GÖZLER MESKİ’DE | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GÖZLER MESKİ’DE


 

CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, zam ve bakım ücretinin yan ısıra evsel katı atık bedelinin eklenmesi ile kabaran su faturaları için kademe uygulaması ve bakım ücretinde geri atmaya hazırlanıyor!

HEDİYE EROĞLU

Mersin’de 31 Mart seçimleri öncesi ‘suya indirim’ vaadini seçin propagandasının ana gündem maddesi yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ilk 3 ayda yapılan indirimin ardından suya ve yeni aboneliklere zam, bakım ücreti ve son olarak faturaya eklenen evsel katı atık ücreti ile eleştiri okları nedeniyle büyük tepki çekti.

CHP’li belediyeler İstanbul ve Ankara’nın uygulamalarını model alırken özellikle su faturası konusunda uygulamaları ile eleştiri oklarının hedefi olan Mersin Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin su faturalarındaki “bakım bedelini” kaldırarak yüzde 66'sı 10 metreküp su kullanan abonelerinin su faturalarında indirim almasının ardından harekete geçti.

Mersin’de Ocak ayından yapılan zam görüşmelerinde MESKİ abonelerinin çoğunluğunu oluşturan grubun 0-12 metreküp su tüketim kademesi 0-10 metreküpe çekilmiş, Cumhur İttifakı özellikle de MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara bu duruma büyük tepki göstermişti.

Şimdi muhalefetin karşı çıktığı bu durumla ilgili geri adım atmaya hazırlanan Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) bugün toplanarak düzenleme için karar alacak.

Ancak uzmanlar bu uygulamanın çözüm olmadığını, su sorununun olmadığı yerlerde zaten kademe uygulanmazken, aylık 12 metreküp suyun 4 kişilik bir aile için yeterli olamayacağını bildiriyor. 

BUGÜNKÜ MESKİ GENEL KURULUNDA

Büyükşehir Belediyesi Kongre Salonu’nda gerçekleştirilecek MESKİ Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda sekiz madde görüşülecek. Açılış ve yoklama ile başlayıp, bir önceki tutanak özetinin görüşüleceği toplantıda ele alınacak maddeler şunlar: “Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kadro Derece ve Kadro İptal İhdas Değişikliği Cetvelleri ile ilgili teklifin görüşülmesi.

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı ile ilgili teklifin görüşülmesi.

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Tarifeler ve Abone Hizmetleri Yönetmeliğine Besihane ve Hayvancılık ile Bahçe ve Seralarda İnsani Tüketim Amaçlı İçmesuyu Aboneliklerinin eklenmesine özellikle 6360 sayılı yasa ile köyden mahalleye dönüşen yerlerde yaşayan vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda gerek duyulmuştur.  Bu amaçla hazırlanan Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Tarifeler ve Abone Hizmetleri Yönetmeliği’ne Ekleme Yapılması Hakkındaki Yönetmelik Taslağı ile ilgili teklifin görüşülmesi.

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Denetçiler Raporunun görüşülmesi.

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü 2019 Mali Yılı Kesin Hesap ve ekli Cetvellerinin görüşülmesi.

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü 2019 Mali Yılı Faaliyet Raporunun görüşülmesi.

MESKİ Olağanüstü Genel Kurulunun 16/05/2020 tarih ve 2 sayılı kararı neticesinde, daha önce emlak vergi değerinin %2’si olarak uygulanan su ve kanalizasyon harcamalarına katılım payı emlak vergi değerinin %0,9’una kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren indirilmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu Denetçiliği (Ombudsmanlık) Kurumunun kararı doğrultusunda, 01/01/2020 tarihinden itibaren yüzde 2 oranında katılım payı ödemesi yapan abonelere aradaki farkın iade edilebilmesi hususunun Genel Kurulda görüşülmesi.

Mersin Merkez ve Bağlı Yerlerin 2020 Yılı Su Ücret Tarifesinde belirlenen kademe aralıklarının; Mesken Tarifesi, Ferdi Konut İnşaat Tarifesi, Ferdi İşyeri İnşaat Tarifesi, Belde Tarifesi, 6360 Sayılı Kanun ile Tüzel Kişiliğini Kaybeden Köy Tarifesi, Sanayi Aboneleri Tarifesi ve İşyeri Tarifelerinde; 1. Kademe 0 m3 - 12 m3, 2. Kademe 13 m3 - 25 m3, 3. Kademe 26 m3 - 75 m3 ve 4. Kademe 76 m3 ve üzeri olarak düzenlenmesi, Mut İlçesi özelinde kademe aralığının 1. Kademe 0 m3 – 25 m3, 2. Kademe 26 m3 – 75 m3, 3. Kademe 76 m3 ve üzeri şeklinde değiştirilmesi, Ücret Tarifesinin 1.A) Maddesinde belirlenen atıksu tarifesinin, dâhil olduğu abone grubuna uygulanan birim fiyatı üzerinden %45 oranında uygulanması, Tarifeler ve Abone Hizmetleri Yönetmeliği’nin 24’üncü maddesine istinaden yürürlüğe konulan, Ücret Tarifesinin 3.h) Maddesi ile tahsil edilen Su ve Atıksu Tesisleri Bakım Bedelinin uygulamadan kaldırılması hususlarının Genel Kurulda görüşülmesi”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA