TOPLU TAŞIMADA KAMU-ÖZEL SEKTÖR DÖNEMİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TOPLU TAŞIMADA KAMU-ÖZEL SEKTÖR DÖNEMİ!


 

Türkiye’nin 55 ilinden büyük olan Tarsus’ta toplu taşımaya yeni düzen geliyor! Büyükşehir Belediyesi Toplu taşıma hizmetini kamu-özel sektör işbirliğiyle vermeye hazırlanırken AKP düzenlemeye çekimser kaldı. Güzergahı değiştirildiği için Büyükşehir’e tepki gösteren 12 Nolu Kooperatif ile anlaşılması için ise Büyükşehir’e çağrı geldi.

HEDİYE EROĞLU

Mersin'e 30, Adana'ya 45 kilometre mesafede olmasından dolayı Türkiye’nin 55 ilinden büyük olmasına rağmen ilçe olmaktan kurtulamayan, nüfusu 500 bine dayanan Tarsus’ta toplu taşımaya yeni düzenleme geliyor.

Taşıma hizmetini kamu-özel sektör işbirliğiyle vermeye hazırlanan Büyükşehir Belediyesi, uzun görüşmeler sonucunda ihtisas komisyonlarından olur alarak konuyu meclise getirdi. Tarsus İlçesi’nden belediyeye ait 41 belediye otobüsünün kentin diğer kesimlerine çekilmesi ve söz konusu hatta kamu-özel işbirliğiyle Tarsus Merkez Toplu Taşıma Sistemi Optimizasyon Projesi’nin uygulanmasına ilişkin madde AKP’nin çekimser kalmasına rağmen MHP’nin desteğiyle oy çokluğuyla kabul edildi.

“TARSUS’TA DAHA KONFORLU BİR ULAŞIMI BU MODELLE SAĞLAYABİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Konuya dair açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, maddenin uzun süredir komisyonlarda tartışıldığını belirterek, “Şimdi sizlerin de desteğiyle mecliste bu komisyon raporu karara bağlanırsa ki orada olumlu olarak bağlanmış. Şu anda Tarsus’ta bizim 41 belediye otobüsümüz var. Bunu Tarsus hatlarımızdan çekeceğiz. Oraya ihaleye çıkacağız, kilometre başı bize en uygun teklifi veren bir işletmeye bu işi vereceğiz, otobüs kendisi alacak. Kendi şoförünü çalıştıracak. Ancak bizim fiyat politikalarımız neyse onu uygulayacak. İhale kaça sonuçlanmışsa sonuçlanmış. O bizim maliyet unsurumuz. Biz istediğimiz şekilde, istediğimiz toplumsal sınıflara uygulama yapabiliriz. Az önce söylediğim gibi, öğrencilere 1 TL diyebiliriz ya da diğer genel fiyatlarımızı istediğimiz seviyelere indirebiliriz, çıkartabiliriz. O onu bağlamıyor. Bizim fiyatlarımız ölçüsünde vatandaş bu hizmetlerden faydalanacak ama biz ona bir hizmet bedeli ödeyeceğiz. Yeni otobüs alınacak. Bir kere Tarsus’ta bu pilot çalışma yaptığımız yerde 64 halk otobüsü var. Bir de ayrıca bir kooperatifimiz var. Onların da minibüsleri var. Toplamda bize 107 otobüs ve o kooperatifin güzergahlarında çalışan minibüslerin yeterli olacağını düşünüyoruz. Belki onlar da, o kooperatif de diyecek ki; biz de bu ihaleye giriyoruz, biz de minibüslerimizi bırakacağız, sizlere otobüs hizmeti sunacağız, biz de kilometre başı fiyatımız bu diye ihaleye katılabilecekler. Tarsus’ta daha konforlu bir ulaşımı bu modelle sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. 43 bin yolcu Tarsus’ta toplu taşıma araçlarıyla günlük olarak taşınıyor. Bunun içerisinde minibüs, halk otobüsü ve belediye otobüsleri var. Bu bizim için iyi bir gösterge olacak. İnşallah başarılı olursak ki daha önce bazı iller bu çalışmaları yapmışlar. Biz onları inceledik. Başarısız oldukları durumlar var. Onları da gözden geçirdik. Bizim için iyi bir kılavuz oldu” dedi.

12 NOLU KOOPERATİFİN HAKLARI KORUNMALI

Konuyla ilgili söz alan MHP’li Meclis Üyesi Bünyamin Önel ise 12 Nolu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin mağdur edilmemesi uyarısında bulundu.

Önel, “Tarsus konusu bir aydır tartıştığımız konulardan bir tanesiydi ve nihayet karara bağlandı. Tarsus’a hayırlı uğurlu olsun ama orada 139 tane olan 12 nolu kooperatifin haklarının korunması taraftarıyız. Bu kooperatifte yüzlerce kişi var. İki tarafı bir araya getirmeye uğraştık ama olmadı. 12 nolu kooperatifin hakları korunmalı” dedi.

NE OLMUŞTU?

Mersin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME), 7 Temmuz'da aldığı karar sonrası yeni güzergahlarında çalışmaya başlayan S.S. 12 No'lu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi üyesi minibüsçüler, güzergahlarında değişiklik yapılınca karara tepki gösterdiler. Halk otobüsçülerinin itirazı üzerine UKOME, bir hafta önce verilen kararı iptal etti. Bunun üzerine UKOME toplantısının yapıldığı Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı önüne giden minibüsçüler, toplantı salonuna girmek istedi. Bölgede önlem alan polis ekipleri, minibüsçülerin içeriye girmesine izin vermedi. Arbedenin yaşandığı olayda, minibüsçüleri bölgeden uzaklaştırmak için biber gazı kullanıldı. Toplantıya giremeyen dolmuşlar, buradan Atatürk Caddesi üzerinde bulunan belediye binası önüne gitti. Sloganlar atıp, oturma eylemi yapan minibüsçüler, haklarının geri verilmesini talep etti. Polis yoğun güvenlik önlemi alırken, minibüsçülerin belediyeye girişine izin verilmedi.

"VERİLEN HATLARIN ELİMİZDEN ALINMAMASINI İSTİYORUZ"

Konuyla ilgili Tarsus Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Duran Şen, “Arkadaşlarımız da bize verilen hatları 'neden yeniden iptal ettiniz' diye buraya gelerek seslerini duyurmaya çalıştılar. Belediye başkanından randevu talebinde bulunduk. İnşallah bir uzlaşı yolunu bulacağımıza inanıyoruz. Verilen hatların elimizden alınmamasını istiyoruz. İptal sebebinin de yanlışlıkla verildiğini söylediler” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA