EĞİTİMDE TAAHHÜTNAME ENDİŞESİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

EĞİTİMDE TAAHHÜTNAME ENDİŞESİ!


 

Okula kayıt sürecinde velilerden covid19’a karşı çocuklar için ‘Bilgilendirme formu ve taahhütname’ sözleşmesi imzalanması istendiği ortaya çıktı. Eğitimciler bu talebe tepki göstererek bakanlığın bu yolla sorumluluktan kaçmaya çalıştığını savundu.

AYŞENUR ÖNAL

Normalleşme süreci ile birlikte artan Covid-19 vakaları vatandaşları tedirgin ederken, bir yandan da okulların örgün eğitime geçmesi planı velilerde ve eğitimcilerde paniğe yol açtı. 18 milyondan fazla zorunlu eğitim gören öğrencinin bulunduğu Türkiye’de okul kayıtlarının başlaması ile panik ortamı daha da arttı.

Fırsat eşitliğinin sağlanmasının mümkün olmadığı koşullarda her mahalleden ve şehirden öğrencilerin okullara dönmesinin hazırlıkları yapılırken, tedbir yükü velilere atıldı. Okul kayıtlarında ‘Bilgilendirme formu ve taahhütname’ imzalayan veliler, forma göre çocuklarının hastalığından ve okula gelmemesinden sorumlu tutuldu.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) açıkladığı verilere göre kronik rahatsızlığı olmayan çocukların birçoğunda Covid-19 hastalığı belirti göstermiyor oluşu da akıllarda soru işareti oluştururken konu hakkında bir açıklama da Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül’den geldi.

“VELİLERİMİZ BİRER DOKTOR MU, BU KONUDA YETERLİ BİLİNÇ DÜZEYİNE SAHİP Mİ?”

İmzalatılan taahhütname ile amacın işi veliye havale etmek olduğunu vurgulayan Sümbül, “Yani veli öğrencinin temassız ateşini ölçecek, herkesin böyle bir ateş ölçeri yok. Covid-19 belirtilerini velilerin tespit etmesi bekleniyor. Velilerimiz birer doktor mu, bu konuda yeterli bilinç düzeyine sahip mi? Bu konularda tereddütlerimiz varken, veliyi biz bu konuda bilgilendirdik ve velinin bize bu konuda dönüş sağlamasını taahhüt ettiğine dair imza almak sorumluluktan kaçıp, sorumluluğu veliye atmak değil de nedir?” diye sordu.

“KONUNUN MUHATABI SAĞLIK BAKANLIĞI VE MEB’DİR”

Eğitim-Sen olarak bu durumu kabul etmediklerini vurgulayan Sümbül, “Bu konunun muhatabı Sağlık Bakanlığı ve MEB’dir. Gerekli önlemleri almak, gerekli personeli bulundurmak, gerekli dezenfeksiyon malzemesini bulundurmak, ateş ölçer ve benzeri malzemeyi bulundurmak velinin sorumluluğunda değildir. Pandemi dönemine uygun koşullarda okulların açılışını sağlamak gibi bir yükümlülüğü varken, dün MEB yaptığı açıklama ile okulları ilk 1 ay uzaktan eğitim ile açacaklarını söyledi. Daha önce yapmış olduğu uzaktan eğitim bu kadar başarısızken, bir donanımın, bir pedagojik formasyonun olmadığını bize göstermişken okulların yeniden aynı koşullarda açılmasının eksikler yaratacağını belirtiyoruz” dedi. Sümbül, “Ayrıca daha önce söylediğimiz şeyi bir kez daha yeniliyoruz; eğitim öğretimin tarafları ile eğitimdeki bilim insanları, pedagoglarla ve sağlık bakanlığının, pandemi kurulunun, Türk Tabipler Birliğinin uzmanlarının yetkilileri ile görüşerek bu süreci örülmesi gerekiyor. Bu sürece mutlaka Eğitim-Sen dahil olmak zorunda” diye vurguladı.

“ÇOCUKLAR TAŞIYICI OLACAK!”

Bu kaygıların dikkate alınmadan okulların açılmasının halkın büyük bölümünün sağlığını olumsuz etkileyecek noktaya taşıyacağının altını çizen Sümbül, “Salgının daha da yayılmasına ve kış aylarının hepimiz açısından çok zor geçmesine yol açacak. Çünkü çocuklar Covid-19’dan çok az etkilenip bu sayılan belirtileri göstermeden de bu hastalığı yaşayabilirler. Belirti göstermedikleri halde birer taşıyıcı olarak ailelerine ve çevrelerine bu virüsü yayacaklar. Bu üzerinde durulması gerekilen önemli bir durum” dedi.

ÖZEL OKULLAR PARA KAZANSIN DİYE Mİ?

Okulların ilk önce 1 ay uzaktan eğitim yapacak olmasının salgın için önlem almak olmadığını belirten Sümbül, “Salı günü MEB özel okullarla görüştü. Burada en büyük kaygımız; acaba MEB uzaktan eğitimin devamında zor olacağını öngördü de sadece özel okulların, vakıf üniversitelerinin kayıt yaptırıp, ücret alıp sonra uzaktan eğitime daha rahat geçmesinin ön hazırlığını mı yaptı? Bu konuda ciddi kaygılarımız var” sözlerine yer verdi.

“BİLGİLENDİRME FORMU VE TAAHHÜTNAME”

MEB’in kayıt sırasında velilere imzalattığı ‘Bilgilendirme formu ve taahhütname’ sözleşmesinin metni şu şekilde; “Çocuğumun ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ,ishal şikayeti olması durumu ile aile içerisinde solunum yolu şikayetleri gelişen veya solunum yolu enfeksiyonu hikayesi ile hastane yatışı yapılan kişi varlığında ya da Covid-19 tanısı alan kişi bulunması durumunda çocuğumu kuruma getirmemem ve bu durumu okula bildirmem gerektiğini konusunda bilgilendirildim.

Yukarıda belirtilen durumlarda çocuğumu okula getirmeyeceğimi ve getirmeme sebebimi okul yönetimine bildirmeyi kabul ve taahhüt ederim.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA