AĞAÇLAR KESİLDİĞİYLE KALDI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AĞAÇLAR KESİLDİĞİYLE KALDI!


 

Millet Bahçesi yapımı kapsamında Müftü Deresi’nde DSİ’nin yaptığı ağaç katliamı Büyükşehir Meclisi’nde tartışmalara neden oldu. Ağaç kıyımının ‘Birkaç ağaç’ denilerek siyasi polemik yapılması “Sahipsiz kent Mersin” yorumlarına neden oldu!

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2020 Yılı Ağustos Ayı Olağan Toplantı Döneminin II. Birleşim Toplantısı Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.

Toplantıda Mersin’de yapımı devam eden Millet Bahçesi projesinde Müftü Deresi kenarındaki ağaçların Devlet Su İşleri tarafından kesilmesine ilişkin tartışma yaşandı.

“AĞAÇ KATLİAMI KABUL EDİLEMEZ”

Konuyu mecliste ilk olarak dile getiren HDP’li meclis üyesi Bedriye Kuş oldu. Yenişehir ve Akdeniz Belediyelerini konuyla ilgili bilgi sahibi olmamakla eleştiren Kuş, “Müftü Deresi kıyısında Millet Bahçesi kapsamında ağaç kesimi, katliamı kabul edilemez bir durumdur. Akdeniz Belediyesi bu sorunun bir parçasıdır. Sorumlu kim var ise hesabını mutlaka vermelidir. Meclis üyeleri olarak bu konunun takipçisi olacağız” dedi.

YENİŞEHİR’DENE ELEŞTİRİLERE TEPKİ

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise eleştirilere, “Ağaç kesim olayında ilgili alan DSİ’ye ait bir alandır. Bizim Park Bahçeler Müdürlüğü’nden arkadaşlarımız söküm işlemi ile alakalı gerekli yönlendirmeyi yaptılar. Yol çalışmalarında biz de sürekli ağacı söküp fraklı bir yere taşırız. Zor ve zaman alan bir işlem olmasına rağmen hiç gocunmadan yapıyoruz. Dsi kesmeyi uygun görmüş ve Orman Bölge Müdürlüğü’nden kesim yapmasını istemiş.

Ağaçların kesilmesini hiç birimiz istemiyoruz. Bu ağaçlar kesilmeseydi taşınmış olsaydı çok daha isabetli olurdu” yanıtı verdi..

AKP’li İsmail Yerlikaya ise ağaç kesimi ile ilgili olayın büyütüldüğünü savunarak, eleştirilere tepki gösterdi. Ancak özellikle “birkaç ağaç” diyerek konunun siyasi polemik haline getirilmesine tepki gösteren Yerlikaya, “Buradan ekmek çıkmaz bence, acemice yapılan bir eylem. Zaten biz bahçe yapıyoruz oraya. Kaç tane ağaç dikiyoruz? Stadyum tarafına 900 tane, sahildeki aqua park tarafına bin 200 tane, toplamda 2 bin 100 tane ağaç dikilecek. 21 tane ağaç yüzüne hemen basına demeç veriliyor. Böyle bir siyasi anlayış olamaz. Bunun teknik alt yapısını sorabilirsiniz” dedi. Kesilen ağaçların okaliptüs olduğunun altını çizen Yerlikaya, “Bu okaliptüs ağacının kökleri 40 metre derine kadar iner ve erozyonu önlemek için kullanılır. Gelişi güzel her yere dikilmesi doğru değildir. Kökleri istinat duvarlarını çökertiyor. DSİ’ye sorduğumuz zaman ise burada kışın deniz çok taşıyor. DSİ birkaç tane ağaç için projeyi daraltmanın doğru olmadığını söyledi. Zaten 2 bin 100 ağaç dikilecek. Yani burada bunu eleştirmek çok doğru değil. Burada bir katliam yok” dedi.

SEÇER: “İŞİN DIŞINDA BIRAKILDIM, O YÜZDEN SUSUYORUM”

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de konuyla ilgili sessizliğine yönelik eleştirilere toplantıda yanıt verdi. 

Bu tip uygulamalarda vatandaşa yalın bir dille anlatmanın, işe dahil etmenin önemine vurgu yapan Seçer, “Bende her zaman bu kente belediye başkanı olarak siyasi polemik olmasın diye kan kusuyorum kızılcık şerbeti içiyorum. Çünkü kent yoruluyor.

Burada bu kadar önemli bir düzenleme yapılıyor. Sorun yok siz bunu öyle doğru görüyorsanız DSİ, belediye veya bir başka kurum yapıyor neticede Mersin’e hizmet yapılıyor. Ama keşke bu tip çalışmalarda bu kentte bir belediye başkanı var diyerek o toplantılara bizlerin de çağrılması hem birlik beraberlik adına hem de ben de oradaki kurumu savunabilmek adına bir şey söyleyeyim. Ama ben şimdi bu işin dışındayım. Benim de üzüldüğüm konu bu. Burada yapılan her türlü yatırıma belediye başkanı olarak karşı çıkmamız mümkün değil. Kentte taş üstüne taş koyana biz teşekkür ederiz.

Ağaç konusunu basından takip ediyorum ama Yerlikaya’nın açıklamalarını anlıyorum önemli açıklamalar bazı tespitlerine katılıyorum ama halkın bunu bilmesi lazım. Halkın bunu bilmesi için bu tip açıklamalar bir tampon görevi olarak görünür. Neden bu konuda sessiz kaldı denildiği için ben de bu konuya girmek zorunda kaldım” dedi.

AKDENİZ SORUMLULUĞU KABUL ETMEDİ

AKP’li Meclis üyesi Zafer Şahin Özturhan ise “Bez burada Akdeniz Belediyesi olarak bu işin içinde olan biz değiliz. Keşke bu duyarlılığınızı şehirler yıkılırken hendek olayları yapılırken gösterseydiniz. Bu işi siyasi malzeme yapan biz değiliz. Sanki oraya öyle bir siyasi rüzgarla girildi ki, şuan biz Türkiye’nin sayılı meydanlarından birini yapıyoruz. Bir algı vardı Tevfik Sırrı Gür Stadı yıkılacak oraya otel yapılacak dendi ama öyle olmadı. Siz siyaseti iyi yapıyorsunuz biz ağaçla ilgili 15-16 tane DSİ ormandan izin almış. Teknik olarak ağaçlar 70-80 yaşında olduğu için taşınmasının mümkün olmadığı belirtilmiş. Siyaset yapmayalım, birbirimizi sağa sola savurmamız doğru olmaz. Birbirimizi siyasi polemiklere çekmeden şehrin sorunlarını konuşalım” dedi.

Özturhan kendisine yönelik tepkilere ise, “Siyaseti sabahtan beri siz yapıyorsunuz” yanıtı verdi.

SEÇER’DEN “KÜÇÜCÜK BİR ŞEY” ÇIKIŞI
Tartışmaların artması üzerine araya giren Başkan Vahap Seçer, “Bizim meşgul ettiğimiz makamlar siyasi makamlardır. Siyaset yapmayalım dediğimiz zaman. Küçücük bir şeyi mesele haline getirmeyelim. Olur çevreci hassasiyet ile ağaçların kesilmesine karşıyız deniliyor. Bizim burada gerildiğimiz noktada kavga etmesek dahi Mersin halkı bizim 5 katımız dahi geriliyor” dedi.

AKP’li İsmail Yerlikaya ise “Genel siyasete çekmek istemiyoruz da ağaçlar ile ilgili Pazartesi günü meclisten karar geçirdik. Orada 20-30 bin ağaç var. Yarın lojistik alan yapacağız. Belki bu eski portakal ağaçları kesilecek. İmarlı yerlerde ağaçlar kesilip binalar yapılıyor. Ama aynı hassasiyet orda gösterilmiyor” dedi.

Bu esnada meclisten “mesele ağaç değil” sesleri yükselirken, son olarak Seçer, “Siyaset yapayım birbirimize yaralayıcı dil kullanmayayım. Bizim makamımız siyasi bir makam. Toplumun aydınlatılması önemli. Toplum duyarlı olsun ama bir yanlış anlamayı ortadan kaldıracak sorumlu kim ise açıklama yapsın. Ben de aynı sıkıntıları yaşıyorum. Hiç şikayet etmeyin. Bugün bir madde geçti. Bir cep otoparkı yaptık. Bugün Bedriye hanımın söylediğini siz söylediniz. Siz kendi söyleminizi yalanlıyorsunuz. Orada ağaç kesmedik dedik. Aynı iddialarda siz bulundunuz. Demek ki sizin de dahil toplumun yeşile karşı bir hassasiyeti var” dedi. 

Ancak tartışmalar siyasi polemikten öteye gitmezken sosyal medyada bu durum “Sahipsiz kent Mersin” yorumlarına neden oldu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA