SAĞLIK EMEKÇİLERİ İSYAN ETTİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SAĞLIK EMEKÇİLERİ İSYAN ETTİ!


 

Pandemi dönemi başladığından itibaren sadece birkaç gün alkışlanarak kahraman ilan edilen sağlık emekçileri, Sağlık Bakanlığının verdiği sözleri tutmasını istedi. Verilen sözlerin ve taleplerin tutulmaması durumunda, sağlık emekçileri mücadelelerini yükselteceklerini söyledi.

GİZEM EKİCİ

Pandemi dönemi başladığı günden itibaren toplumun bütün yükünü çeken ve sadece birkaç gün alkışlanarak kahraman ilan edilen sağlık emekçileri, Sağlık Bakanlığı tarafından söz verilen hiçbir haklarını alamadılar. Yapılan haksızlığa sessiz kalmayan Mersin Tabip Odası, Ses Mersin Şubesi, MAHDER ve Birlik Dayanışma Sendikası ortak basın açıklaması düzenledi. Sağlık bileşenleri talepleri yerine getirilmezse mücadeleyi yükselteceklerini söylediler.

“İŞVERENDEN YANA BİR HÜKÜMET”

Türkiye ve Dünyada çok ciddi bir pandemi süreci ile karşı karşıya kalındığını söyleyen Mersin Tabip Odası başkanı Mehmet Antmen, “Dünya genelinde 18 milyon vaka ve 700 bin ölüm, Türkiye genelinde ise 230 bin vaka ve 5 bini aşan ölüm ile karşı karşıya kalınan bu salgında sağlık çalışanlarının gösterdiği özveriyi, çalışma azmini ve canlarını ortaya koyarak bu pandemi ile mücadelelerini görmemek, emeklerinin karşılığını vermemek, özlük ve ekonomik haklarını gasp etmek iktidar ve Sağlık Bakanlığının bir alışkanlığı oldu. İktidar ve Sağlık Bakanlığının erken ve hızlıca uygulamaya koyduğu normalleşme süreci ile vakaların hızlıca artmasına, pandeminin kontrolden çıkma noktasına gelmesine neden olmuştur. Bu yanlış uygulamaların sonucu 26’sı doktor olmak üzere, 52 sağlık çalışanı yaşamını kaybetmiştir. Canları pahasına görev yapan sağlık çalışanlarının haklarını gasp etmek, en basit anlatımı ile çalışanlardan yana değil, sadece işverenden yana bir hükümet ile yönetildiğimizin çok açık bir göstergesidir” dedi.

“SÖZ VERİLEN EK ÖDEMELER YAPILMADI!”

Pandemi başında 3 ay tavandan yapılacağı duyurulan ek ödemeleri hatırlatan Antmen, “Tüm sağlık emekçilerini kapsayacak şekilde ve meslek grupları ve istihdam biçimleri arasında adaletsizliğe neden olmayacak şekilde ödenmesi gerekirken, bu ödeme çok adaletsiz bir şekilde gerçekleşmiştir. Tıp fakültesinde, Şehir Hastanesinde ve Toros Devlet Hastanesinde Haziran ayı için söz verilen ödemeler çok düşük miktarda yapılırken, Aile Sağlığı Merkezlerinde pandemi nedeniyle yapılacağı söylenen ek ödemeler söz verildiği halde yapılmamıştır. Bilim yuvası olması gereken Tıp Fakülteleri, sağlıkta dönüşüm programı ile bilim ve eğitime değil, performans üretmeye yönelik bir konuma zorlanmıştır. Asli görevi koruyucu hekimlik olan Aile Sağlığı Merkezleri, iş yoğunluğu ve personel eksikliği nedeniyle koruyucu hekimlik görevini tam anlamıyla yerine getirememektedir. Şehir ve Devlet hastaneleri sağlık hizmetine yönelik aşırı talep nedeniyle, hem angarya çalışmaya tabi tutulmakta hem de performans üretmedikleri gerekçesiyle hak ettikleri maaşları alamamaktadırlar” diye açıkladı.

ACİL TALEPLER!

“Kısaca Döner Sermaye ve Performans sistemi iflas etmiştir ve bu işin ekonomik ceremesini sağlık çalışanları çekmek zorunda kalmaktadırlar” diyen Antmen, acil taleplerini şu şekilde sıraladı;”

“Fiili Hizmet Süresi Zammı (yıpranma payı) sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan bütün emekçileri ve geçmiş çalışma sürelerini de kapsayacak şekilde 5 yıla 1 yıl olarak düzenlenmeli, salgın döneminden kaynaklı olarak artı 1 yıl yıpranma payı hakkımız verilmelidir. Ek gösterge rakamlarının sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda çalışan tüm emekçileri kapsayarak, en az 3600 ek gösterge olacak şekilde kademeli olarak yükseltilmelidir. Covid-19 enfeksiyonu geçiren sağlık emekçisinin zararının tazmini için “mesleki risklere bağlı ortaya çıkan hastalık” olarak kabul edilip, iş kazası/meslek hastalığı olduğuna dair düzenlemeler derhal yapılmalıdır. Tüm hastaneler ve Aile Sağlığı Merkezleri 1.basamaktan itibaren tamamen ücretsiz olmalı, kamusal hizmet vermeli, giderleri genel bütçeden karşılanmalıdır. En düşük temel ücret yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde yükseltilmelidir. Döner Sermaye ve Performans gibi çalışanlar arasında adaletsizliklere ve iş barışını bozmaya neden olan ödemeler yerine, emekliliğe yansıyacak temel ücretlendirme esas alınmalıdır. Acilen ihtiyacı karşılayacak kadar sağlık emekçisi ataması yapılmalı, yeni atamaların hepsi kadrolu, güvenceli olmalıdır. Yorulan ve yıpranan çalışanlara uygun sürelerde dinlenebilme olanağı sağlanmalıdır.”

MÜCADELEYİ YÜKSELTECEĞİZ!

Sağlık çalışanlarının görev ve paylaşımı iş birliği ile yürüttüklerini belirten Antmen, “Ekip üyelerinin sorumlulukları birbirinden daha önemli sayılamayacağı gibi, her biri ekibin olmazsa olmazları ve birbirinin tamamlayıcısıdır. Bu nedenle ek ödeme adaletsizliğine dair de belirttiğimiz gibi, sağlık emekçilerinin asıl talebi üç ay sürecek adaletsiz ek ödeme değil, güvenceli çalışma ve güvenli gelecek için, insanca yaşam için temel ücret artışıdır. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere Sağlık Müdürlüğü ve hastane idarelerinin de taleplerimizi duymalarını ve acilen çözüm üretmelerini, aksi taktirde sağlık emekçilerinin haklı talepleri için mücadeleyi yükselteceklerini kamuoyu ile paylaşıyoruz” diye vurguladı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA