YASTA DEĞİL, İSYANDAYIZ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YASTA DEĞİL, İSYANDAYIZ!


 

AKP MYK’sının, kadınların ve LGBTİ+’ların mor çizgisi olan İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açmasına dahi karşı olan Mersinli kadınlar, “Homofobiye, cinsiyetçiliğe, psikolojik şiddete, İstanbul sözleşmesini kaldırmak isteyenlere ses çıkarıyoruz!” diye haykırdı. Ayrıca tecavüzcü Uzman Çavuş Musa Orhan tutuklansın diye haykırdılar.

AYŞENUR ÖNAL

Mersin Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi üzerinden dönen tartışmaların önüne geçmek için bir kez daha sokaklardaydı. “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmedik, vazgeçmiyoruz!” diye haykıran kadınlar ve LGBTİ+’lar, ayrıca 20 gün boyunca 17 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz eden Musa Orhan’ın da tutuklanması için çağrı yaptı.

Kadınların tırnakları ile kazıya kazıya yazdığı İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması tartışmaları için sokakta ses çıkaran kadınlar; ‘AKP elini hayatımdan çek!’, ‘Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!’, ‘Dünyayı yerinden oynatacağız!’, ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’, ‘Kadın cinayetleri politiktir’, ’Trans cinayetleri politiktir!’ sloganları attı.

“AKP MYK’SININ HAKLARIMIZ HAKKINDA KARAR VERMESİNE İZİN VERMİYORUZ!”

İstanbul Sözleşmesi etkin uygulansın diye toplanan kadınlar ve LGBTİ+’lar, “Çünkü ancak etkin uygulanırsa İstanbul Sözleşmesi yaşatır! Basına yansıyan haberlere göre, bugün toplanacak AKP MYK’sında İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden tartışılacağından bahsediliyor. Haberde bakanlıklar ve AKP’nin hukukçu kurmaylarının İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili yol haritasını tartışacağı söyleniyor. Sözleşmeden çıkılmasının ve bu durumda yeni bir yasanın hazırlanması ve yeni bir sözleşmenin oluşturulması seçeneklerini tartışacaklarmış. Ya da LGBTİ+ düşmanlarının saldırısı altında olan, sözleşmenin temel haklar, eşitlik ve ayrımcılık maddesi üzerinde oynama yapılması konuşulacakmış. AKP MYK’sının haklarımız hakkında karar vermesine izin vermiyoruz!” dedi.

“HOMOFOBİYE, CİNSİYETÇİLİĞE, PSİKOLOJİK ŞİDDETE, İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ KALDIRMAK İSTEYENLERE SES ÇIKARIYORUZ!”

AKP MYK’sında bu sözleşmenin tartışılması dahi şiddet faili erkeklere teşvikverdiğini belirten Mersinli kadınlar, “Tüm LGBTİ+ haklarına ve kadınların yaşamına tehdittir. Bu tutum İstanbul Sözleşmesini ve 6284 sayılı kadına karşı şiddet önlenmesine dair yasayı uygulamamak için direnmekte olan tüm kamu görevlilerine, sözleşmenin uygulanmaması yönünde verilen bir talimat niteliği taşımaktadır. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmayı tartışanlar katledilen kadınların ve LGBTİ+’lara karşı işlenen cinayetlerin sorumlusudur. Bugün hayatlarımızı pazarlık konusuna getirenlere karşı yine sokaktayız. İstanbul Sözleşmesini mücadelemizle kazandık, mücadelemiz ile savunuyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nin fesh edilmesinden vazgeçilip, uygulanması taahhüt edilene kadar sokaktayız. Hayatlarımızı bir avuç erkeğin çıkarları için pazarlık konusu haline getirenlere karşı, kadın cinayetlerine, erkek şiddetine, haklarımıza göz dikenlere, homofobiye, cinsiyetçiliğe, psikolojik şiddete, İstanbul sözleşmesini kaldırmak isteyenlere ses çıkarıyoruz!” diye haykırdı.

“İSYANLA BURADAYIZ!”

Kadınların ve LGBTİ+’ların meydanlarda hep birlikte konuştuğunu söyleyen platform üyeleri, “Bizim adımıza erkeklerin konuşmasında, bizim adımıza erkeklerin karar vermesinden biz, erkeklerin boy göstermesinden bıktık usandık! Artık kadınların sesini duyacaksınız, kadınların isyanını duyacaksınız. Bu şiddet bizim en yakınımızda. Hepimiz yarın aramızdan kim eksilecek diye yaşamaktan bıktık usandık. Bizler bir kişi daha eksilmek istemiyoruz. Bize hayatı dar edenlere, erkek şiddetini meşrulaştıran erkek adaletin, siyasetçilerin bahanesi çok ama bizim haklarımızdan vazgeçmeye niyetimiz yok. Evlere dönmeye, şiddete razı olmaya eşitsiz yaşamaya niyetimiz yok. Biz eşitsiz yaşamaktan bıktık usandık. Her gün en az bir kadının öldürüldüğü bir ülkede yaşıyoruz. Kadınlar öldürülmemek için sonsuz bir mücadele veriyor. Şiddet dolu evlerden ayrılıyor, defalarca şikayet ediyor, kendilerini tehdit eden erkeklerin engellenmesini istiyorlar. Ansızın değil, göz göre göre geliyor cinayetler. Kamu görevlileri görevini yapmıyor, zamanında gelmiyor, kadınları yanlış yönlendiriyor. Yuva yıkma gibi tavsiyelerle ölüme tekrar tekrar gönderiliyorlar. Bizler burada Emine Bulut’un, Sevtap Şahin’in, Fatma Altınmakas’ın ve daha birçok kadının isyanı için buradayız. İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı aramızda olabilecek kadınlar için en yüksek sesimizle ‘Buradayız!’ diyoruz. Cinayetlerden sonra kadınları ayrıştırmaya, kimini suçlamaya, kimini makbul saymaya cüret eden anlayışa karşı isyanla ‘Burada!’ diyoruz” dedi.

MUSA ORHAN TUTUKLANSIN!

Batman’da 16 Temmuzda Uzman Çavuş Musa Orhan tarafından tecavüze uğrayan İ.E. içinde çağrı yapan kadınlar, “Batman’da 16 Temmuz’da genç bir kadın arkadaşımız intihar girişiminde bulunmuştur. Bu girişimden sonra ortaya çıkmıştır ki Uzman Çavuş Musa Orhan tecavüz etmiştir. Arkadaşımız hastaneye kaldırıldı ve bugün hayatını kaybetti. Bu olay İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmamasının ve politikaların sonucudur. İstanbul Sözleşmesi’nin tartışılması dahi tecavüzcülere güç veriyor. Tecavüzcülerin tek tek hesabı sorulana kadar, bizler tüm dünya kadınları olarak İstanbul Sözleşmesinin sonuna kadar mücadelesini vereceğiz. Musa Orhan tutuklansın, İstanbul Sözleşmesi uygulansın! İstanbul Sözleşmesi yaşatır” dendi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA