ŞOFÖRLERE DİSİPLİN GELİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ŞOFÖRLERE DİSİPLİN GELİYOR!


 

Her gün yaklaşık 500 bin vatandaşın toplu taşıma kullandığı Mersin’de ulaşım yönetmeliklerinde bir takım düzenlemelere gidildi! Düzenlemeler kapsamında geçmişte kural hatalarında araç sahipleri ceza yerken artık şoförlerde cezalandırılabilecek! Ayrıca yolcu taşıma kartı sahibi şoförler her yıl testten geçecek!

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ağustos ayı toplantısının ikinci birleşiminde toplu taşıma ve ulaşım ile ilgili bir dizi düzenlemeye imza atıldı.

Bu kapsamda; Otopark Yönetmeliği ile Şehirlerarası ve İlçeler Otobüs Terminalleri Yönetmeliği, Ticari Taksi Yönetmeliği, C Plaka Yönetmeliği, Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği ve Toplu Taşıma Araçları Yönetmeliği günümüz şartlarına uygun revize edildi. Plan ve Bütçe Komisyonu ile Ulaşım Komisyonu’na müştereken havale edilen konulara dair düzenlemeler Meclis’te oy birliğiyle kabul edildi.

Düzenlemeler kapsamında geçmişte kural hatalarında araç sahipleri ceza yerken artık şoförlerde cezalandırılabilecek! Ayrıca yolcu taşıma kartı sahibi şoförler her yıl testten geçecek!

“ŞOFÖRLERE DİSİPLİN GELMESİ MEMNUNİYET YARATTI”

MHP’li Meclis Üyesi Bünyamin Önel konuyla ilgili yaptığı açıklamada bu düzenlemelerin özellikle şoförleri disipline altına almak adına önemli olduğunu vurgulayarak, memnuniyetle karşılandığını söyledi.

Önel, “Örneğin Ticari Araç Yönetmeliği’nde ki düzenleme ile şoförlere de kural hatalarından dolayı cezalar getirildi. Şehirde trafik konusunda en çok sıkıntı yaratan ticari araçlarken, kural hatası yapıldığında araç sahiplerine ceza kesiliyordu. Bunlar da sorumluluklarını bilsinler diye güzel bir yönetmelik hazırladık. Kılık kıyafetten, yılda her yıl bağımlılığı olmadığına dair raporların yenilenmesi gerekiyor. Bu raporları yenileyemeyenlerin ticari araç kullanma belgeleri iptal olacak.

Bizim de rahatsız olduğumuz en ufak konuda satırı, bıçağı çekip kavga eden şoförler ile ilgili 3 aya kadar uzaklaştırmalara kadar cezalar var.

Şoförler de kendine çeki düzen ermek zorunda. Ekmeğini yediği yere nankörlük yapmayacak, insanlara istediği gibi davranmayacak.

Ayrıca pandemiden dolayı S, T, gibi plakalar haklarını kaybetmişti bu haklar bir sefere mahsus geri verildi.

Öte yandan yılda ticari araçlar belediyeden üst üste vize almaz ise plakası iptal oluyor.

Esnaf camiası olarak bunların disiplin altına alınması bizim de en çok istediğimiz konulardan bir tanesiydi” dedi.

“HER GÜN YAKLAŞIK 500 BİN KİŞİ TOPLU TAŞIMADAN YARARLANIYOR”

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise vatandaşların öncelikli gördüğü sorunların başında toplu taşıma hizmetinin geldiğini vurguladı. Kentte toplam 6 bin 25 ticari plakalı araç olduğunu söyleyen Başkan Seçer, kentteki ticari plakalı araçlar ve toplu taşıma araçlarına dair birtakım veriler paylaşarak, “Mersin’de yaptığımız çalışmalarda, vatandaşın en öncelikli gördüğü sorunların başında öncelikle 4 merkez ilçe ve Tarsus’ta birinci derecede toplu taşıma geliyor. Trafik ve toplu taşıma birbirine bağlantılı. Bizim toplamda 81 halk otobüsümüz var. 1172 minibüs, 2 bin 453 servis aracımız, 1584 taksi plakası, 735 C plaka olmak üzere toplam 6 bin 25 ticari plakalı araç. 6 bin civarında da dönüşümlü çalışanlar, sürekli çalışanlar olmak üzere toplamda 6 bin şoför toplu taşımadan ekmek yiyor. Her gün de yaklaşık 500 bin vatandaş toplu taşıma hizmetlerinden yararlanıyor. Yani bir yerden bir yere giderken taksi ya da minibüs ya da halk otobüsü, belediye otobüsü bu tarz toplu taşıma araçlarından faydalanıyor. Önemli bir kısmı da özel araçlarıyla seyahat ediyor” dedi.

“YOLCU TAŞIMA KARTI SAHİBİ ŞOFÖRLERİN HER YIL BİR TESTTEN GEÇMELERİ GEREKİYOR”

Toplu taşıma aracı şoförlerinin eğitimi konusunda büyük hassasiyet gösterdiklerini de kaydeden Başkan Seçer, şöyle devam etti: “Biz, şoförlerimizin eğitilmesinin çok önemli olduğu düşüncesinden yola çıkarak, pandemi öncesi Şoförler Odamız’da startını verdiğimiz Toplu Taşıma Aracı Kullanım Sertifikası’nı şoförlerimizin alması için bir eğitim programı başlattık. Yani bu eğitime girsinler şoförlerimiz. Orada bazı eğitimler alsınlar. Hatta bu eğitimin ücreti 600 liraydı. Burada da yüzde 50 indirime gittik şoför esnafımızın talebi üzerine. 300 lira bir bedel ödeyerek uzmanlarından şoförlerimiz, taksi şoförü, minibüs şoförü eğitim alıyorlar ve bunun sonucunda da toplu taşıma aracı kullanım sertifikası ediniyorlar. Bu sertifikayı edinemeyenler, araca çıkmayacak. Öfke kontrolünden vatandaşa davranışına kadar birçok günlük hayatımızda karşılaştığımız olumsuzlukları olumluya çevirecek eğitim almalarını biz istedik. Şu anda geçici bir süre akamete uğradı ama pandemiden sonra da bu devam edecek. Tabi en önemli konuların başında da biliyorsunuz tüm Türkiye’de artık bir simge haline gelen Özgecan Aslan evladımızın olayı var. Bir halk otobüsü sürücüsü tarafından katledilen bir çocuktu o ve uyuşturucu bağımlısı bir halk otobüsü şoförünün hunharca saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Burada bu sertifika sonucu alacakları yolcu taşıma kartı sahibi şoförlerimizin her yıl bu konuda bir testten geçmeleri gerekiyor. AMATEM veya donanımlı hastaneden bize herhangi bir bağımlılığı olmadığının belgesini de getirmesi gerekiyor. Tepeden tırnağa medeni bir toplumda toplu taşıma aracını kullanacak bir şoför esnafının olması gereken standardı yakalamak için biz bu uygulamaları başlattık. Bizim için toplu taşıma önemli. Vatandaş için de birinci derecede önemli.”

TOPLU TAŞIMADA 20 MİLYON LİRA TASARRUF SAĞLANDI

Göreve başladığı günden bu yana belediyeye ait toplu taşıma araçlarında öğrencilere 1 TL şeklinde uygulanan fiyat tarifesinin 2024 yılına kadar sürdürüleceğini hatırlatan Başkan Seçer, toplu taşımada aldıkları tedbirler kapsamında 20 milyon lira tasarruf sağladıklarını belirtti. Toplu taşımayı ticari bir faaliyet olarak görmediklerini kaydeden Başkan Seçer, “Biz şu anda 2019 rakamlarıyla yılda 80 milyon lira toplu taşıma araçlarından zarar ediyoruz. Bazı düzenlemelerle 2018 yılında 100 milyon lira olan yıllık kaybı 80 milyon liraya çektik. Herhangi bir fahiş fiyat artırımı ya da güzergahlarda otobüs çekmesiyle bu 20 milyon liralık tasarrufu yapmadık. Biz bazı konularda aldığımız önlemlerle maliyetlerimizi düşürdük. Önemli bir konu” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA