MESKİ’YE İŞÇİ VE HİZMET ELEŞTİRİSİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MESKİ’YE İŞÇİ VE HİZMET ELEŞTİRİSİ


 

MESKİ genel kurul toplantısında Cumhur İttifakı’ndan kuruma işçi çıkarma ve hizmet eleştirisi geldi.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü Olağan Genel Kurul Toplantısı, Kongre Salonu’nda yapıldı.

Toplantıda; Denetçiler Raporu, 2019 Mali Yılı Kesin Hesap ve Ekli Cetveller ile 2019 Mali Yılı Faaliyet Raporu tartışmalara konu oldu.

İŞTEN ÇIKARILAN 347 İŞÇİ PAHALIYA PATLAYACAK!

MHP’li Meclis Üyesi Mahmut Tat, Denetim Raporu’nda işten çıkartıldığı belirtilen 347 KHK’lının yerine kaç kişinin işe alındığını sorarak, “Ortalama 6 yıllık gibi bir iş tecrübesi olan bu insanlar mahkemelere gittiler ve işe iade ile ilgili kararlar aldılar. Belediye istinafa gitti ama oradan da işçiler lehine kararlar çıkmaya başladı. Büyük ihtimal bunların işe dönüşü gerçekleşecek.

İşe iade konusunda ne düşünüyorsunuz? İade edilecekler mi? Yoksa bunlara 4+4 ücretleri verilerek iş akitlerinin verilmesi sağlanmayacak mı?

İşe iadeleri olmadığı takdirde ikinci defa mahkemeye giderek tazminatlarını, tatiller ve mesai fazlalığı gibi ücretlerini isteyecekler ki burada önümüze ciddi bir rakam çıkacak. Aylıklarını 2 bin 500 TL’den hesaplarsak yaklaşık 20 bin TL’yi kafadan kenara koyuyoruz. Tazminatlar da yaklaşık 40-50 bin TL arası bir yekün çıkıyor. Toplamı, avukatlık ücretinin eklenmesi ve mahkeme giderleri ile kurum her işçi için 80-100 bin TL arasında ödeme yapması gerekiyor. 347 işçi için de 25-30 milyon TL arasında bir ödeme çıkıyor. Böyle bir sıkıntılı süreçte belli bir tecrübe kazanmış insanların sudan sebeplerle işten çıkarıldıkları v yerine alınanların maliyeti ortaya konulduğunda finansman sıkıntısı çeken MESKİ’de ki durum denetçi raporuna da takılmış durumda.İşten çıkarılan bu insanların akıbeti ile ilgili bilgi vermenizi ve yerine alınan sayının da kaç olduğunu öğrenmek istiyoruz. Çünkü kurumun zarara girmesi söz konusu” dedi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise “Bunlar idari kararlardır. Bu işin kar zarar hesabına ilişkin hesaplamalarımız, değerlendirmelerimiz farklıdır, bir başkasının farklıdır. Bu denetçileri ben atamadım. Bizlerin verdiği isimlerden oluşan denetçiler. Ne kadar işçi çıkarılmış, ne kadar yerine alınmış arkadaşlara talimatımdır, tarafınıza gönderilecektir” dedi.

“AKDENİZ’DE MESKİ YATIRIMLARI AZ”

HDP’li Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi de, özellikle seçmeni bulunan Akdeniz’de MESKİ’nin yatırımları ile ilgili olarak 2019 yılının diğer ilçelere göre eksiklik olduğunu söyledi. Tanrıverdi, bu durumun faaliyet raporlarındaki rakamlarda açıkça görüldüğünü belirterek, “Ben inanıyorum ki Akdeniz’deki bu eksikliğin 2020’de telafi edileceğine inanıyorum. Çünkü su depoları ile ilgili bir takım çalışmaların yapıldığını, taleplerin alındığını biliyorum. Bazı aboneliklerin yapılamaması ile ilgili sıkıntılar var. Abonesi yapılmayanlarla ilgili yasal sorumluluklar yerine getirilmek suretiyle bir çözüm yolu bulunması için çalıştığını biliyorum ama ilerleme kaydedilemedi” dedi.

840 BİN 743 ABONE VAR

AKP’li Mevlüt Ekmekçi de, MESKİ’nin yeni yönetim idaresinde geride bıraktığı 1,5 senede yaptığı hizmetler hakkında bilgi istedi.

Başkan Vahap Seçer de, MESKİ’nin devam eden ve yapılacak olan çalışmalarını anlattı. MESKİ’nin 14 bölgede devam eden yatırımları bulunduğunu, bu yatırımların toplamda 35’i bulacağını ifade eden Başkan Seçer, “Biz 2019 yılı içerisinde 840 bin 743 abonemize 343 bin 611 kilometre içme suyu, 102 bin 343 metre kanalizasyon ve 22 bin 432 kilometre yağmur suyu hattı imalatı gerçekleştirdik. Atıksu arıtma tesislerimizde 104 milyon 943 bin 519 metreküp atıksu arıtması sağladık. Suyun insan yaşamındaki önemi ve tasarruflu kullanımı hakkında 2019 yılı içerisinde 33 bin 812 öğrencimize eğitim verdik. 2019 yılı Mersin Su Analiz Laboratuvarımızda içme suyu ve atıksuda 3 bin 655 numuneye 61 bin 397 analiz gerçekleştirdik. 2019 yılı için faaliyet raporumuzun ortaya koyduğu sonuç bu yılda belirlenen amaç ve hedeflere bağlı olarak gerçekleşen performansımız yüzde 87.17 olarak hesaplanmıştır” diye konuştu.

“2020 YILI İÇERİSİNDE PLANLANAN İÇME SUYU YATIRIMLARININ TOPLAMI 197 MİLYON 256 BİN LİRA”

Meclis’te MESKİ Genel Müdürlüğü’nün projelerini içeren videonun izlenmesinin ardından konuşan Seçer, şöyle devam etti: “Burada gördüğünüz çalışmaların 14 noktada devam ettiğini söyleyebilirim. Sizlere arz ettiğimiz bu projelerin tamamının 2020 yılı içerisinde ihalesi tamamlanacak, projesi tamamlanacak. Bu projelerimizin toplam tutarı 664 milyon 432 bin lira. Bu projelerimizin 2020 yılı toplam yatırıma dönüşüp, hakedişi yapılacak olan tutarı 169 milyon 955 bin lira. Devam eden içme suyu yatırımları 46 milyon 886 bin lira. 2020 yılı içerisinde planlanan içme suyu yatırımlarının toplamı 197 milyon 256 bin lira. Şu anda Çay-Çilek, Tömük, ihale aşamasında olanlar. Muhtemelen önümüzdeki aylarda da yer teslimi yapılıp, imalatlara başlanacak. Asıl önemli olan 254 milyon liralık planlanan kanalizasyon çalışmaları. Bir tanesi Gözne-Ayvagediği. Yine sonbaharda bunun ihalesine çıkıyoruz, projesi tamamlandı, detay çalışmalar yapılıyor. Geçtiğimiz günlerde İller Bankası ziyaretinde gündeme aldığımız Tömük Kanalizasyon Projesi, yaklaşık olarak 130 milyon liralık proje. Yine Türkiye'deki Mülteciler Yardım Programı FRIT’ten edindiğimiz hibeler var. Burada Akdeniz İlçesi Homurlu-Adanalıoğlu hattı var. Yine şu anda sözleşme aşamasında geldiğimiz 17 milyon Euro’luk Mezitli İçme Suyu Projemiz var. Bunlar da bu yıl içerisinde sözleşmesi yapılacak olan ve büyük bir oranda yer tesliminin yapılacağı ve imalatın başlayacağı alanlar.”

“İŞTEN ÇIKARMALAR İDARİ KARARLARDIR”

MESKİ’de işten çıkarılan işçiler ve bu durumun oluşturduğu maliyet ilgili sorular üzerine Başkan Seçer, “Bunlar idari kararlar. Bir kurumun işçi alımı yapması, işçi çıkarması, kar zarar hesabı, idari kararlardır. Dolayısıyla Türkiye bir hukuk devleti ise yasalar çerçevesinde kurum da üzerine düşeni yapmakla mükelleftir. Biz bunu tabii ki yerine getireceğiz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA