gibi sürelerle kısıtlanması, kadının ev içi emeğinden kaynaklanan miras hakkına el konulması, farklı cinsel yönelimlere ayrımcılık yapılması gibi tartışmalara derhal son verin. Kadın Bakanlığını tekrar kurun, bakanlıklar ve tüm devlet mekanizmalarında eşitlikle ilgili birimler oluşturun. Alanda çalışan bağımsız kadın örgütlerine ve kadınlara yapılan saldırıları önleyin. Hak örgütlerini engellemek yerine destekleyin.

3. EVDE, İŞTE, SOKAKTA, TÜM TOPLUMSAL YAŞAMDA ŞİDDETSİZ BİR YAŞAM SÜRME HAKKIMIZ İÇİN ACİL EYLEM PLANI UYGULAYIN

Fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddetle ilgili acil bir eylem planı oluşturun. Şiddeti önlemeye yönelik İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasayı tartışmaya açmaktan vazgeçin.  7/24 çalışacak etkin bir Alo Şiddet Hattı, her 100 bin nüfusa en az bir sığınak, her 200 bin nüfusa en az bir cinsel şiddet kriz merkezi açarak şiddetle ilgili ulusal mücadele ağını bir an önce kurun. Şiddete uğrayan kadınların bağımsız bir yaşam kurmak için ihtiyaç duyduğu barınma, eğitim, sağlık, istihdam olanaklarını sağlayın. Göçmen kadın ve çocuklara yönelik şiddeti önleme ve şiddete karşı korumada ayrımcılık yapmayın. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasayı eksiksiz uygulayın.

4. EĞİTİMİ EŞİTLİKÇİ, AYRIMCILIKTAN UZAK, BİLİMSEL, PARASIZ HALE GETİRİN

Özellikle kız çocuklarını örgün eğitimin dışına iten, çocuk yaşta evlendirmelerin ve çocuk işçiliğinin önünü açan 4+4+4 parçalı eğitim sistemine son verin. 12 yıl kesintisiz ve parasız eğitime geçin. Eğitim müfredatını eşitlikçi, insan haklarına saygılı, ayrımcılıktan arındırılmış bir içerikte, toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten, bilimsel yaklaşımlarla hazırlayın.

5. EŞİT İSTİHDAM, KREŞ VE İŞYERİNDE ŞİDDETİ ÖNLEME MEKANİZMALARI İÇİN ETKİN POLİTİKALAR UYGULAYIN

Kamu ve özel sektör istihdam oranlarında ve yönetim kademelerinde cinsiyet eşitliğini sağlayacak önlemleri derhal devreye sokun. Babaların da çocuk bakım yükümlülüğü olduğunu unutmadan; cinsiyet ayrımcılığı yapılmadan her işyerine ve her mahalleye ücretsiz kreşler açılmasını sağlayın. İşyerinde şiddeti ve ayrımcılığı önlemek için etkin politikalar uygulayın.”

“Biz eşit ve özgür olduğumuz, baskı, şiddet ve ayrımcılığa uğramadığımız, huzurla ve umutla dolu bir hayat yaşamak istiyoruz” diyen EŞİK, tüm kadınları ve LGBTİ+’ları İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkmaya, 5 acil talepleri yerine getirilene kadar mücadeleye çağırdı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA