BÜYÜKŞEHİR’DEN TARSUS’A TEK TİP MEZAR UYGULAMASI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BÜYÜKŞEHİR’DEN TARSUS’A TEK TİP MEZAR UYGULAMASI!


 

Büyükşehir Belediyesi, Tarsus Sucular Mevkii’nde yapımı devam eden ve yeni ismi Eshab-ı Kehf Mezarlığı olarak değiştirilen mezarlıkta tek tip mezar uygulanmasını hayata geçiriyor!

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ağustos ayı Meclis toplantısının ikinci birleşiminde Tarsus Sucular Mevkii’nde yapımı devam eden ve yeni ismi Eshab-ı Kehf Mezarlığı olarak değiştirilen mezarlıkta tek tip mezar yapımının uygulanması konusu da görüşüldü.

Teklif oy birliği ile kabul edildi.

TEK TİP MEZAR SIKINTI ÇIKARABİLİR

Teklifle ilgili söz alan AKP’li Meclis Üyesi Mevlüt Ekmekçi’den, “Tek tip mezar olması ne kadar doğru? Bu tartışılacak bir konu. Benim veya bir başkasının siyah yada farklı, daha yüksek yapmak isteyebilir. Burada büyük sıkıntılar çıkabilir” eleştirisi geldi” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise konunun komisyonda tartışıldığını belirterek, “Mezarlıklarda görüntü açısından tek tipliliği, bir düzeni intizamı sağlama adına bu düzenlemeyi yapıyoruz. Bu yönetmelik çerçevesinde bu uygulamayı başlayacak. Ama önümüzdeki süreçte farklı gelişmeler olur, yönetmelikte bir revizyon ihtiyacı duyulur ise o dönemde tekrar tartışmaya açabiliriz” dedi.

İSİM BENZERLİĞİ KARIŞIKLIK YARATABİLİR

CHP’li Meclis Üyesi Ali Boltaç ise mevcutta bir Eshab-ı Kehf Mezarlığı olduğunu şimdi tekrardan Eshab-ı Kehf Mezarlığı diye yeniden isimlendirmenin karışıklığa neden olabileceğini belirterek, “Yeni veya Sucular Eshab-ı Kehf Mezarlığı diye bir ekleme yapabilirsek karışıklık olmayabilir” dedi.

“TÜM BÖLGE ESHAB-I KEHF MEZARLIĞI OLARAK ANILSIN”

CHP’li Meclis Üyesi Ali Dinsever de, konuyu komisyonda görüşürken isim karışıklığının sıkıntı yaratabileceğine dair görüşmeler yapıldığını belirterek, “Eski Eshab-ı Kehf Mezarlığı diye bilinen yer kayıtlı bir yer değil, kayıtlarda Dedeler Köy Mezarlığı olarak görülüyor. Şöyle bir öneri gündeme geldi. Yönetmeliğe eklemenin gereği yok ama o mezarlığın da Eshab-ı Kehf Mezarlığı içine alınarak, kontrol altına alınabilir. İdarenin uygulamada böyle bir değerlendirme yapmasını talep edeceğiz ve o alan tek bir Eshab-ı Kehf Mezarlığı olarak geçecek. Böylece de sorun çözülecek” dedi.

“BU İŞİN SONU YOK”

Başkan Seçer de geçen toplantıda da konunun gündeme geldiğini ve köy mezarlığı olarak anılan yerin belediyenin mezarlık alanı olarak görülmediğinin belirlendiğini vurguladı. Defin işlemlerini kaymakamlık izni ile yapıldığını aktaran Seçer, “Burayı Eshab-ı Kehf Mezarlığı’na dahil edecek çalışmalar yapacağız” dedi.

Başkan Seçer, tek tip mezar uygulamasının yaratabileceği sıkıntıyla ilgili ise şunları söyledi; “Her görüş, fikir saygıdeğerdir ama kamu alanlarında genel düzeni, estetiği bozacak, göz, renk estetidir, bir çok kişilerin farklı görüşlerini yansıttığı yapılardan kaçınıp, tek tip bir yapılaşmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Yoksa bu işin sonu yok, türbe gibi, ev gibi çok farklı yapanlar olabiliyor. Onun için normal gelebiliyor ama benim için anormal olabiliyor. Bu tip yapılardan kaçma adına böyle bir uygulamayı başlatacağız” dedi.

“MECBURİYET YOK”

MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara da, defin  yapılırken vatandaşın tek tip mezar yapma mecburiyeti olmadığının altını çizerek, “yalpak isteyen, üzerine mezar taşı, kaidesi yapmak isteyenlere tek tip zorunluluğu var. Biz de en basit, en ekonomik ve en şatafatsız olan modeli beğendik. Çünkü orası mezarlık. Herkes annesine babasına sevgisini farklı mezar yapabilir. Eshab-ı Kehf Mezarlığı maneviyatı olan bir bölge. Yani böyle bir uygulamayı belediyemiz başlatmak istemiş. Biz de en sade modeli seçtik. Ama yapmak istemeyen normal mezar taşı ile basit şuanda definden sonraki haliyle de mezarı bırakabilir. Bir mecburiyet yok. İsmi konusunda ise o bölgenin komple yeniden çalışılması gerekir” dedi.

Seçer ise standart mezar taşı yapımının söz konusu olmadığını vatandaşı buna zorlamadıklarını belirterek, “Ama biz projeyi vereceğiz, bu şekil, modelde bir uygulama yapabilirsiniz diyeceğiz. Diğer türlü definden sonraki şekliyle kalabilir” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA