İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANSIN DİYE SOKAĞA! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANSIN DİYE SOKAĞA!


 

“İstanbul Sözleşmesi’nden de, hayatlarımızdan da vazgeçmiyoruz!” diyen Mersinli kadınlar, “Büyük Kadın Buluşması” için bugün 19.00’da Kushimoto’da yapılacak eyleme tüm kadınları ve LGBTİ+ bireylerini çağırdı.

GİZEM EKİCİ

İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmaması ve çekilme kararı alınacağı haberleri tüm Türkiye’de yankı uyandırdı. Haklarından vazgeçmek istemeyen kadınlar sosyal medyada günlerdir sözleşme uygulansın diye çağrıda bulunuyordu. Sosyal medyanın ardından hakları için çağrıda bulunmak isteyen kadınlar tüm ülkede aynı anda İstanbul Sözleşmesi uygulansın diye sokakta eylem çağrısı yaptı.

Eyleme destek veren Mersin Kadın Platformu da bugün saat 19.00’da Kushimoto Sokağı’nda “Büyük Kadın Buluşması” için çağrı yaptı. “İstanbul Sözleşmesi’nden de, hayatlarımızdan da vazgeçmiyoruz!” diyen Kadın Platformu; kadınlara ve LGBTI+’lara yönelik şiddetin son bulması için eyleme çağırıyor.

 

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDİR?

İstanbul Sözleşmesi’nin en önemli özelliği, biyolojik veya hukuki, ailevi bağ olup olmadığına bakılmaksızın ev içi şiddetin (örneğin eski veya mevcut eşler, evlilik dışı partnerler, birlikte ikamet edilen aile fertleri, akrabalar veya birlikte ikamet edilen başkaları tarafından yöneltilen şiddetin) ve kadınlara ve LGBTİ+’lara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin standartlar öngören ve Avrupa ülkelerini hukuki olarak bağlayan ilk belge olmasıdır.

Sözleşme, hem özel alandaki, hem kamusal alandaki şiddeti yasaklamaktadır. Madde 3/a uyarınca, “kadına yönelik şiddetten”, ister kamusal ister özel yaşamda meydana gelsin, toplumsal cinsiyete dayalı tüm şiddet eylemleri anlaşılacaktır. Madde 4/1 uyarınca, taraf devletler; gerek kamusal gerekse özel alanda tüm bireylerin özellikle de kadınların şiddete maruz kalmaksızın yaşama hakkını sağlamak ve korumak için gerekli olan hukuki ve diğer önlemleri alacaklardır. Dolayısıyla Sözleşme, yalnızca ev içindeki (genellikle eş veya partnerler veya ebeveyn ve çocuklar gibi farklı kuşaklar arasında meydana gelen) kadınlara yönelik şiddeti değil, aynı zamanda kamusal alandaki (örneğin aynı evi paylaşmasa bile eski eşin veya partnerin kamusal alanda yönelttiği) şiddeti, işyerleri, okullar, karakollar, hapishaneler vb. kurumlardaki kadınlara yönelik şiddeti de yasaklamaktadır.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA