AKKUYU DURDURULMALI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKKUYU DURDURULMALI!


 

Ülkelerin yaşanılan yüz binlerce can kaybına rağmen nükleer silahlanmadan vazgeçmediğini kaydeden TBMM Kâtip Üyesi ve Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, “Zaman, dünyaya nükleer silahların ne kadar yıkıcı olduğunu unutturmamalıdır. Bu çerçevede ülkemizde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santralinin yapımı iptal edilmelidir” dedi.

Haber Merkezi

TBMM Kâtip Üyesi ve Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Dünya Savaşı'nın son aşamasında ABD tarafından Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine gerçekleştirilen saldırıların yıl dönümü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Nükleerin tehlikelerinin birçok kez gözler önüne serildiğini söyleyen Tutdere, “Ülkemizde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santralinin yapımı iptal edilmeli, Ermenistan’ın sınırımızda tehlike saçan santrali kaldırılmalıdır” dedi.

ABD tarafından Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine gerçekleştirilen saldırıların yıl dönümü dolayısıyla açıklamalarda bulunan TBMM Kâtip Üyesi ve Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, “Nükleer silahlanma yarışı hız kesmiyor” dedi.

“ÖLÜMCÜL SİLAHIN ACISI DA, TEHLİKESİ DE, YARIŞI DA SÜRÜYOR”

Tutdere şunları kaydetti:

“75 yıl, yani üççeyrek asır önce Japonya’nın Hiroşima kentine ve üç gün sonra da Nagazaki kentine atılan atom bombaları ile yüz binlerce insan bir anda öldürüldü, bir o kadarı da nükleer radyasyon etkisiyle daha sonraki yıllarda yaşamını yitirdi. Bu ölümcül silahın acısı da tehlikesi de yarışı da sürüyor. Zaman, dünyaya nükleer silahların ne kadar yıkıcı olduğunu unutturmamalıdır. Dünya böyle bir insanlık kıyımıyla karşı karşıya kalmasına rağmen nükleer silahlanma yarışı hız kesmemiştir. Bilindiği kadarıyla dünyada dokuz ülke yaklaşık 15 bin nükleer silaha sahip. Türkiye, Mersin Akkuyu’da santral yapımını sürdürürken, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ilk nükleer santrali devreye girdi. İran’ın ise ikinci nükleer santral için harekete geçmesi nükleer santrallerin ve silahlanma yarışının Ortadoğu’da hız kazandığını gösteriyor.”

“NÜKLEER SANTRALLER İNSANLIĞIN SONUNU GETİRECEK BİR SORUNDUR”

Birçok ülke devlet başkanlarının nükleer silah kullanma yetkisi olduğunu savunan Tutdere, "Birçok ülkenin başkanı, meclis veya kongrelerine danışmadan tek başına karar vererek nükleer silahları kullanma yetkisine sahip. Rusya 6 bin 850 nükleer başlığa ve Putin bunları kullanma yetkisine sahip. İkinci sıradaki ABD’nin 6 bin 450 nükleer silahı bulunuyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Kongre’ye danışmadan nükleer füze fırlatma yetkisi bulunuyor. Nükleer santraller, nükleer silahlara uzanan tehlikeli bir yolun başlangıcıdır, insanlığın sonunu getirecek bir sorundur." diye konuştu.

“NÜKLEER SİLAH VE SANTRAL YAPIMINDAN VAZGEÇİLMELİDİR”

 Tutdere açıklamalarına şöyle devam etti: "Yaklaşık sekiz ay önce ortaya çıkan ve bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüse karşı tüm ülkeler ve insanlık ortak yaşam mücadelesi verirken nükleer silahların bulundurulması, geliştirilmesi ve kullanılması tüm insanlara karşı bir tehdittir.  700 bine yakın insanın yaşamını yitirdiği koronavirüs salgınına karşı henüz bir aşı veya ilaç elde edilmiş değildir. Salgın sonrasında tüm dünyada ekonomi, yönetim, eğitim, uluslararası ilişkiler yeni arayışlar içindedir. Tüm sağlık ve bilim dünyası hep birlikte kalıcı çözüm için emek vermektedir. Koronavirüs salgını aklıselim herkesin nükleer silahlardan vazgeçmesi için fazlasıyla yeterli bir nedendir. Bütün devlet yöneticileri ve liderler bu gerçeği görmeli, insanlığa karşı sorumluluk bilinciyle hareket ederek nükleer silah ve santral yapımından vazgeçmelidir. Bu çerçevede ülkemizde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santralinin yapımı iptal edilmeli, Ermenistan’ın sınırımızda tehlike saçan santrali kaldırılmalıdır."


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA