SCOOTER İÇİN; “ÖNCE BÜTÜNCÜL KENT PLANLARI!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SCOOTER İÇİN; “ÖNCE BÜTÜNCÜL KENT PLANLARI!”


 

Mersin’de kaosa neden olan scooterlar için gerekli alt yapının olmadığını belirten Mimar Abdullah Yılmaz, “Önce bütüncül kent planları, alt yapı, üst yapı oluşturmak, insanları scooter, bisiklet kullanmaya teşvik eder” diyerek, acilen önlem alınması çağrısı yaptı.

AYŞENUR ÖNAL

Mersin’de son dönemlerde gündeme gelen ve büyükşehir belediyesi ile Akdeniz Belediyesi arasında tartışmalara neden olan elektrikli scooterların kişisel bir rant aracı olduğunu belirten Mimar Abdullah Yılmaz, Mersin’de scooter için yheterli alt yapı olmadığına da dikkat çekerek, “İnsan yaşamı için acilen önlem alınmalıdır” dedi.

Scooterı günübirlik kararların en son göstergesi olarak gören Yılmaz, “Mersin’de bisiklet için, scooter için alt yapı yok, üst yapı yok, teknik şartnamelerine uygun şehir nazım imar planlarında işlenmiş, planlı bisiklet yolları yok. Kamu yararı için, insan odaklı sosyal belediyecilik yaptıklarını söyleyen belediye başkanları için mersin’deki insanımın hiç önemi yok” dedi.

Yılmaz, “Alt yapısı olmadan, kamu yararı içermeyen elektrikli scooterların kullanımına izin vermek pandemi sürecinde hiç bir önlem almadan, Covid-19 virüsünün daha hızlı yayılmasına, yaya kaldırımında yürüyen yayaların, scooterler ile ortak kullanımına açtıkları yaya kaldırımlarında oluşabilecek ölümlü kazalara bile bile katkı sunar” dedi.

 

“SOKAKLAR BİSİKLETE, SCOOTERA BİNECEK KADAR GÜVENLİ DEĞİL”

Yapılan tek üst yapının scooterı yaya kaldırımlarındaki mevcut beton veya metal direklere bağlayan kısa bir zincirler olduğunu belirten Yılmaz, “Yayalara dahi cevap veremeyen, her an bir ölümcül kazaya neden olabilecek yaya kaldırımlarını yarış pisti gibi kullanan sürücüler, ‘Engelsiz Kent Mersin’ sloganına uygun olmayan yaya kaldırımlarında zincirlenmiş müşteri bekleyen scooterla. Mersin’de elektrikli scooterlar yayalarla, bisikletlerle ve karayolu taşıtlarıyla omuz omuza. Sokaklar bisiklete, scootera binecek kadar güvenli değil” diye açıkladı.

 

“ÖNCE BÜTÜNCÜL KENT PLANLARI!”

“Önce bütüncül kent planları, alt yapı, üst yapı oluşturmak, insanları scooter, bisiklet kullanmaya teşvik eder” diyen Yılmaz, “Bisiklet şeritlerinde elektrikli scooter kullanmak sürücüyü daha güvenli hale getirecektir. Sadece yüksek farkındalık hayat kurtarabilir. Ancak güvenliğe çok daha etkili bir yaklaşım, farkındalığı özel ve korunan altyapının geliştirilmesi ile birleştirmektir. Mersin’de araç merkezli altyapı; bisikletçileri, yayaları ve elektrikli scooter kullanıcılarını trafik kazalarına karşı daha savunmasız hale getiriyor. Şüphesiz, bu yüksek çarpışma kazaları, otomobillerin daha yüksek hızları, daha büyük form faktörleri ve ağırlığı nedeniyle bir scooter veya bisikletle çarpışmaktan çok daha ölümcül” dedi.

Mevcut bisiklet alt yapısının birbirine bağlı rotaların geniş bir ağına sahip olmadığını kaydeden Yılmaz, “Bisikletçi güvenliği ve yolun diğer tüm kullanıcılarının güvenliği sürekli olarak gözetilmez. Önemli hız farklarını dikkate alarak farklı yol kullanıcılarını kendi alanlarına ayırabilecek altyapının, trafik kayıplarını yüzde 90'a kadar azalttığı kanıtlanmıştır.Bu tesisler aynı zamanda trafik üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir ve araç sürücülerinin yavaşlamasına ve çevrelerine karşı daha dikkatli olmasına neden olarak ölüm ve ciddi yaralanma olasılığını daha da azaltır. Bu, bisiklet şeritlerini kullanan bisikletçiler veya e-scooter sürücüleri için değil, aynı zamanda yoldaki diğer herkes için de güvenlik sağlar. Sonuçlar, daha güvenli paylaşılan yol kullanımına odaklanmanın hayat kurtarabileceğini göstermiştir” şeklinde konuştu.

 

SCOOTER VE BİSİKLET HAKKINDA RAPOR

Dünyada ‘Scooter Güvenliğine ilişkin Riskleri İnceleme, Sorumlulukları Gözden Geçirme ve Önlemeye Öncelik Verme’ adlı bir rapor yayınlandığını söyleyen Yılmaz, rapor hakkında şu temel bulguları paylaştı;

“Scooterlar ve bisikletler benzer risklere ve güvenlik açıklarına sahiptirler. Dahili veriler bağımsız araştırmalar, scooter kazalarının da, bisiklet kazaları benzer bir yaralanma oranı olduğunu göstermektedir. Scooter ve bisiklet yollarının taşıt trafiğinden izole edilmesi tüm yaya, taşıt, bisiklet yolu kullanıcıları için güvenliği arttırıcı bir unsurdur. Bisiklet şeritleri herkes için güvenliği artırır. Biniciler arasında yapılan araştırmalar geniş ve daha korumalı bisiklet şeritleri için güçlü bir talebi ortaya çıkarmıştır. Bisiklet şeritlerinin ve diğer ilgili altyapı yatırımlarının tüm yol kullanıcıları için kaza riskini etkili bir şekilde azalttığı gerçeğini ortaya çıkarmıştır. Rapor ayrıca gelecekteki araştırma alanlarını da belirlemekte ve kaza riskini daha da azaltmak için kanıtlanmış güvenlik altyapısı iyileştirmelerine ve yatırımların artan sürücünün hassasiyetini artırdığı ve kaza oranlarını düşürdüğü belgelenen ‘Sayılarda Güvenlik’ olgusunu teşvik eden ek yatırımlar önermektedir. En umut verici kentsel gelecek, kent sakinlerinin kişisel bir otomobile sahip olmadan, iyi yaşamasını kolaylaştıran, çevresel sorun oluşturmayacak çeşitli ulaşım modlarına güvenli ve ucuz erişime sahip oldukları bir gelecek. E-scooter, bisiklet ve kentsel hareketlilik, 21. yüzyılda küresel şehirler için hayati bir sorundur. Küresel iklim krizinin önünü kesmek, karbon ayak izini azaltmak ve kentsel hareketlilik seçeneklerini artırmak için birçok şehir bisiklet ve e-scooter paylaşım sistemlerine yatırım yapıyor.”

 

“KENTLİYE BÜYÜK KAOS YAŞATTILAR”

2017'den bu yana, dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde limansız bisiklet ve elektrikli scooter filoları sunan bir dizi kişisel rant temalı uygulamaların ortaya çıktığını belirten Yılmaz, “Kullanıcılar akıllı telefonlarına bir uygulama indirdiler ve ücreti ödediler, bisiklet veya scooterı aldılar ve gittiler ve istedikleri yerde sürdüler istedikleri yerde bıraktılar. Firmalar yasal bir boşluktan yararlandılar ve dünyadaki büyük ve küçük şehirlerde binlerce bisiklet ve scooter dağıttılar, kiraladılar. Daha iyisi ya da daha kötüsü, kentin yönetimi başlangıçta yaya kaldırımlarını taşıt trafik yollarını serbestçe kullanan bisikletlere ve e-scooterlara ileriye dönük planları olmadığı için elverişli bir yaklaşım benimsediler ve sonuçta kente kentliye büyük kaos yaşattılar” dedi.

 

“ACİL ÖNLEM ALINMALIDIR!”

Covid-19’un scooter endüstrisini sert bir şekilde vurduğunu belirten Yılmaz, “İnsan odaklı çağdaş sosyal belediyecilik yapan, vizyon ve misyon sahibi yerel yöneticilerde e-scooter kullanımının korona virüs sürecinde virüs bulaşmasında etken rol oynadığı nedeniyle pek çok kentte e-scooterların faaliyetlerini durdurdu. Düzenleyici ortam oluştuktan, şehir planlarında gerekli revizyonlar yapılıp alt ve üst yapı, yasa ve yönetmelikler oluşturulduktan sonra, şehir düzeyinde önümüzdeki yıllarda daha fazla ülkenin e-scooter paylaşım servislerine izin vermesi söz konusudur. Sonuç olarak; Mersin’de günübirlik temelsiz kararlarla servise sokulan scooterlar için yol güvenliğini artırmak ve tüm kullanıcıların güvenini artırmak için acil önlemler alınmalıdır” sözlerine yer verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA