DOĞAL HAZİNELER MADENLER İÇİN Mİ GÖZDEN ÇIKARILIYOR? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DOĞAL HAZİNELER MADENLER İÇİN Mİ GÖZDEN ÇIKARILIYOR?


 

Mersin’de ki Taşkuyu Mağarası’nın dünya mirası olması beklenirken doğal kaynak değerinin mağara olması ve mağaranın “Tabiat Varlığı” olarak tescilli olması nedeniyle “doğal sit” statüsü iptal edildi.

HEDİYE EROĞLU

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mersin'in Tarsus ilçesinde yol çalışmasında tesadüfen bulunarak turizme kazandırılan Taşkuyu Mağarası, keşfedildiği günden buyana turistlerin ilgi odağı oldu.

Taşkuyu Mağarası, Neolitik dönemden bu yana kültürlerin buluşma noktası olan Tarsus'ta 2006 yılında Taşkuyu Mahallesi'nde belediye işçilerince yapılan yol çalışmalarında tesadüfen tespit edildi.

Tarsus Belediyesince koruma altına alınarak, Çukurova Kalkınma Ajansı desteğiyle 2012 yılında restorasyon çalışması başlatılan mağara, Adana Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonunun kararıyla 2014'te turizme kazandırıldı.

ETKİLEYİCİ ATMOSFERİYLE GÖRSEL ŞÖLEN SUNUYOR

Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlamaya başlayan mağara, etkileyici atmosferi ile ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. Birbirini bağlayan galerilerin yer aldığı mağarada, sarkıt, dikit, sütun duvar, örtü ve perde damla taşlar, aykırı oluşumlar ve mağara incilerinin etkileyici örnekleri yer alıyor. "Yedi Uyurlar Mağarası" olarak bilinen Ashab-ı Kehf Mağarası'nın da hemen yakınlarında yer alan mağarada, putlara tapmayı reddederek dönemin hükümdarından kaçan 7 gencin adını taşıyan galeriler de bulunuyor.

UNESCO'YA MAĞARANIN SUNUMU YAPILDI

2019 yılında 80 bin yerli ve yabancı turisti ağırlayan mağara son yıllarda ziyaretçi sayısını katladı. Önümüzdeki süreçlerde turist sayısının en az 150 bine çıkması beklenirken Şubat ayında Taşkuyu Mağarası'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için belediye tarafından başvuruda bulunuldu.

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, başvuru ile ilgili yaptığı açıklamada, “UNESCO Dünya Mirası Listesi kıstaslarına bakıldığında Tarsus 5 ana kriterin 4'üne sahip. Turizm açısından Tarsus'taki beklentimiz çok büyük. Tarsus Mağarası UNESCO yolunda diyebiliriz. 2000 yılında UNESCO'ya yapılan başvuru, 'St. Paul Kilisesi, Kuyusu ve Tarihi Çevresi' adıyla geçiyor. Çevre algısıyla bütün eserleri bunun içerisine koymaya çalışıyoruz. UNESCO'ya son yaptığımız sunumda Taşkuyu Mağarası var. UNESCO'dan gelen ilgili heyet burada, kenti geziyor. Bizim için bunun çok büyük bir önemi var. Olumlu sonuçları alacağımıza inanıyorum” görüşlerine yer verdi.

“DOĞAL SİT” STATÜSÜ İPTAL EDİLDİ!

Ancak Şubat ayından bugüne aradan geçen 6 aylık sürede Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 10 ildeki bazı alanlar, "nitelikli doğal koruma alanı" olarak tescillendi. Resmi Gazete'de yayımlanan ve tescillenen alanlara ait koordinat ve parsel bilgilerinin de yer aldığı ilanlara göre; Mersin'in Tarsus ilçesindeki Taşkuyu Mağarası Doğal Sit Alanı'nın ise doğal kaynak değerinin mağara olması ve mağaranın “Tabiat Varlığı” olarak tescilli olması nedeniyle “doğal sit” statüsü iptal edildi.

DOĞAL HAZİNELER MADENLER İÇİN Mİ GÖZDEN ÇIKARILIYOR?

Konuyu gazetemize değerlendiren Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, farklı bir iddiayı gündeme getirdi.

Türkiye genelinde yeni 766 adet maden arama ve işletme ihalesi açılmasının planlandığını söyleyerek, bu ihalelerin 24 Ağustos ile 1 Eylül 2020 tarihleri arasında gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘nitelikli doğal koruma alanı’ tescillerinin bu ihaleler gözetilerek yapıldığını savunan Aslan, “Tabi bu maden arama alanını genişletmek için doğal sit alanları, ormanlık alanlar gibi koruma altındaki yerler bu statüden çıkarılıp rant uğruna talan edilmek isteniyor. Doğal sit alanından çıkarıyorlar bir çok bölgeyi. Taşucu Tersanesi’nde olduğu gibi” dedi.

“YAŞAM ALANLARIMIZ ÖZEL ŞİRKETLERE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR”

Son yıllarda maden arama ruhsatları verilen bölgelerin daha çok doğal sit alanları içerisinde yer aldığına dikkat çeken Başkan Aslan, “Ayrıca bu alanlar içme su kaynaklarına yakın oluyor. Bu işi kolaylaştırmak için Sit alanları bu statüden çıkarılıp, yaşam alanlarımız özel şirketlere peşkeş çekiliyor.

İşte son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 10 ildeki bazı alanlar, "nitelikli doğal koruma alanı" olarak tescillendi. Resmi Gazete'de yayımlanan ve tescillenen alanlara ait koordinat ve parsel bilgilerinin de yer aldığı ilanlara göre; Mersin'in Tarsus ilçesindeki Taşkuyu Mağarası Doğal Sit Alanı'nın ise doğal kaynak değerinin mağara olması ve mağaranın "Tabiat Varlığı" olarak tescilli olması nedeniyle ‘doğal sit’ statüsü iptal edildi” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA