ESNAF TEDİRGİN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ESNAF TEDİRGİN!


 

Büyükşehir Belediyesi’nin kent merkezinde başlatmaya hazırlandığı yenileme projesinde Kırmızı-Lacivert ile Özel İdare İşhanı’nı yıkarak, Zafer Çarşısı’ndaki esnafları geçici olarak başka bir yere taşıyıp yapmaya hazırlandığı Kent Meydanı Projesi esnafı tedirgin ediyor!

HEDİYE EROĞLU

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Akdeniz İlçesi, Mahmudiye Mahallesi ve Camişerif Mahallesi’nde yenileme projesi başlatmaya hazırlanırken, mecliste görüşülen konuyla ilgili esnafın yaşayacağı mağduriyet üzerinden önemli görüşmeler yapıldı. 

1. Etap Proje Alanı’nın belirlenmesi, diğer etapların daha sonra belirlenmesi ve tüm işlemlerin 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkındaki Kanun ve uygulama yönetmeliğinde yer alan hükümler gereğince yapılmasına ilişkin madde görüşülerek kabul edildi.

ESNAFIN MAĞDURİYETİ NASIL ÖNLENECEK?

MHP’li Meclis Üyesi Bünyamin Önel, konuyla ilgili detaylı bilgi isterken, esnafın mağdur edilmemesi için de çağrı yaptı.

“Bu bölgenin yapılmasının Mersin için çok önemli olduğunu biliyoruz” diyen Önel, “Burada dönüşüm yapılırken mevcut esnaf sanatkarılar için ne gibi önlem alınacak, evlerine nasıl evlerine ekmek götürecekler? Bununla ilgili bir çalışma yapıldı mı?” sorularına yanıt istedi.

ÖZEL İDARE VE KIRMIZI-LACİVERT YIKILACAK

Başkan Seçer de bunun üzerine, yenileme çalışmaları sürecinde esnafın durumunun ne olacağı ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Halen belediyenin bazı birimlerince de kullanılan Kırmızı Lacivert İş Hanı ve Özel İdare İşhanı’nın teknik olarak uygun olmadığı yönünde raporlar olduğunu ve bu binaların yıkılacağını anımsatan Seçer, “Yine orada Zafer Çarşısı var, orada önemli bir sorun yaşanıyor. Oranın da bu düzenleme alanına katılması lazım” dedi.

ESNAF GEÇİCİ OLARAK TAŞINACAK

Esnafla ilgili alternatif bir çalışma yaptıklarını kaydeden Başkan Seçer, Akdeniz ilçesi sınırları içerisinde olan bazı bölgelerde yer tespitleri yapıldığını, geçici olarak oraya geçilebileceğini söyledi. Seçer, şöyle devam etti: “Biz orayı kent meydanı olarak düzenlemek istiyoruz. Makul sayıda ticari bir alan olarak yapmayacağız. Kentin meydanı olsun ama ticari alanlar da olsun. O bölgeyi ziyaret edenler, o bölgeden alışveriş etsin. Farklı alanlarda iş yerlerini biz yine oradaki hak sahiplerine verelim. Dediğim gibi o çarşı esnafını da mağdur etmeyecek bir çalışma yapıyoruz. Diğer taraftan yine bu 1. Etap kapsamında olan Kasaplar Çarşısı var, Taş Han var, Büyük Hamam var, o bölgedeki birçok tarihi yapıları kapsıyor. Biz bunları zaten kamulaştıracağız. Satın alacağız. Daha önce de açıkladım. Yaklaşık 70 milyonun üzerinde bir bedele ihtiyacımız olacak. Bunu belki bölüşeceğiz, başka belediyelerimiz yapmak isteyecek. Kurumlarımız yapmak isteyecek. Sivil toplum örgütleri var. Restorasyon çalışmalarında Deniz Ticaret Odamız, Borsamız gibi bazı meslek odaları, sivil toplum örgütlerinin de elini taşın altına koyacağı bazı yapılarımız olacak. Yani orada yapacağımız çalışmalarla şu anda ekmeğini oradan kazanan esnaflarımızın mağdur edileceğini düşünmeyin, bilakis oranın yapısı iyileştikçe onların durumu daha da iyi olacak. Yıkılan yerlerde ortadan kalkan çarşılarda da dediğim gibi geçici olarak başka yerlere alıp daha sonra oraya yapacağımız yapılaşmalara hak sahibi olarak, öncelikli olarak onlara tahsis edebiliriz. Çalışmayı zaten yeni başlatıyoruz. Alanımız şu anda 1. Etap’ta belirlendi. Kısa süre içerisinde biz de acele ediyoruz. Yani uzun süredir konuşulan, her gelen yönetimin konuştuğu bir durum ama şu ana kadar bir netice almamış. Umut ediyorum bu dönemde hep beraber güzel neticeler alabiliriz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA