ROMANLARDAN AKDENİZ’E İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ROMANLARDAN AKDENİZ’E İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI


 

TOKİ eliyle yapılmak istenen kentsel dönüşüm projesinin Romanlar tarafından tedirginlikle karşılandığını kaydeden Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, tedirginliğin geçmesi için Akdeniz Belediyesi’ne iş birliği çağrısında bulundu.

AYŞENUR ÖNAL

Akdeniz Belediyesi’nin Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile yapmak istediği kentsel dönüşüm, romanları tedirgin ediyor. Yıllarca asimilasyon çalışmalarına maruz kalan romanlar şimdi de evlerini kaybetmekten korkuyor.

Akdeniz Belediyesi tarafından Romanların yoğunlukta yaşadığı mahallelere TOKİ tarafından toplu konut yapılmasının birçok Roman vatandaşını endişelendirdiğini vurgulayan Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, Romanların da fikirlerinin alınarak hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Vatandaşların neler istediklerini ve nelere ihtiyaç duydukları konusunda ellerinde çok önemli bilgiler olduğunu kaydeden Daylam, Akdeniz Belediyesi’ne iş birliği çağrısında bulundu.

 

“ROMANLAR POTADA ERİYİP GİDİYOR”

Roman meselesinin diğer dezavantajlı gruplarla aynı potada ele alındığını söyleyen Daylama, “TOKİ projeleri içerisinde Romanlarla ilgili ciddi rakamlardan bahsediliyor ama dezavantajlı grupların hepsini kapsadığı için Romanlar bu potada eriyip gidiyor. Bunun yanı sırada TOKİ’de roman denildiğinde Romanlarla ilgili bir veri yok” dedi. Mersin’de yaşayan Romanlarla ilgili yıllardır birçok söz aldıklarını da belirten Daylam, “2009’da biz mahallelerden dolaşarak vatandaşların taleplerini aldık ve valiliğe sunduk. Vali yardımcısı bize bu konuda yardımcı oldu ama her hangi bir uygulama olmadı maalesef” sözlerine yer verdi.

 

“GELİN HEP BİRLİKTE BİR ŞEYLER YAPALIM”

Gültak’ın seçildikten sonra Roman Mahallelerini dolaşmasının çok önemli bir adım olduğunu kaydeden Daylam, “Bire bir mahallelinin sorunlarını dinledi. Ama bunu yaparken de bizimle görüşmedi. Bizim bu ziyaretler ile ilgili bir bilgimiz yok, ama önemsiyoruz ilk defa bir belediye başkanı gitti mahalleleri gezdi. İnsanların hijyenik olmayan şartlarda, kötü şartlarda yaşadıklarını, işsiz olduklarını gördü. Bu fotoğrafı kendinin görmüş olması da güzel. Bizim radyomuz ve gazetemiz olduğunu bilen Gültak, bu ziyaretleri neden bu mecralarda paylaşmadığımız sordu. Elimizde veri ve bize ulaşan bir bilgi olmadığı için paylaşım yapamadık. Siz paylaşacaksınız bizimle, biz de paylaşım yapacağız. Kaldı ki biz belediye başkanı olduğu zaman randevu aldık ve ‘Türkiye’nin her yerini gözlemliyoruz, her yerde her ilçe belediyesi romanlarla ilgili bizim bilgimiz var’ dedik. ‘Bu bilgiler ışığında neler yapabiliriz? Gelin hep birlikte bir şeyler yapalım, ekonomik durum, eğitim nasıl değiştirilebilir’ demiştik. Tabi yine belirtiyorum bizimle birlikte hareket edilmediği için bir şey yapamadık” sözlerine yer verdi.

 

“DÖNÜŞÜMÜN KÖTÜ ÖRNEKLERİ VAR”

“Roman mahalleri yıkılıyor, gelin buna birlikte çözüm bulalım” diye çağrı yapan Daylam, “Hükümet buna yerinde dönüşüm dedi. Ama bunun kötü uygulamalarını da yaşadık. Sulukule’de yaşanılan dönüşüm gibi kötü örnekleri var. Sulukule’ye yapılan evler pahalı olduğu için Romanlar burada yaşayamadılar. Rant başkalarına sağlanmış oldu. Zaten ekonomik olarak zor durumda olan Romanları borçlandırdılar, insanları şehirden 45 km uzağa taşıyorsun ve TOKİ ile borçlandırıp işlerinden uzak yerlere taşıyorsun. Artı bu insanlar çiçek satıyordu ve şehrin diğer yakasından gelip çiçek satmak zorunda kaldılar. Ekonomik ve sosyal bir dönüşüm sağlanamadı. Yaşadıkları mahalleye lüks binalar yapıldı ve başkalarına peşkeş çekildi” dedi.

 

ÖRNEK BELEDİYELER VAR!

Canik ve Büyükçekmece Belediyelerinin güzel projeler yaptıklarını belirten Daylam, “Canik’de belediye başkanı Romanların yaşadıkları yerlere büyük bir merkez açtı ve Romanların sportif faaliyetlere, eğitime ve farklı etkinliklerle meslek kazanmalarını sağladı. Büyükçekmece ise kentsel dönüşümü kendi çözdü. Orada hem Roman ve Roman olmayan gruplarla masaya oturdu ve herkesin gönlünü alarak, Romanların kendi kültürüne uygun evler yaptı. Diğer gruplara da dikey binalar yaptı. Biz Canik ve Büyükçekmece Belediyesi’nin yaptıklarının yapılmasını istiyoruz” diye, Akdeniz Belediyesi’ne çağrı yaptı.

 

İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Akdeniz’de dikine bir yapılaşma istemediklerinin altını çizen Daylam, “Yatay, kültüre uygun bir dönüşüm bekliyoruz. İmardan sorumlu kişi kimse gelsin bize yapılacak dönüşümü detaylı bir şekilde anlatsın ve bizim de fikrimizi alsın istiyoruz. Belediyenin bizim federasyonla iş birliği yapmasını istiyoruz. Sonuçta AKP’li bir belediye başkanı ve AKP’nin Romanlarla ilgili eylem planı var. Bizim elimizde çok bilgiler var. Bizi Ar-Ge ekibiyle tanıştırsın istiyoruz. Ne yapacaklar, bizimle ilgili planları neler bilmek istiyoruz, ortak projeler yapalım. Akdeniz’de yoğun olarak yaşayan Roman vatandaşları ile ilgili sorunları çözmemiz gerek” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA